Home Bewustzijn Duurzaamheid & welzijn: wil jij duurzamer leven? (+ 5 tips)

Duurzaamheid & welzijn: wil jij duurzamer leven? (+ 5 tips)

Door Michèle Lippus
duurzaamheid

Als we kijken naar enkele spraakmakende thema’s van vorig jaar, dan horen klimaatjongeren, plasticsoep en burn-out er zeker bij. Dat de trends voor 2020 hier een antwoord op bieden, komt dus niet echt als een verrassing! Laten we samen ontdekken wat de blikvangers van dit jaar worden!

Duurzaamheid en welzijn

1. Duurzamere verpakkingen

De afgelopen jaren hebben de toon gezet voor een hele verschuiving in ons consumptiegedrag. De opkomst van de coffee mugs “on the go” of de herbruikbare waterflessen zijn enkele van de trends die we nu als normaal beschouwen. Echter, sinds de beelden van tonnen plastic in onze oceanen de wereld rond gingen, kregen we een ware wake-up call. Jong en oud ging spontaan met acties aan de slag om stranden vrij te maken van zwerfvuil.

Vrij snel pikten enkele grootwarenhuizen hierop in om hun deel van verantwoordelijkheid ter harte te nemen. Zo maakten de plasticverpakkingen plaats voor herbruikbare netten en kwamen de papieren draagtassen terug in beeld. Ook de bulkwinkels zijn in trek! Zeker handig als je een kleine hoeveelheid van droge vruchten, granen of zaden nodig hebt. Minder verspilling en omdat je zelf voor de verpakking zorgt, beter voor onze planeet.

Tips: Hergebruik je broodzakken of andere verpakkingen waar mogelijk. Een sjaal of theedoek kan je omtoveren tot een originele geschenkverpakking! Ook voor shampoo kan je duurzame oplossingen vinden: de shampoo bars. Op zoek naar zero-waste inspiratie? Klik hier voor extra leuke tips!

2. Ethisch, sociaal geëngageerd en milieubewust consumeren

De wereld van de fast fashion laat maandelijks nieuwe collecties op ons los. Vaak gaan de grote ketens voor budgetvriendelijke mode. Echter, goedkoop betekent dat de omstandigheden waaronder deze kledij geproduceerd worden, niet altijd ethisch en duurzaam zijn.

Na jaren van sensibilisering beginnen we een kanteling in ons koopgedrag te merken, ook als het om fashion gaat. Waar voorheen kringloop- en tweedehandswinkels minder hip waren, zijn er nu apps waar je voor een zacht prijsje spullen kan kopen of verkopen. Maar er zijn andere opties om duurzaam te kopen!

Capsule Collections

Zoek je een alternatief voor een overvolle garderobe? Weg met het idee dat je niets hebt om aan te trekken. Ga voor basics die je kan mixen en matchen. Deze trend is zeker niet nieuw, toch kiezen de meer geëngageerde merken om deze troef uit te spelen. Met Capsule Collections mikken ze op een beperkt aantal stijlvolle kledingstukken. Ze vormen de basics van je garderobe en zijn makkelijk te combineren. Resultaat: van een overvolle dressing ga je naar enkele goede basics voor stijlvolle outfits. Less is more!

Giving back

Een andere aspect waar deze geëngageerde ondernemers zich in onderscheiden is het herinvesteren in de vorm van Give Back-acties. Het Spaanse merk TwoThird is een mooi voorbeeld van bewuste mode. Naast hun comfy look met natuurlijke materialen, herinvesteren ze een deel van de opbrengst in het planten van nieuwe bomen. Spiritual Gangster uit Arizona (VS) gelooft in de kracht van haar tribe. Met catchy slogans zoals Raise Your Vibration, Love is Love etc. zijn ze een hip en trendy collectief in Amerika. Naast het maken van betaalbare en super leuke yoga en sportkledij, doneren ze een vast percentage van hun verkoop aan Feeding America. Het loont om te kiezen voor merken die begaan zijn met het welbevinden van de mens en onze planeet!

Natuurlijke en gerecycleerde materialen

Naast linnen en biokatoen, zijn jutte, kurk en bamboo weer helemaal terug van weggeweest. Een nieuwkomer in de wereld van vegan fashion zijn de bananen- en ananasplant. Van de vezels van deze planten maakt men kunstleer. Een super stijlvolle look zonder dierenleed, het kan! Ook gerecycleerde materialen zijn erg in trek! Denk maar aan PET-flesjes en jeans, een combinatie die je kan terugvinden in het vervaardigen van stoffen voor interieurdecoratie. Het is indrukwekkend welke duurzame oplossingen er mogelijk zijn. Meer informatie over duurzame materialen kan je hier terugvinden.

3. Plantaardig

Na het bekijken van de film The Game Changer op Netflix, besloten mijn partner en ik om 4 weken een vegan lifestyle uit te testen. Het vraagt een behoorlijke shift in gedachten. Als je het wil uitproberen, raad ik je aan om een transitie periode in te lassen. Maar het resultaat mag er zeker zijn. Ik voel me minder snel moe, verloor een aantal hardnekkige kilootjes en heb minder last van astma. Om als veganist evenwichtig te eten, zal je meer dan enkel groenten, fruit, zaden en noten moeten eten. Vooral de proteïnen die je dagelijks nodig hebt, kan je uit plantaardige bronnen halen. Voorbeelden zijn kikkererwtenmeel en pasta’s van linzen of peultjes, die een alternatief bieden op graanproducten.

