Home Geen categorie Een eerste nadenken over het thema ‘Samen’

Een eerste nadenken over het thema ‘Samen’

Door redacteur

Samenzijn ~ een individueel proces

Bewust zoeken naar mooie momenten op de dag, dat heeft voor mij een enorm verschil gemaakt! Het maakt dat ik veel intenser geniet van de dag. ‘s Ochtends begint het al wanneer mijn lief mij wakker kust of als hij met de kinderen stoeit op het bed. Die momenten worden gevolgd door vele andere gedurende de dag: de glimlach van de kinderen als ik hen ophaal van school of de glinstering in de ogen van mijn lief als hij thuiskomt, de oudste helpt zijn zus met huiswerk maken (niet voorzeggen, écht helpen!), samen wandelen langs het water, een roodborstje dat aan de kant van de weg op een houten straatnaambord zit, mijn vriendin die onverwacht snel nog even gedag komt zeggen voor ze morgen op vakantie vertrekt, een intense kus van mijn lief, een dikke knuffel die door één van de kinderen geïnitieerd wordt, een nieuw recept uitproberen, een schoon huis na wat poetswerk, pizza eten en voetbal kijken met de oudste, een rode klaproos langs de kant van de weg, voorbij een raam lopen waar mooie muziek te horen is, etc. Je kunt het zo gek niet bedenken of ik kan ervan genieten.

Bewust zoeken naar geluk

dagboek.jpgDat is wel anders geweest! Elke dag voelde aan als een strijd en ik was blij als ik deze erop zat. Tot ik het goed beu was en ik begon rond kerst 2011 met het bijhouden van een dagboek, waarin ik aan het eind van elke dag 3 kleine en 3 grote dingen opschreef, waar ik dankbaar voor was. Deze beslissing kreeg een onverwacht effect, want ik ging elke dag bewust zoeken naar geluksmomenten en noteerde deze direct in mijn telefoon zodat ik deze ’s avonds kon opschrijven. Nog steeds doe ik dat, want soms kom ik er ’s avonds niet aan toe, maar dan kan ik het de volgende dag alsnog opschrijven. Uiteindelijk werden de lijsten steeds langer en was een bladzij niet meer genoeg om alles te noteren. Het begin was dus vooral een individuele aangelegenheid om mezelf op te peppen, maar uiteindelijk blijkt het werkelijke genieten in combinatie met anderen om me heen. Heerlijk is dat! Zelfs als zij het niet hetzelfde ervaren als ik.

Genieten!

Iedereen weet dat het met kinderen in huis niet altijd even makkelijk is, maar ik merk dat het voor mij wel steeds makkelijker wordt om heel bewust te genieten, zowel wanneer ik alleen ben met de kinderen, als de momenten dat mijn lief en ik tijd met elkaar doorbrengen, als wanneer ik bij mijn vriendin langsga nadat zij een heftige week achter de rug heeft. Dat wil niet zeggen dat al die momenten vanzelf komen. Soms moet ik dergelijke momenten zelf mogelijk maken. Bijvoorbeeld als de kinderen voor de tweede dag op rij binnen spelen en ik eigenlijk ook het liefst met een goed boek en een kop thee met honing op de bank zit, moet ik mezelf vaak toespreken om ze in de auto te zetten en naar een mooie wandel- of speelplek te gaan. Vaak wacht daar een onverwacht genietmoment. Van het samen zoeken naar eekhoorntjes in het bos kikkertjes.jpgof ieniemieniekikkertjes ontwijken langs de waterkant door op onze tenen te gaan lopen, een picknick onder een brug of simpelweg breed lachende kinderen op een speeltoestel. Ik kies er op dat moment bewust voor dat ik wil genieten en eigenlijk ben ik nu zelfs al zo ver dat ik uitkijk naar wat mijn actie voor leuke gevolgen gaat hebben. Deze manier van de dag beleven, brengt mij en andere personen ook dichter tot elkaar omdat ik er op dat moment écht ben. Op die manier gaan een individuele instelling en een gezamenlijke inspanning samen om het leven mooi te maken. En als de ander er dan ook nog eens van geniet, kan ik mijn geluk niet op!

Leave a Comment