Home Nieuws Draagbare kunstnier kan wereldwijd levens gaan redden

Draagbare kunstnier kan wereldwijd levens gaan redden

Door Redactie

Wereldwijd zijn er 2.5 miljoen mensen afhankelijk van nierdialyse, waarvan 6.500 mensen in Nederland. Het is hun laatste strohalm om in leven te blijven. Het is de dialyse of de dood, aldus Jasper Boomker, programmamanager van de Nierstichting, en voor een enkeling de brug naar een niertransplantatie. Afhankelijk zijn van dialyseren, betekent vaak een volledig aangepast leven, waarvan een groot deel zich afspeelt in het ziekenhuis.

Jasper is betrokken bij de ontwikkeling van de draagbare kunstnier, waarmee de Nierstichting toe wil naar een behandelingsvorm die past bij het leven van de nierpatiënt. “De rollen mogen worden omgedraaid, waarbij de dialyse zich aanpast aan het leven van de patiënt. En niet andersom.”

Zo groot als een koelkast

Een normaal dialyseapparaat is zo groot als een koelkast, waarvoor ruim honderd liter gezuiverd water nodig is. Dat is ook de reden dat 95 procent van alle nierpatiënten naar het ziekenhuis gaat, omdat behandeling thuis vrijwel niet mogelijk is. Met de ontwikkeling van de draagbare kunstnier zal er nog maar vier tot vijf liter water nodig zijn. “Het is nog steeds dialyse, maar het apparaat is een stuk kleiner. Dit betekent dat de dialyse thuis kan plaatsvinden. Maar dat niet alleen, je kunt er zelfs mee op reis.” De draagbare kunstnier past in een koffer, waardoor patiënten niet langer gebonden zijn aan een bepaalde plek.

De dialyse houdt nierpatiënten letterlijk in leven, maar met de komst van de draagbare kunstnier krijgt hun leven meer vrijheid en flexibiliteit. “Doordat meer mensen straks thuis kunnen dialyseren, kunnen zij hierdoor bijvoorbeeld vaker thuis zijn bij hun kinderen. Voor familie is het veel prettiger om iemand thuis te hebben. Neem bijvoorbeeld Fabian, oud politieagent en vader van twee kinderen. Fabian is nierpatiënt. Hij heeft erfelijke cystenieren, wat dialyse noodzakelijk maakt. “Een draagbare kunstnier zal mij een stuk vrijheid teruggeven. Dan zou ik weer makkelijker een weekend weg kunnen met mijn gezin, gewoon leuke dingen doen samen.”

Regie over hun eigen leven

Voor de patiënten is de draagbare kunstnier echt een wereld van verschil. Jasper: “Het verschil voor patiënten is dat zij meer keuzevrijheid hebben om te dialyseren waar en wanneer zij  willen. En hiermee een grotere bewegingsvrijheid.” Patiënten krijgen met de komst van kunstnier veel meer regie over hun eigen leven.

Het belang voor de nierpatiënt zelf is dus groot, met name voor jongeren. “Het kan bijvoorbeeld het verschil betekenen tussen wel of niet kunnen werken.” Maar ook op maatschappelijk niveau is de komst van een draagbare kunstnier van belang. Een dialyse behandeling kost gemiddeld 90.000 euro per jaar. Een behoorlijk bedrag op de toch al stijgende kosten in de gezondheidszorg. “Dialyse met behulp van de draagbare kunstnier kan bijna de helft goedkoper worden, wat op de langere termijn een significante besparing gaat opleveren.”

Die besparing is geen overbodige luxe, want het aantal mensen met nierziektes groeit, voornamelijk door diabetes en hoge bloeddruk.  “Daarom zetten we niet alleen in op innovatie in huidige behandelingen, maar juist ook op het voorkomen van nierschade en het uiteindelijk kunnen genezen van nierziekten.”

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Nierstichting

3 reacties

A. Kuipers 12 april 2018 - 22:06

Geweldige ontwikkeling!

Reply
Y. de Voogd 14 april 2018 - 21:34

interessante ontwikkeling

Reply
eugene 15 april 2018 - 20:26

dit is nog maar het begin denk ik, straks ook nog draagbare longen bv.

Reply

Laat een bericht achter