Home Bewustzijn Drie principes van spirituele economie

Drie principes van spirituele economie

Door Mieke Lannoey
spirituele economie

Steeds meer mensen bewandelen het pad van bewustzijn, oogkleppen vallen massaal af. De aanzet werd in de meeste gevallen gegeven door een persoonlijke crisis, hoe klein of groot die ook was. De oude manier van leven en werken, de zogeheten ratrace, werkt niet langer en zal steeds minder gaan werken. Waar het nog steeds groeiend aantal burn-outs van getuigt.

Bewustzijn verspreiden

Als ik alleen nog maar in mijn omgeving kijk dan merk ik op dat er na een burn-out drie mogelijkheden zijn:

  1. Mensen gaan terug naar de oude structuren en hervallen of krijgen met andere gezondheidsproblemen te kampen
  2. Mensen gaan terug naar de oude systemen maar met een verhoogd bewustzijn, hun taak: de systemen van binnenuit veranderen
  3. Mensen besluiten hun talenten te benutten en hun potentieel te ontwikkelen, wat vaak uitmondt in ondernemerschap

Als de mensen uit de eerste groep uit de negatieve spiraal geraken, sluiten ze zich vroeg of laat aan bij de tweede of derde groep. Voor deze laatste twee groepen is een belangrijke taak weggelegd: het nieuwe bewustzijn op aarde verspreiden.

Van doen naar zijn

Vandaag de dag draait het in onze maatschappij voornamelijk nog om wat je doet. Ik geloof oprecht dat in de toekomst ‘wat je doet’ ondergeschikt zal worden aan ‘hoe je het doet’. Daarmee bedoel ik niet ‘vanuit welke professionele achtergrond of erkend diploma’ maar wel ‘vanuit welke staat van bewustzijn’.

We evolueren, langzaam maar zeker, van een doe-economie, naar een zijnseconomie. Een economie gebaseerd op spirituele principes. In deze blog licht ik enkele van deze principes toe.

Principe 1: Fair exchange of gifts

“A spiritual economy is one in which abundance is a natural result of people actualizing their God-given gifts.

Met ‘gifts’ wordt bedoeld: werken vanuit jouw unieke, authentieke zijn; je gaven, talenten & creativiteit benutten, jezelf uitdrukken, aan zelfactualisatie doen, je potentieel verwezenlijken of je levensdoel vervullen.

‘Fair exchange’ betekent dat er voor wat je levert een gelijkwaardige vorm van energie terugkomt. Bijvoorbeeld je ruilt je dienst of product in voor een som geld met een evenredige verhouding.

Een passende uitwisseling is er één die in balans is en voor beide partijen goed voelt. Beide partijen worden er beter van. Als een energie-uitwisseling klopt dan is er geen sprake van een gevende en een ontvangende partij. Je deelt samen in één energie, je geeft iets en er komt meteen iets voor terug. Je bent niet armer geworden, noch sta je (energetisch) bij de ander in de schuld, alles is hetzelfde gebleven enkel de uiterlijke vorm van de energie is veranderd. (Bron: Het boek van overvloed.)

“Geld is een liefdevolle expressie van energie waarmee we onze waardering voor elkaars diensten en producten uitdrukken.”

Principe 2: Liefde als leidraad

“Service which is lovingly oriented towards others automatically results in the fulfilment of your own needs.

— Marianne Williamson

In de nieuwe tijd is geen enkele functie of taak meer of minder belangrijk dan die van iemand anders. Alles draagt bij aan het groter geheel. Wat je doet is ondergeschikt aan vanuit welke bewustzijnsstaat je het doet. Je levert altijd wat en wie je op dat moment bent.

Als wat je doet je spanning en frustratie geeft, dan is dat wat je verspreidt. Als je liefde en vreugde voelt tijdens het uitvoeren van je activiteiten, vloeien meer liefde en vreugde doorheen jouw activiteiten de wereld in.

