Home Persoonlijke verhalen Een hoger doel? Leven in een andere richting

Een hoger doel? Leven in een andere richting

Door Rob Wichers Schreur

Wat kan het leven raar lopen. Je hebt een bepaald idee van hoe je leven zich ontwikkelt en dan gebeurt opeens het een na het andere en zie je dat je leven in een heel andere – voorheen onbekende – richting gaat. Nu pas weer gebeurde het mij weer en ik vraag me steeds vaker af wat het (hogere) doel is van dergelijke ontwikkelingen (want dat er een doel is, weet ik zeker). De meest recente ontwikkeling van een verrassende levensloop wil ik met je delen.

Mijn werk = mijn hobby

Van mezelf ben ik een workaholic. Vrij naar Confucius: “Gelukkig heb ik een baan die prima bij me past, want daardoor hoef ik niet te werken”. Ik heb in de meeste banen met veel plezier gewerkt dat het bij mij niet ophield om 17.00 uur. Op een gegeven moment maakte mijn toenmalige echtgenote daar zo vaak een opmerking over dat ik het zo ging formuleren: “van 8.30 tot 17.00 uur werk ik, daarna besteed ik mijn tijd aan mijn hobby en dat mijn werk en mijn hobby hetzelfde zijn is een irrelevante bijkomstigheid.” Zo voelde het ook en nog steeds.

Bij de komst van mijn dochter in 2003 veranderde ik van baan en ging ik bewust parttime werken. Vier jaar later, in het voorjaar van 2007, werd ik door mijn leidinggevende voor het eerst gevraagd of ik meer wilde werken, 4 of 5 dagen per week. Ik was echter wel tevreden met de situatie en sloeg het aanbod af. In het voorjaar van 2008 vroeg mijn leidinggevende opnieuw of ik meer wilde werken. Ik voelde mij gewild en vereerd, maar door omstandigheden had ik te veel andere zaken aan mijn hoofd en dus was mijn antwoord opnieuw ‘nee’.

Leven in een andere richting: van minder naar meer?

Al die tijd werkte ik nog steeds met veel plezier en ik zou zonder enige moeite van mijn werk weer mijn hobby kunnen maken. Toen bij mij dan ook alles weer in rustig vaarwater was terechtgekomen, ging ik enthousiast naar mijn leidinggevende toe om te vertellen dat ik nu wel graag 4 of 5 dagen per week wilde werken in plaats van 3. Tot mijn grote ontsteltenis kreeg ik te horen dat er inmiddels geen ruimte voor uitbreiding meer was. Sterker nog: er moesten mensen ontslagen worden.

Dit was wel een hele sterke ‘turn of events’ die ik niet had zien aankomen. Bij herhaling vraagt men je meer te werken en op het moment dat je aan dat verzoek wilt voldoen, is het niet meer mogelijk. Op zich vind ik dat al een ontwikkeling waarbij ik me afvraag wat de achterliggende (kosmische) reden is, maar het wordt nog gekker. Voor mij is het duidelijk dat ik fulltime wil werken. Als de uitbreiding niet bij mijn afdeling kan, dan wellicht bij een andere afdeling. Als dat ook niet mogelijk is, dan een andere kleine baan elders erbij of gewoon een fulltime baan bij een ander bedrijf. Hoe dan ook, ik wilde weer fulltime werken en de workaholic in mij terug laten komen. Mijn werk = mijn hobby.

Hoger doel?

Dus zoek ik verder in het vertrouwen dat ik net zoals in het verleden snel vind wat ik zoek. En dan is daar opeens een economische crisis, recessie en grote werkloosheid. Nét op het moment dat ik werk zoek. We zijn nu een half jaar verder en nog steeds heb ik geen extra of ander werk gevonden. Dit zijn de momenten waarop ik vertwijfeld kijk/zoek naar dat hogere doel.

Hoe kan het dat ik werk aangeboden krijg juist op de momenten dat het niet in mijn leven past? Hoe kan het dat net op het moment dat ik na zes/zeven jaar er wel klaar voor ben om weer fulltime te werken er geen werk te vinden is? Wat is hiervan de bedoeling? Wil het universum mij vertellen dat ik tevreden moet zijn met wat ik heb? Is dit Gods manier om mij ver weg te houden van materialistische verleiding (al dat extra geld dat ik ongegeneerd uit zou kunnen geven)? Ligt er in de toekomst een prachtige kans verhuld waarbij fulltime werken juist een struikelblok zou zijn? Word ik beschermd tegen mijn ongeduld en kortetermijndenken? Zit hier een belangrijke levensles in? Kortom: waarom gebeurt dit?

Ik ben ervan overtuigd dat alles wat belangrijk is in het leven gebeurt met een bepaalde reden. Daardoor heb ik vertrouwen in het nu en vertrouwen in de toekomst. Ik geloof ook echt dat wat mij nu overkomt goed is voor mij. Toch: soms is weten vanuit vertrouwen net niet genoeg en wil je ook weten vanuit kennis (waarom is dit goed voor mij?). Het troost mij om te weten dat deze wens al bestaat sinds de schepping van de eerste mens. Nu maar wachten tot we daarop een antwoord krijgen.

Deze artikelen vind je vast ook leuk

2 reacties

Diana Douma 14 juni 2013 - 18:36

Mooi geschreven! Heel duidelijk ook. Denk dat hierin heel erg jou geduld op de proef word gesteld en dat het goed is voor je om blij te zijn met minder. Misschien is het wel de bedoeling dat je meer tijd steekt in je gezin of in je eigen ontwikkeling of iets voor jezelf 😉 Ik geloof ook in een hoger doel, en ik weet zeker dat de tijden heel snel zullen veranderen en de juiste antwoorden en richting op je pad komt. Succes!

Reply
Rob Wichers Schreur 15 juni 2013 - 21:33

Hoi Diana,

Hartelijk dank voor je reactie. Ik heb dit artikel al enige tijd geleden geschreven. Inmiddels is er al weer veel gebeurd en werd het voor mij steeds duidelijker dat alles er toe leidt om mijn droom om te zetten naar werkelijkheid. En daar ben ik nu mee bezig. Dat gaat gepaard met de nodige hindernissen, maar het Vertrouwen in deze weg blijft én ik ben Steenbok, dus blijf klimmen. Dank! 🙂

Reply

Laat een bericht achter