Home Dossier: Hooggevoeligheid en Hoogsensitiviteit

Dossier: Hooggevoeligheid en Hoogsensitiviteit

Ben je op zoek naar meer informatie over hooggevoeligheid? Neem dat eens een kijkje in het Dossier Hooggevoeligheid. Om de weg voor jou simpel te houden (want we houden nu eenmaal niet van uren zoeken op een website!) hebben we een overzicht met alle onderwerpen die worden besproken op Inspirerend Leven. Je vindt hier gemakkelijk de informatie die je zoekt.

Waar ben je naar op zoek?

Inspirerend Leven staat vol met tips, tricks en informatie over hooggevoeligheid. Waar ben jij nu veel mee bezig? 

Wat is hooggevoeligheid?

Wat is hooggevoeligheid of hoogsensitiviteit?

Ten eerste de basics: de grondlegger van het begrip ‘hsp‘ is Elaine Aron (lees hier een interview met haar op Inspirerend Leven). Hsp staat voor ‘high sensitive person’ ofwel hoogsensitief (hooggevoelig) persoon. Hooggevoelig en hoogsensitief worden door elkaar gebruikt. Het betekent dat jouw hersenen alles gedetailleerder waarnemen: kun je dit niet goed verwerken, of is dit teveel, dan raak je overprikkeld. Hooggevoeligheid is niet iets slechts: als je er goed mee om leert gaan, is het een verrijking. Want je voelt vervelende dingen extra gedetailleerd, maar òòk de mooie dingen.

Ik ben hsp (+test)

Hoogsensitieve personen zijn net als alle andere mensen zeer verschillend. De een weet dat hij of zij vooral sensitief is voor geuren, een ander voor stemmingen of voor geluid en drukte of voedsel enzovoort. Lees hier meer over hooggevoeligheid en kom er achter of je het hebt.

Jezelf en je gevoeligheid accepteren

Veel hooggevoelige mensen hebben er grote moeite mee zichzelf als prachtig, waardig en volmaakt in hun eigenheid te zien. Met deze blogs kom je erachter waar dat vandaan komt en hoe je jezelf ten volste kunt accepteren.

leven als hsp

Hooggevoeligheid in het dagelijks leven

Je gevoeligheid kom je overal tegen: op je werk, in je relaties, in samenwerking met je persoonlijkheidstrekken… Lees hier over hooggevoeligheid in verschillende aspecten van je dagelijks leven.

Overprikkeling

Soms krijg je zoveel prikkels binnen dat je erdoor overspoeld wordt. Lees hier wat overprikkeling met je doet en hoe je er mee om kunt gaan.

Tot rust komen als hsp

Om overprikkeling te voorkomen is het goed om je strategie klaar te hebben: hoe kom jij weer bij jezelf? Deze blogs inspireren je om je eigen rust-ritueel te ontdekken.

Hooggevoeligheid en relaties

‘Je moet eerst van jezelf houden voordat je van een ander kunt houden’. Dat hebben we allemaal al wel eens gehoord en voor hsp geldt dat extra. Omdat je je partner of kind èxtra goed aanvoelt, is het belangrijk dat je goed voor jezelf blijft zorgen. Lees deze blogs ter inspiratie.

tips voor hsp

Tips

Wij houden van tips bij Inspirerend Leven en zetten dan ook met liefde voor je op een rijtje wat we in huis hebben. Lees ze rustig door en kijk welke goed bij je passen. Laat wat niet bij je past voor wat het is en geniet van de inspiratie om lichter te leven.

…voor meer energie

Weet je nog, dat ‘aarden’ of ‘gronden’ waar het altijd over gaat met hooggevoeligheid? Tada! Onze tips om precies dát te doen.

…bij overprikkeling

Om jezelf te beschermen of voor als het al te laat is: jouw EHBO, eerste hulp bij overprikkeling.

Lezen over hooggevoeligheid

Lezen over hooggevoeligheid

Boeken zijn heerlijk: rustig, op je eigen tempo nieuwe inzichten opdoen en nadenken over wat de auteur je vertelt. We zijn erg dol op lezen en delen zo af en toe boekenlijstjes met onze favorieten. Ook schrijven sommige hooggevoeligheid specialisten wel eens op Inspirerend Leven, zoals Susan Marletta Hart. Kijk hieronder welke boeken er verschenen zijn over hooggevoeligheid.

Boekenlijsten:

Onze favoriete auteurs:

Susan Marletta Hart

Caroline Bont

Jolijn Hendriks

Marian van den Beuken

Mis je nog iets? Laat het weten in een reactie.