Home Gezin & Kinderen De voordelen van mediteren voor hooggevoelige kinderen

De voordelen van mediteren voor hooggevoelige kinderen

Door Jolanda Hoogkamer
kinderen mediteren

“Regelmatig mediteren kan overprikkeling, verdriet of boosheid bij hooggevoelige kinderen voorkomen,” zegt HSP-coach Jolanda Hoogkamer. Een sensitief kind voelt zich snel overweldigd. De geleide meditaties van Jolanda helpen om prikkels makkelijker te verwerken. Doe ze samen met je kind en ontspan…

Hoe jonger hooggevoelige kinderen leren om met hun aandacht bij zichzelf te blijven, des te minder last ze hebben van hun hooggevoeligheid en overprikkeling.

Overdaad aan prikkels

Een hooggevoelig kind voelt veel aan, ervaart emoties intens en denkt veel na. In onze westerse wereld zijn er veel prikkels te verwerken. Een  hooggevoelig kind kan zich dus snel overweldigd voelen. Maar het kan ook leren omgaan met z’n gevoeligheid en het juist inzetten als talent! Mediteren kan daarbij goed helpen: het kind krijgt grip op gevoelens en gedachten.

Het contact met jezelf verliezen

Eén op de vijf kinderen is hooggevoelig. Zij nemen veel informatie op uit hun omgeving. Dit verwerken ze vervolgens op een dieper niveau dan kinderen die niet hooggevoelig zijn. Doordat hun aandacht op anderen gericht is, zijn ze dus buiten zichzelf. Ze vloeien makkelijk samen met hun omgeving: ze nemen de stemming en energie ervan over. Zo verliezen ze het contact met zichzelf.

Woede-uitbarstingen

Hooggevoelige kinderen voelen zich dan ook vaak overweldigd. Ze kunnen soms het verschil niet meer voelen tussen emoties van zichzelf en emoties van anderen. Er ontstaat chaos in hun emoties, gedachten en energie, waardoor ze snel overprikkeld raken. Ze kunnen dan geïrriteerd reageren, woede-uitbarstingen krijgen of juist heel verdrietig worden. Of ze gaan bang naar bed. Hoe jonger hooggevoelige kinderen leren om met hun aandacht bij zichzelf te blijven, des te minder last ze hebben van hun hooggevoeligheid en overprikkeling.

Mediteren: loslaten en ontspannen

Mediteren is een van de makkelijkste manieren om met je aandacht bij jezelf te zijn. Vooral geleide meditaties zijn heel toegankelijk voor kinderen. Ze doen denken aan het voorlezen van een verhaaltje. Veel kinderen vinden mediteren fijn, omdat ze er rustig van worden. Maar er zijn nog meer voordelen! Geleide kindermeditaties hebben een kalmerende en ontspannende werking. Daardoor kan een kind sneller en makkelijker alle prikkels verwerken en blijft het niet hangen in gedachten, emoties, angst of gepieker. Meditaties helpen om goed in slaap te vallen en beter te slapen. Regelmatig mediteren kan zelfs overprikkeling, verdriet of boosheid voorkomen.

Gratis kindermeditaties

Speciaal voor hooggevoelige kinderen heb ik een aantal geleide meditaties gemaakt. In mijn meditaties probeer ik altijd op een subtiele manier een boodschap te verwerken, waardoor kinderen leren vertrouwen op hun eigen kracht en intuïtie. Zo groeit hun veerkracht en kunnen ze makkelijker omgaan met alle voor- en nadelen van hooggevoeligheid.
Hieronder vind je een kindermeditatie. Het is ontzettend leuk om ’m samen met je kind te beluisteren. Klik hier om een serie kindermeditaties op mijn website te bekijken, die je gewoon gratis kan luisteren. Of abonneer je gratis op mijn YouTube-kanaal met meditaties voor volwassenen en kinderen.

Boekentip van Inspirerend leven: Relax kids

Marneta Viegas heeft bekende sprookjes en kinderversjes omgezet in eenvoudige verhaaltjes en visualisaties. Lees ze samen en de kinderen zullen sneller en met een glimlach om hun mond in slaap vallen. Ze brengen kinderen op een natuurlijke en fijne manier in aanraking met meditatie en ontspanning. Aan het eind van iedere meditatie vind je een affirmatie, waardoor je kind de innerlijke vrede die het zojuist gevonden heeft, kan vasthouden.

Bestel nu jouw exemplaar in onze webshop Boekenwereld.com voor € 18,50

bestel nu

Lees ook deze artikelen over hooggevoelige kinderen:

Deze artikelen vind je vast ook leuk

Laat een bericht achter