Naast het werken aan je geestelijke gezondheid, is het werken aan je lichamelijke gezondheid ook belangrijk. Een gezonde geest werkt immers beter in een gezond lichaam! Waren superfoods tot voor kort lastig verkrijgbaar, zijn ze tegenwoordig makkelijk en ruim verkrijgbaar, zelfs op de markt, zoals de Inca bes. Gewassen uit het Andes gebergte worden altijd in verband gebracht met een betere gezondheid en langer leven. Zo ook de Inca bes uit Peru. Deze besjes groeien wild op de mineraalrijke grond van het gehele Peruaanse Andesgebergte en de kleur varieert van diep donkerrood tot zonnig oranje-geel. De voedingswaarde van Inca bessen is enorm hoog. De bessen zitten vol met dagelijks benodigde vitamines zoals vitamine A, vitamine B1, B2, B6 en B12 en vitamine C. Verder bevatten ze thiamine, belangrijk bij de koolhydraatstofwisseling, fosfor en calcium voor sterke botten. Ook vitamine P (bioflavonoiden) is in een hoge mate aanwezig, die een sterke anti-inflammatoire en antivirale werking heeft. De Inca bessen zijn daarnaast ook nog rijk aan eiwitten, en overtreffen de goji bes op dit punt: ze bevatten namelijk 2% meer eiwitten. Qua smaak zijn de Inca bessen zacht, maar met een zure scherpte. Hoe gebruik je Inca bessen? Inca bessen zijn meestal gedroogd verkrijgbaar en kun je zo uit het vuistje eten. Maar zijn ze makkelijk te gebruiken in smoothies, of met muesli, noten, gedroogd fruit in yoghurt, in salades, bij desserts. Maar ook als tussendoortje door het te mengen in studenthaver met rauwe noten. Smakelijk!