Vanochtend ontdekte ik, naast de sneeuwklokjes, dat ook ons krentenboompje in de tuin al voorzichtig begint uit te lopen. En kreeg ik spontaan zin in voorjaarsloempia’s. Een fris, gezond, vers en vooral lekker gerecht dat het voorjaar in je keuken en op je tafel brengt! Loempia’s zijn in vele varianten in heel Azië te vinden. Deze zijn bijzonder omdat ze niet gefrituurd worden en koud gegeten worden. Het klinkt misschien gek, maar het is echt een aanrader! Ze zijn oorspronkelijk afkomstig uit Vietnam, kun je er ook van smullen in Thailand en Laos. Onderstaande recept is genoeg voor 8 loempiaatjes, en kun je al voorgerecht gebruiken, eentje per persoon, of als lunch voor 4. Wat heb je nodig? Voor de loempiaatjes: 50 gr rijstvermicelli of rijstnoedels 8 ronde vellen rijstpapier (verkrijgbaar bij de Toko) 3 eetlepels verse munt, fijngesneden 3 eetlepels verse koriander, fijngesneden Een handje taugé of alfalfa, gewassen Een handje wortel in hele fijne reepjes Een handje pinda’s, helemaal fijngemalen Voor de dipsaus: 2 dessertlepels vissaus 50 ml water 2 eetlepels vers limoensap 1 dun bosuitje, in fijne ringetjes 1 theelepel suiker 1 eetlepel chilisaus Deze loempiaatjes zijn zonder vlees of vis, maar je kunt natuurlijk eraan toevoegen wat je lekker lijkt, Bijvoorbeeld gekookte garnalen, gepeld, schoongemaakt en gehalveerd, gemarineerde en gebakken tofu of gebakken pittige runderreepjes.
Bereiding:
Week de noedels een paar minuten in heet water. Als ze zacht zijn, spoel ze dan af onder koud water en laat ze drogen. Zet alle gesneden ingrediënten klaar, plus een grote kom of een groter ondiep bord met een laagje warm water. Week een rijstvel per keer in het warm water, tot het een beetje zacht geworden zijn. Leg het vervolgens op een plat bord en leg over het midden van alle ingrediënten in een lijntje, waarbij je ongeveer 3-4 cm van beide randen vrijlaat. Vouw vervolgens de randen naar binnen en rol het geheel op tot een stevige rol. En begin dan met de volgende. Oja, laat je vooral niet ontmoedigen als het in het begin niet zo strak uitziet, je moet even wennen aan de plakkerigheid van de vellen. Meng in een kommetje alle ingrediënten voor het sausje Je kunt ze als geheel serveren, maar het is ook leuk om de loempia’s doormidden te snijden en mooi te stapelen op een bord, met het kommetje saus ernaast. Eet smakelijk!