Je verkoopt liefde

Mensen voelen het als je liefde en aandacht steekt in je diensten en producten en zullen ze daarom graag kopen. Ze kopen immers liefde. Je verspreidt een positief virus. Je klanten willen graag bij jou zijn omdat ze delen in iets dat veel verder reikt dan je dienst of product. Je deelt jouw staat van zijn met de persoon die jouw dienst of product ontvangt. Het is een verlengstuk van wie je bent.

“There is no greater career than being a fully alive, fully present and fully loving human being.”

Het is dus wijzer jezelf de vraag te stellen ‘Hoe kan ik meer liefde en aanwezigheid in mijn werk brengen?’ dan ‘Hoe kan ik meer klanten bereiken?’. Als je liefde in grote hoeveelheden laat stromen, zullen de klanten vanzelf volgen.

In plaats van mentaal of vanuit je ego te willen bedenken wat je te doen staat, voel wat je hart vult met liefde en vreugde en doe dat. Je kunt enkel overvloed aantrekken door dingen te doen die je graag doet.

Succes

Meet je succes niet af aan de grootte van je mailinglijst of aan het verdriedubbelen van je omzet, maar aan de manier waarop je omgaat met jezelf en anderen. Kan je evenveel liefde voelen voor de man die jouw vuilnis ophaalt dan voor de coach die jou op het pad van bewustzijn bracht? Voor de volger die jouw klant wordt dan voor de volger die enkel vragen stelt?

Principe 3: Niet de ander maar het universum is jouw bron van inkomsten

“In het goddelijk plan is alles beschikbaar wat nodig is om jouw zielendoel te leven.

Eén van de grootste blokkades op het pad van bewustzijn is de angst voor financieel tekort. De vraag ‘Hoe kan ik in hemelsnaam mijn boterham verdienen door te doen wat ik graag doe?’ weerhoudt velen ervan om effectief de stap te zetten naar ondernemerschap.

Zelf krijg ik er steeds meer vertrouwen in dat als je doet wat je te doen staat, als je het doel van je ziel op aarde vervult, er altijd voor jou gezorgd zal worden, ook financieel.

Volg je hoogste goed

Als je erop vertrouwt dat het universum jouw bron van inkomsten is, dan moeten de inkomsten niet perse van persoon X of project Y komen. Het universum betaalt jou om jouw hoogste goed te volgen, als je dat doet, zal je daar sowieso verloning voor krijgen. Waar dit loon vandaan komt, daar hoef jij je geen zorgen over te maken. Je dient enkel de verbinding aan te gaan en bereid te zijn te ontvangen.

Vanuit vrijheid

Als je naar je klanten kijkt als zijnde de bron van jouw inkomsten, zullen zij deze druk onbewust voelen (je stuurt met alles wat je doet immers energie uit) en erop afhaken. Druk geeft mensen het gevoel dat hun eigen keuze (alias vrije wil) ontkend wordt en gaat daarom altijd gepaard met weerstand.

Als je kunt zien dat geld niet rechtstreeks van je klanten komt maar gewoonweg door hen heen stroomt, geeft dat een nieuw gevoel van vrijheid. Zowel voor jou als voor je (toekomstige) klant. En relaties gebaseerd op vrijheid hebben nu eenmaal veel meer kans op slagen.

Ben je ook geïnteresseerd in de principes van spirituele economie? Schrijf je dan in op de apart hieraan toegewijde nieuwsbrief en blijf op de hoogte van blogartikelen en activiteiten.

Boekentip Inspirerend Leven: Het boek van Overvloed

Boek van OvervloedHet boek van Overvloed gaat over overvloed en over het tegendeel daarvan…tekort. Zowel de prettige staat van overvloed als de staat van tekort zijn geen kwestie van ‘toeval’, maar hebben een serie overtuigingen en dagelijkse verzorging nodig om te kunnen blijven bestaan. Het boek van Overvloed brengt een onvermoed verband aan het licht tussen liefde, levenskracht en welvaart, op elk gebied.

Bestel nu jouw exemplaar in onze webshop Boekenwereld.com voor €15,45.

Leave a Comment