Van alle nieuwe producten die ik in die periode geproefd heb, is een vol-tarwepasta verrijkt met CDB, een product dat verkregen wordt uit cannabis, mijn grootste favoriet. We zijn al bekend met hennepolie en andere producten verrijkt met hennep. Deze hebben de weg geopend naar andere derivaten van de cannabisplant. Je kan vrijwel voor alle mogelijke toepassingen – innerlijk en uiterlijk – een product op basis van cannabis terugvinden. Van het toevoegen van CBD aan je koffie tot het innemen van capsules ter bevordering van een betere nachtrust, het lijkt alsof er een CDB-wave naar ons gaat overwaaien!

Persoonlijk raad ik aan om met enige voorzichtigheid om te springen met deze producten en nieuwe eetgewoontes. Het is niet omdat het hip en trendy is, dat het de oplossing is voor alle mogelijke kwaaltjes. Bij twijfel overleg je best met een erkend deskundige.

4. Equanimity

Beeld je in: een wereld waarin we toleranter voor onszelf en anderen kunnen zijn. Makkelijker gezegd dan gedaan. Toch is er een techniek, afkomstig uit het boeddhisme, dat ons leert hoe je dit kan benaderen: equanimity. Het staat voor gelijkmoedigheid. Kortom, het behouden van je sereniteit bij stressvolle situaties, de innerlijke rust bewaren.

Equanimity is having  the inner smoothness of a ninja.  – Jeff Warren

In een MasterClass van Calm, vergelijkt Jeff Warren equanimity met een orkaan.  In het oog van de storm is het rustig. Echter, als je je laat meeslepen door de kracht en de hevigheid van een situatie, helemaal opgaat in de mentale en emotionele draaikolk, is het makkelijk om controle over de situatie te verliezen. Equanimity is een volwassen, respectvolle en gulle houding waarbij je jezelf, je naasten alsook de maatschappij, vrij van oordeel bekijkt. Je observeert, zonder jezelf in deze situatie te laten meeslepen.

Wat ik als stress & burn-out coach ervaar is dat ons emotioneel en mentaal welzijn nood heeft aan technieken die ons leren om te gaan met zaken die buiten onze controle liggen. Hoe vaak ergeren we ons aan uitspraken, reacties of daden van anderen? Deze ergernissen kunnen de oorzaak zijn van heel wat spanningen in jouw leven. Je kan anderen niet veranderen maar je kan wel bepalen hoe jouw respons hierop zal zijn.

5. Social self-care

Onlangs las ik een artikel dat zelfzorg ‘gezeik’ noemde. Ik moest even mijn equanimity-vaardigheid bovenhalen om me niet te verliezen in een emotionele reactie 😊. Tips voor je mind, body & soul vind je bij de vleet. Echter als het gaat om het zorg dragen voor je emotionele en sociale welzijn, dan worden de waardevolle tips schaarser.

Een grote misvatting bij zelfzorg is dat het alleen maar gaat om jezelf te pamperen, tijd voor jezelf te nemen enz. Ook al dragen deze momenten bij tot jouw welzijn én zijn ze noodzakelijk, wil dit niet zeggen dat je daarom zelfzuchtig wordt. Het is niet omdat jij je welzijn voorop zet dat je ongevoelig wordt voor de noden van anderen! Dit was de grootste bezorgdheid van de auteur van dit artikel.

Toch voelen heel wat mensen zich eenzaam, ook al hebben ze een gezin of relatie. Social self-care leert je hoe je betekenisvolle contacten kan maken. Het is als het ware jouw zacht kussen, waarop je kan terugvallen als je even niet alleen wil zijn. Me-time maakt dan even plaats voor we-time.

Zoals de bezielers van Shine zo mooi verwoorden in hun “A note from our founders”

At Shine, we believe community care is the future of self-care.

Meer tips rond social self-care kan je terugvinden op mijn vernieuwde website Thrive-Coaching
Let’s connect! Volg me ook op Facebook of Instagram voor waardevolle tips en bezielende quotes!

Boekentip: Selfcare & Rituelen boek

Self-care en rituelenHet Selfcare & Rituelen boek helpt je om beter voor jezelf te zorgen. In dit boek vind je alle inspiratie om van je huis een oplaadplek te maken. Met ruimte voor je verlangen naar balans, een gezond lichaam, meer zachtheid en schoonheid. Ook kun je aan de slag met een persoonlijk self-care plan. Het helpt je om tijd voor jezelf te nemen in een wereld die altijd ‘aan’ staat en dat is soms precies wat we nodig hebben.

Bestel jouw exemplaar van Selfcare & Rituelen nu voor €17,50 bij onze webshop Boekenwereld.

Lees ook deze artikelen van Michelle Lippus:

Leave a Comment