Home Bewustzijn Durf jezelf te laten zien!

Durf jezelf te laten zien!

Door Diana Douma
jezelf laten zien

In mijn blogs praat ik veel in ik-vorm, omdat het mijn beleving en ervaring is die ik graag met andere mensen wil delen en ik hoop daarmee een groep mensen te bereiken die dat kunnen gebruiken op het pad wat hun bewandelen in het leven. Ik kan natuurlijk niet voor iedereen spreken, omdat elk mens een andere ervaring heeft en een eigen waarheid. Iedereen staat anders in het leven en heeft daar een heel andere beleving bij. Mijn gevoel zegt dat ik de blogs dicht bij mezelf moet houden, en dat het daarom ook wat toegankelijker zal worden en zijn voor anderen. Men ziet een stukje herkenning, erkenning, waardoor er inzichten komen en je bepaalde ervaringen een plekje kunt geven. Inzichten geven mij een stukje heling mee, op mijn pad en mijn zoektocht in het leven.

Bloggen is een stukje van jezelf geven…

En dus ook het stukje van jezelf durven laten zien. Ik heb heel vaak blogs geschreven en toch elke keer weer is het een stukje van jezelf dat je meegeeft aan de mensen. Hierin wil je uitkijken jezelf niet helemaal weg te geven, maar wat is er verkeerd aan om jezelf bloot te geven? Dat is juist een stuk waar een heleboel mensen moeite mee hebben, en ik dus ook. Terwijl ik schrijf voel ik dat het helend werkt, maar ook dat ik daarmee ook een stukje meegeef aan mensen die er wat aan zullen hebben. Ik wil zo graag delen wat mijn ervaringen zijn, en daardoor ook mensen inspireren om hetzelfde te doen. Er is niks wat meer  beangstigend is als jezelf laten zien, en dan praat ik in mijn geval. Ik vind het zo fijn om open te zijn en mijn ervaring te delen, maar de weerszijde ervan is dat ik mezelf zo open en bloot neerzet en dus ook kwetsbaar maak. Iets wat ik al jarenlang heb moeten wegstoppen in de maatschappij, door het werk wat ik deed en doordat ik niet de juiste mensen om mij heen had. Dit allemaal is zo belangrijk, want als je niet de juiste mensen om je heen hebt, zal je jezelf ook nooit volledig durven laten zien. Ik ging in mijn geval me aanpassen, waardoor ik steeds verder van mezelf verwijderd raakte. Hier zat ook een valkuil in voor mij, omdat ik daardoor mezelf heel hard ging veroordelen. Maar nu, na al dat vallen en opstaan weet ik dat dit ook bij het leven hoort. In elk geval bij mijn leven, want ik heb hierdoor geleerd dat het ook anders kan. En als ik dit niet ervaren had, dan had ik dit inzicht niet gekregen. Natuurlijk heb je ook de wereld om je heen die als een spiegel voor je werkt. Je wordt continue geconfronteerd met jezelf en je trekt ook situaties aan. Dan is het aan jou hoe je ermee omgaat. De ene keer gaat het mij goed af, maar de andere keer ook weer niet. Daar zit weer dat stukje acceptatie.

Verbinding zoeken

Eerlijk valt het niet mee om ook maar iets te accepteren als je midden in een stuk zit, waarin je alles niet zo helder ziet. En dan mag je de kracht zien te vinden om op dat moment bewust te blijven, wetende dat er na regen altijd zonneschijn komt. Ik blijf daarom ook bezig om mezelf op deze manier te laten zien, zo open en bloot wat mij kwetsbaar maakt. Maar ik ben in overtuiging dat mensen alleen maar naar elkaar toe kunnen groeien als we weer wat meer open naar elkaar durven te zijn. Dit zet jezelf in een positie dat mensen daarop kunnen reageren en als er een interactie ontstaat, dan verbinden mensen zich. Daar mogen we naar mijn beleving naartoe leven! Verbinding met elkaar en onszelf, dit door te durven jezelf te laten zien!

