Home Geen categorie DIY: Pittige merguez-patat uit de oven met yoghurtdipsaus

DIY: Pittige merguez-patat uit de oven met yoghurtdipsaus

Door redacteur

pittige patatjesHugh Fearnley – Whittingstall is een enthousiast aanhanger van biologische seizoensproducten en de presentator van het Britse tv programma ‘River Cottage’. Hij heeft al zeven ‘River Cottage’ boeken geschreven en in Veg! – het River Cottageboek met groenten in de hoofdrol neemt hij je mee in de smaakvolle wereld van eten zonder vis of vlees. Patat is doorgaans niet het meest gezonde voedsel, maar stiekem wel lekker en makkelijk. Deze pittige patatjes zijn niet alleen onweerstaanbaar, maar ook een stuk gezonder dan patatjes gebakken in de frituurpan. En met een yoghurtdip in plaats van mayonaise een stuk verantwoorder. Wil je deze met kinderen eten, laat dan de pittige specerijenmix achterwege of pas hem aan. Je kunt bloemige of vastkokende aardappels gebruiken – allebei zijn ze prima – maar bloemige zoals Maris Piper of King Edward zorgen voor meer kruimelige, knapperige stukjes. Onderstaande recept is genoeg voor 4 personen Ingrediënten voor de patatjes: ongeveer 1 kg aardappels 5 el koolzaad- of olijfolie Ingrediënten voor de merguezspecerijenmix: 1 tl komijnzaadjes 1 tl venkelzaadjes 1 tl korianderzaadjes 1 tl karwijzaad (indien gewenst) 10–12 zwarte peperkorrels 1 tl gerookte-paprikapoeder, zoet snufje cayennepeper ¼ tl fijn zeezout Ingrediënten voor de dipsaus: 6 ruime eetlepels volle yoghurt ¼ teentje knoflook, met wat zout tot een pasta gestampt snufje cayennepeper, om te bestrooien Bereiding: Verwarm de oven voor op 200 °C / gasstand 6. Boen de aardappels goed schoon (je hoeft ze niet te schillen) en snijd ze in dikke patatten. Doe ze in een pan en bedek met koud water. Breng aan de kook, laat ze 1 minuut flink doorkoken en giet dan meteen af. Maak intussen de specerijenmix. Stamp de komijn-, venkel-, koriander en karwijzaadjes (als je die gebruikt) met de zwarte peperkorrels fijn in de vijzel. Doe het paprikapoeder, de cayennepeper en zout erbij. Schenk de olie in een grote, ondiepe braadslede en zet deze 5 minuten in de oven om op te warmen. Houd 1 volle tl van de specerijenmix achter en strooi de rest over de uitgelekte aardappels. Vermeng goed. Neem de hete braadslede uit de oven, doe de aardappels erin en schep even door om ze helemaal met olie te bedekken. Zet 35–45 minuten in de oven, roer halverwege een keer om, tot ze goudkleurig en knapperig zijn. Roer intussen voor de dipsaus de rest van de specerijenmix door de yoghurt, samen met de knoflook. Doe in een schaaltje en strooi er een snuf cayennepeper overheen. Proef een van de pittige patatten en kijk of er extra zout nodig is. Dien ze heet op, met de koude yoghurtdipsaus. Smakelijk! Voor meer informatie over Hugh Fearnley – Whittingstall en River Cottage, kijk hier: http://www.youtube.com/user/webteamrivercottage

Leave a Comment