Home Geen categorie Duurzame gadgets met zonnepanelen

Duurzame gadgets met zonnepanelen

Door WillemijnTrommelen

Zonnepanelen zijn tegenwoordig erg populair, maar moeten de zonnepanelen per se op het dak worden geplaatst? En waarom zijn alle elektronische apparaten die tegenwoordig van levensbelang zijn, zo snel leeg? Om beide punten onder handen te nemen zijn er nu ook gebruiksvoorwerpen met geïntegreerde zonnepanelen, waardoor elektronica ten alle tijd opgeladen kunnen worden.

Koptelefoon

De high tech gadgets van tegenwoordig hebben veel leuke snufjes, maar het nadeel hiervan is dat deze door alle apps, muziek, spelletjes vrij snel leeg zijn. Hier komt de koptelefoon met zonnepanelen goed van pas. De zonnepanelen die in de koptelefoon geïntegreerd zijn, kunnen namelijk je draagbare gadget onderweg opladen. De koptelefoon is voorzien van een usb-poort, waardoor er verschillende apparaten opgeladen kunnen worden.

Koptelefoon zonnepanelen.pngKoptelefoon zonnepanelen2.png In beide oorstukken zit een accu die samen met de set zonnepanelen voor bruikbare stroom zorgt. Het is ook mogelijk om de accu’s via het stopcontact op te laden. En de belangrijkste eigenschap van deze koptelefoon: de koptelefoon biedt, naast de mogelijkheid om alle soorten apparaten op te laden, ook een hoge kwaliteit geluid.

Parasol

Er is niets fijners dan buiten een filmpje kijken of muziek luisteren als het lekker weer is. Het nadeel is alleen dat er buiten vaak nergens een stopcontact te bekennen is. Hier hoef je niet meer over na te denken, want je kunt je elektronica ook gewoon aan je parasol opladen. In deze parasol zitten 4 zonnepanelen geïntegreerd. Ook is de parasol voorzien van een oplaadbare 3.7 volt/1.000mA batterij. Als laatste zitten er 2 usb-poorten in de poot van de parasol, waardoor je je apparaat kunt opladen.

Zonnepanelen parasol.png

Tent

Kamperen is hartstikke leuk, maar wat als je telefoon, tablet of mp3 speler leeg is? Hier is nu een oplossing voor gevonden. Ontmoet de tent van de toekomst.

Bij deze tent is het mogelijk om je essentiële apparatuur altijd op te laden. Zonne-energie wordt door de fotovoltaïsche cellen, die in de stof zitten, opgeslagen en doorgestuurd naar een draadloos oplaadpunt, waar je gadget door middel van een usb-poort ingeplugd kan worden.

Ook is het niet nodig om lampen mee te nemen als je met deze tent gaat kamperen. Als het donker wordt kun je namelijk een sms naar de tent sturen, waarop de tent reageert en licht afgeeft. In deze tent zal je het nooit meer koud hebben, want als de temperatuur onder een bepaalde waarde valt schakelt er automatisch een warmte-element in.

Zonnepanelen tent.png

Snowboard

Elektronica kan ook worden opgeladen aan dit speciale snowboard met zonnepanelen. Dit ‘solarboard’ is over de hele bovenkant voorzien van flexibele, waterdichte en lichte zonnecellen. Tijdens het snowboarden wordt de zonne-energie opgeslagen in de accu van het board. Stel dat je even tussen het snowboarden een pauze neemt, dan kan je via de usb-poort in de accu, je telefoon of welke gadget dan ook, opladen.

Een bijkomend voordeel van deze solarboard: je hebt helemaal niet het gevoel dat het om een ‘speciaal’ snowboard gaat. Het solarboard voelt net als andere snowboards aan.

Er is een testrit gemaakt door de ontwikkelaars van het solarboard om te kijken hoe goed het zou werken. Na een tijdje te hebben gesnowboard hebben ze 5 gadgets op het solarboard aangesloten en ze werden allemaal opgeladen.

Snowboard zonnepanelen2.pngSnowboard zonnepanelen.jpg

Tafel

Deze tafel, genaamd The Current, is een tafel die energie opvangt van alleen al daglicht. Deze tafel is gemaakt van glas, maar tussen het glas zitten fotovoltaïsche laag met  lichtgevoelige zonnecellen. Op basis van fotosynthese worden de eigenschappen van het gekleurde glas gebruikt om stroom op te wekken. Aan beide zijkanten van de tafel zitten usb-poorten, waardoor je allerlei soorten apparatuur kunt opladen.

Een voordeel van de gekleurde zonnecellen is dat ze geen direct zonlicht nodig hebben. Ook met diffuus licht is het voor de tafel al mogelijk om energie op te vangen. Zodoende is Current Table het eerste meubelstuk dat binnen energie kan oogsten.

Tafel zonnepanelen2.pngTafel zonnepanelen1.png Tafel zonnepanelen4.pngTafel zonnepanelen3.png

Draagbare zonnepanelen

Het klinkt erg vreemd: draagbare zonnepanelen. Maar is het wel zo raar?

Jurk

Een Nederlandse ontwerpster Pauline van Dongen heeft zonnepanelen en mode met elkaar gecombineerd, zodat je lopend over straat je telefoon kunt opladen. De jurk bestaat uit 72 flexibele zonnepanelen, die al na een uur zon je gadget tot 50% kan opladen. Je kunt verschillende delen van de jurk openklappen als de zon tevoorschijn komt en ze dus ook weer verbergen als de zon onder is gegaan.

Een minpunt is dat deze jurken niet gewassen kunnen worden. Hierdoor zijn de jurken nog niet erg geschikt voor het dagelijks leven, maar innovatief is het zeker.

Zonnepanelen jurk2.pngZonnepanelen jurk1.png

Handtas

Deze tas is ontworpen door een Deens bureau en kan ook gebruik maken van zonne-energie. De zonnecellen op de tas laden een accu op, waar bijvoorbeeld je telefoon of mp3 speler mee opgeladen kan worden.

 

Zonnepanelen tas.png

Zonnepanelen voor nu

De mogelijkheden met zonnepanelen zijn dus eindeloos en er komen steeds meer innovaties bij. Helaas is niet elke gadget geschikt voor het dagelijks leven. Daarom zijn zonnepanelen op het dak voor nu nog steeds een goede optie.

Leave a Comment