Home Geen categorie DIY: Zelf yoghurt maken met My Yo

DIY: Zelf yoghurt maken met My Yo

Door Gwendolyn Frijns

Ik hou van yoghurt en kefir en ik was reuze benieuwd of ik dat ook zelf kon maken. Ik maakte mijn kefir al jaren in een glazen weckpot en dat ging eigenlijk prima, maar het werd nooit dikker dan magere yoghurt. Ik zag veel yoghurtmakers en allemaal op stroom, tot ik de My Yo mocht testen van SteviaHouse: stroomloos, simpel en in de lievelingskleur van mijn zoon, oranje!

Allemaal aan de bacteriën!

Er wordt ons vaak geleerd dat bacteriën slecht zijn, maar er zijn ook bacteriën die ons kunnen helpen, zeker als we ziek zijn geweest of een anti-biotica kuur hebben gehad, dan is het herstellen van de bacteriecultuur in de darmen een sterke aanrader! Tijdens de kuur zijn namelijk niet alleen de bacteriën gedood die het verzwakte immuunsysteem een flinke uitdaging gaven, maar ook de bacteriën die je nodig hebt om dat immuunsysteem en het verteringssysteem te versterken. Wist je dat jouw ontlasting veel zegt over de gezondheid van jouw darmen?  Ook zit er in melk caseïne, de stof die kalfjes ‘verslaafd’ maakt aan hun moedermelk zodat ze het blijven drinken zodat ze gezonde, blije kalfjes kunnen zijn. Caseïne is dus gemaakt voor een kalf, maar is vaak al te slecht te verteren voor ons mensjes. Ook zit er de lactose, de suiker in melk, die door het lichaamseigen enzym lactase wordt afgebroken. Wanneer dit enzym niet goed functioneert, heeft het lichaam ook hiermee moeite om de zuivel te verteren.

Wat is My Yo en hoe werkt het?

MYYO Kefir Yoghurtmaker met binnenbakDoor de melk in juiste klimaatomstandigheden te laten fermenteren, worden de caseïne en lactose omgezet zodat de yoghurt of kefir beter verteerd kan worden. De bacteriën doen dus al het werk voor je! Commerciële yoghurt heeft een te korte rijping om alles om te zetten, dus mocht je daar problemen mee hebben dat kan zelf yoghurt maken dè oplossing zijn! My Yo is een yoghurtmaker die bestaat uit een binnen- en buitenbak. In de binnenbak giet je de melk en de bacteriecultuur die straks hard voor je aan de slag gaat. [Let op: giet eerst de melk en voeg dan pas de poeder toe, anders klont het vast tegen de bodem!!] My Yo houdt de verhouding 100-150ml per cultuurzakje aan. Mix, mix, mix en doe de deksel op de binnenbak. Nu gieten we de buitenbak 750ml heet water, zetten de binnenbak in de buitenbak en draaien de deksel van de buitenbak erop. En dan nu is het 12 uur wachten, want je hebt de bacteriën gegeven waar ze van houden: warmte, voeding en het donker! Belangrijk: gebruik NOOIT metalen voorwerpen en werk altijd steriel, schoon.

Hoe weet je of het klaar is?

Afhankelijk van hoe je graag jouw yoghurt hebt, kun je na 12 uur checken of het naar wens is. Mocht je het nog 6-12 uur willen laten fermenteren, vul dan de binnenbak opnieuw met heet water. Yoghurt hoort zuur te zijn, want dan is de lactose omgezet! En nu is de yoghurt klaar voor gebruik  en een deel van de yoghurt kun je gebruiken voor een nieuwe batch!

Kan dit ook met plantaardige melk?

Ik heb het geprobeerd, maar helaas is het mij nog niet gelukt om van huisgemaakte plantaardige melk een yoghurtje te bereiden. Er wordt druk geoefend!

Kan ik ook mijn levende kefir gebruiken?

Ik heb de My Yo met name getest met mijn plantje en het is meer werk en wat geklieder, maar het kan. Door mijn ervaring met mijn korrels, was het werken met de poeder van My Yo wat onwennig voor mij. Ik had ook te weinig zakjes bestelt om goed te experimenten met (huisgemaakte plantaardige) melk.

Wil jij zelf je eigen yoghurt maken?

Lees hier de instructies van My Yo en bestel hier de producten die je er voor nodig hebt bij Stevia House. Wil je meer informatie lezen over melk fermentatie? Bekijk dan de website Healing Foods.

1 comment

Vivianne
Vivianne 15 augustus 2015 - 14:39

Klinkt interessant! Ik heb een lactose intollerantie. Al heel lang, ben er dus wel aan gewend inmiddels, maar vooral in begin miste ik mn yoghurt zo erg! Nu is er wel plantaardige, maar dat is toch anders…en schrikbarend duur 😉
Bedankt voor de tip, ga ik me eens verder in verdiepen

Reply

Leave a Comment