Home Yoga Het doel van yoga beoefenen

Het doel van yoga beoefenen

Door Sabrina Soebhan
yoga beoefenen

‘Wat is het doel van yoga beoefenen?’ een vraag die regelmatig gesteld wordt door beginnende yogi’s of mensen die nieuwsgierig zijn. Goede vraag. Een nog betere vraag zou zijn ‘wat kan yoga mij brengen?‘. Daarmee beantwoordt je direct de vraag wat het doel van yoga is, sterker nog, daarmee bepaal je jouw doel. Wil je er nog dieper induiken, dan zou je je kunnen afvragen of er überhaupt wel een doel is. Is het de bedoeling dat yoga je ergens brengt, of gaat het om de groei en de beleving die je doormaakt tijdens je beoefening?

Het doel van yoga is verlichting vinden

Volgens de oude tradities is verlichting het doel van yoga. Door het volgen van het achtvoudige yogapad zou dit haalbaar worden. Patanjali zegt ‘het doel van yoga is de beperkingen die door het proces van conditionering zijn ontstaan te herkennen en door ze te erkennen de mogelijkheid geven om te verwijderen. Het licht van puur ongeconditioneerd bewustzijn kan zo schijnen’.

Yoga met een ander uitgangspunt

In mijn optiek kan yoga verschillende doelen hebben en kan elke yogi zo zijn eigen doel hebben. Toen ik net begon met het beoefenen van yoga was mijn doel vooral het verhelpen van mijn rugklachten. Ik beleefde geen plezier aan yoga, maar ondervond wel de fysieke voordelen. Inmiddels heb ik geen specifiek doel meer. Yoga helpt me nog steeds bij het verhelpen van fysieke ongemakken, maar leert me ook leven met ‘dat wat er is’.

Fysieke gesteldheid bevorderen

Steeds meer mensen met (chronische) pijnklachten weten hun weg te vinden naar yoga. Wanneer yoga op een veilige manier wordt beoefend, kan het de fysieke gesteldheid bevorderen. Ook sporters vinden hun heil in yoga. Door de unieke manier van bewegen, biedt het een tegenbeweging aan veel fysiek intensieve (en soms belastende) sporten. Door het beoefenen van krachtige vormen van yoga zal de spierkracht snel toenemen. Daarnaast leer je door yoga om bewuster en gecontroleerder te bewegen. Ook kan yoga je helpen om flexibeler te worden (zowel fysiek als mentaal) en je lichamelijke grenzen herkennen en accepteren. Yoga leert je te luisteren naar je lichaam, hierdoor weet je beter wat het nodig heeft en ben je in staat om in deze behoeften tegemoet te komen.

Yoga tegen stress gerelateerde klachten

Yoga brengt je uit je hoofd je lichaam in. Je gaat bewust voelen, ervaren en ‘spelen’ met je eigen fysieke en mentale grenzen. Door je bewuster te worden van jezelf, ben je ook in het dagelijks leven in staat om bij jezelf te blijven, om te gaan met je eigen grenzen en te voelen waar je behoeften liggen. Je leert stress herkennen en van daaruit kun je leren om stress los te laten, of om te voorkomen.

Verbinding tussen lichaam en geest

In de hectische maatschappij waarin we leven, hebben we steeds meer en vaker de behoefte om een verbinding te maken tussen lichaam en geest. Yoga creëert een moment van bewustwording, waarbij je helemaal in het ‘nu’ komt. Je wordt uitgenodigd om alle andere gedachten los te laten. Wanneer je op de mat staat is dat alles wat er op dat moment is. Je stopt met denken en je gaat voelen. Hoe meer je hierin geoefend raakt, hoe makkelijker je dit kunt meenemen in je dagelijks leven.

En jij? Met welk doel beoefen jij yoga? Of wat zou yoga jou wellicht kunnen brengen?

Leave a Comment