2 comments

Avatar
wim nijenhuis 21 september 2013 - 08:28

Wat heb je dat mooi verwoord je zelf kwetsbaar opstellen
En bij je ijgen ik blijven.En hoe de mensen om je heen dan reageren

Ik zelf heb hier moete mee ben erg gesloten en laat wijnig van me zelf zie
kan moeilijk tegen krietiek word ik gouw gesloten van erg lastig

Heb hard operatie gehad En was daarna erg open en posietief zelfs gelukig
Maar voelde me door mijn partner gerempt

Mijn partner heeft het nu geestelijk moeilijk . En ik weet me ijgelijk niet zo Goed wat ik hier mee aan kan.
Ze heeft al wel hulp gelukig..En ik hoop zelf wat opener te worden.gr wim

Reply
Avatar
Diana Douma 2 oktober 2013 - 18:40

Beste wim,

Ik denk dat je jezelf ook mag afvragen waarom je moeite heb om jezelf te laten zien, en waarom je moeite heb met kritiek. Vanuit mijn optiek heeft het allemaal met een stukje eigenwaarde te maken, iets waar we allemaal wel mee te verduren hebben. De ene in mindere mate als de ander, maar dat maakt niet uit, want ieder heeft zijn eigen pad te bewandelen op zijn eigen tempo. Wees in ieder geval niet te hard voor jezelf en wees je bewust van het feit dat je het leven stapje voor stapje moet nemen. Als we allemaal alles wisten in het leven, waren er ook geen lessen meer. En dat maakt het leven ook niet interessant meer. En waar dalen zijn, komen ook weer pieken. Probeer voor jezelf te ontwikkelen en te hele gewoon beetje bij beetje los te laten van jezelf. Je mag mensen gerust wat van jezelf vertellen, want je bent het waard. Ben je misschien ergens bang voor? Als je jezelf accepteerd, zal de omgeving dat ook doen. En daar begin je mee door jezelf een beetje open te stellen, zodat men weet wat er in jou omgaat. Ik zeg niet dat je zo open hoef te zijn zoals ik, want elk mens is anders. Maar als dat iets is wat jij witl, dan zou je gerust kunnen proberen jezelf beetje bij beetje open te stellen. Misschien ben je bang om op je bek te gaan, maar geen succes is tot stand gekomen zonder de falen. Dus stap maar eens in het diepe en je zult merken dat als je daarin groeit, je ook sterker wordt en ook beter in je vel gaat zitten.
Zie de buitenwereld ook als jou spiegel. Wat proberen de mensen jou te vertellen? Zoals je partner. Jij voelt je geremd, maar doet jou partner dat daadwerkelijk bij jou? Of ga jezelf op de rem staan? Je hebt de regie van je leven natuurlijk zelf in de hand. Dus je kan als je dat ook echt wilt, alles ook omdraaien. Laat jezelf zien, wat jij wilt en toon je wilskracht!
Je partner zit nu in een moeilijk stuk, maar besef dat het stuk bij jou partner hoort. Het is op dit moment aan jou hoe je ermee omgaat en probeer niet mee te gaan in het drama. Als je meegaat in het drama zal het probleem zich groter voordoen, waardoor het soms uitzichtloos kan lijken. Maar als je jou partner bijstaat en steun geeft, vanuit jou kracht. Zullen jullie er sneller uitkomen. Dit is althans mijn ervaring. Als je niet meegaat in het drama, blijf je in je eigen kracht en ook daarvan zal je groeien en helen. En probeer je gevoelens gewoon altijd eerlijk uit te spreken. Ik zeg altijd maar zo: Als niemand het waardeert wanneer ik eerlijk mijn gevoel vertel, dan hoort die persoon niet bij mij in mijn leven. Want ik ben wie ik ben ik accepteer mezelf en dat zou mijn omgeving ook moeten doen. Dit is wat ik voor advies zou geven, voorop gesteld dat iedereen altijd wel naar zijn of haar eigen gevoel moet blijven luisteren. Ik heb natuurlijk ook niet alle wijsheid in pacht en iedereen staat anders in het leven. Ik hoop alleen dat je wat aan mijn advies hebt en je daar een weg in zult vinden voor jezelf. Take care wim! Je bent het waard! Liefs Diana

Reply

Leave a Comment