Home Geen categorie DIY: Zelf een rookoven maken

DIY: Zelf een rookoven maken

Door redacteur

Om me heen hoorde ik steeds meer verhalen over het zelf roken van vis, vlees, groente, kaas en zelfs het roken van fruit en werd steeds benieuwder. Alleen was ik toch niet van plan een rookoven hiervoor aan te schaffen. Nee, als fervent consuminder-type wil ik dit zelf maken, zo ingewikkeld kan het toch niet zijn. En tijdens een weekend kamperen in Noord Frankrijk, gewapend met een koekblik, kippengaas, houtsnippers (genaamd ‘houtmot’), aluminiumfolie en prachtig verse zalmforellen gingen we aan de slag.

Stap 1:

Eerst besloten we het blik goed af te branden in het kampvuur. Er zit een verflaag op en een soort coating aan de binnenkant, die niet op de vis thuishoort. Lang laten blakeren dus!

Stap 2:

Na het branden laat je het blik goed afkoelen. Ondertussen  maak je van kippengaas een passend rooster en van enkele lagen aluminium folie ook een passend laagje voor in het blik. Het laagje folie zorgt ervoor dat afdruipend vocht en vet wordt opgevangen en niet op de houtmot terechtkomt Als het deksel goed is afgekoeld, maak met een tang inkepingen in het deksel, zodat je het er later makkelijk af kan wippen later, als de vis gerookt is.

Stap 3:

Leg een klein laagje houtmot op de bodem van het blik. Vervolgens het laagje aluminumfolie. Smeer het kippengaas-roostertje in met wat olie en leg het op het aluminiumfolie.

Stap 4:

Snij de vis in passende stukken en smeer goed in met olie om ervoor te zorgen dat de vis niet uitdroogt tijdens het roken.

Stap 5:

Zet het blik op het vuur en wacht met de deksel erop doen tot je rook ziet. Doe dan de deksel er goed op en laat het 20-25 minuten op een laag vuur staan. Je kunt dit op een open vuur doen, zet het dan op roodgloeiende houtblokken, maar niet midden in het vuur. Maar het kan ook prima op het campinggasje, een spiritusbrander of gewoon op het gasfornuis.

Stap 6:

Na 20-25 minuten is de vis gaar en kun je het blik van het vuur halen. Open de deksel voorzichtig. Wij aten onze zalmforel met een klein scheutje Japanse sojasaus en versgemalen zwarte peper, couscous en een groene salade. Het was heerlijk! Smakelijk! PS: Voor meer informatie over het zelf roken, recepten en suggesties, verwijs ik je graag naar het boek Gerookte Lekkernijen van Cecile Thijssen.

1 comment

Avatar
Trudy 27 juni 2014 - 09:11

Na lang zoeken hè, hè eindelijk gevonden wat ik zocht… Ik had dezelfde gedachte…maar wist niet goed hoe…nu dus wel :-)!!!!!

Reply
Oude koekentrommel wordt handig rookoventje | Huisje Tuintje Boompje 28 december 2016 - 18:35

[…] Bron: https://www.inspirerendleven.nl/diy-zelf-een-rookoven-maken/ […]

Reply

Leave a Comment