Home Spiritualiteit Een korte introductie tot de 7 chakra’s

Een korte introductie tot de 7 chakra’s

Door Anita Willems

Sommigen kunnen de chakra’s dromen, maar voor anderen zijn deze energiebronnen onontgonnen gebied. Zelf had ik wel eens van het hartchakra gehoord en ook wel eens van de zonnevlecht, maar waar nu precies het solar plexus zat, dat wist ik niet! Totdat ik ontdekte dat het solar plexus en de zonnevlecht een en dezelfde chakra zijn…

Er zijn zeven hoofdchakra’s in ons lichaam en elke herbergt een schat aan informatie over de energie in onszelf en de energie om ons heen. De chakra’s verbinden ons lichaam met het hogere en het aardse, waarlangs energie door ons lichaam stroomt. Ik zie het als een rivier in ons lichaam. Wanneer de rivier zonder blokkades kan stromen, stroomt de rivier van het leven in onszelf. Er valt heel veel te ontdekken over chakra’s. Naarmate je er meer over te weten komt, zul je zien dat alles met alles in verbinding staat. Zoals gezondheid, seizoenen, relaties. Er zijn lijsten waarin de samenstelling van de zeven chakra’s enigszins anders is, maar dit zijn de vaakst genoemde:

1. Wortel chakra

Waar: aan de onderkant van de ruggengraat, bij het stuitje.

Hier huist de wortel van ons bestaan, ons bestaansrecht. Maar ook je gevoel van falen of van succesvol zijn. Als de energie van het wortelchakra vrijelijk stroomt, dan helpt het om veranderingen in het leven te doorstaan. Het geeft ons innerlijke kracht.

2. Geslachtschakra

Waar: in het bekken, bij het heiligbeen

In dit chakra komt onze honger naar voedsel, seks en plezier tot uiting. Het is zaak om niet teveel aan deze honger toe te geven, maar we moeten onszelf ook niet teveel onthouden. Het is de kunst om hierin een evenwicht te vinden en te leren het lichaam te geven waar het behoefte aan heeft. Het geslachtschakra leert ons het gevoel ergens recht op te mogen hebben, zonder schuldgevoel, maar met plezier.

 3. Zonnevlecht chakra

Waar: in de maagstreek

Vanuit dit chakra ontwikkelt zich onze eigenwaarde, onze identiteit. Het laat ons zien hoe we sociale verbindingen aangaan. Met onszelf, maar ook met de wereld om ons heen. Dit chakra heeft te maken met eigenwaarde, vertrouwen, maar ook angst voor afwijzing.

4. Hart chakra

Waar: op de borst, bij het hart

Het hartchakra is de plek van onvoorwaardelijke liefde. Een eeuwigdurende en alomvattende universele liefde voor onszelf en de voor de wereld om ons heen. Als we dat kunnen ervaren, ervaren we een positieve energie in alles om ons heen.

5. Keel chakra

Waar: keel

Het keelchakra nodigt ons uit om uitdrukking te geven aan onszelf, aan onze kwaliteiten. Creativiteit bloeit op als het keelchakra open is. Ook leert het ons om op te komen voor waar we in geloven. Het keelchakra zal sluiten bij verdriet en angstige gebeurtenissen. Het ontwikkelen van het keelchakra komt vaak pas op latere leeftijd.

6. Voorhoofd chakra

Waar: tussen de wenkbrauwen

Het voorhoofd chakra is de plek van helder denken, helder zien. Het leert ons om de grote lijnen te zien en zorgt er voor dat we ons afvragen of dat wat wij voor waar aannamen wel waar is. Het is het chakra van wijsheden en inzichten.

7. Kroon chakra

Waar: boven op het hoofd

Via het kroonchakra komt spirituele energie bij ons naar binnen. Hier komt het licht naar binnen dat stroomt naar alle andere chakra’s, richting de aarde. Het kroonchakra is van verlichting, van spirituele groei. Tussen het hemelse en het aardse is de mens. Zo hebben wij het beste van beide werelden in onszelf verenigd.

Boekentip Inspirerend leven: Yoga en chakra’s 

Ben jij benieuwd hoe je met de kracht van je chakra’s kunt werken? In dit boek legt Klaas-Jan van Velzen uit hoe de verschillende chakra-energieën met met behulp van de yogahoudingen kunnen worden geactiveerd. Benieuwd geworden? Je kunt jouw exemplaar bestellen bij onze webshop Boekenwereld.com voor € 23,50 met gratis verzending.


 

0 reactie

Zeven kenmerken van een tweelingziel-relatie | People 4 Fun 9 januari 2020 - 08:24

[…] plaats, op een onverwacht moment en op een speciale dag. Tijdens deze ontmoeting kunnen jouw chakra’s meer open gaan staan en komt er een kundalinistroom op gang. Je kunt je euforisch en blij […]

Reply

Laat een bericht achter