Vrouwen maken enorm veel hormonale wisselingen door. Gedurende het leven via onze menstruatie, eventuele zwangerschap(pen) en de overgang. Maar dus ook binnen onze maandelijkse cyclus zelf. En die cyclus bestaat niet alleen uit een periode van menstrueren, maar uit 4 weken! Weken waarin van alles in je lichaam wisselt, vernieuwt en verdwijnt, en waarvan elke week correspondeert met een seizoen. Cycle mentoring noem je dat. En die eeuwenoude kennis gaat simpel gezegd over deze vier (arche)typen binnen je cyclus.
De vier jaargetijden van de vrouwelijke cyclus
Winter – de oude, wijze vrouw
Op de dag dat je ongesteld wordt, begint de ‘winter’ van je cyclus. Dit is het moment om contact te maken met jezelf, en als het ware naar binnen te keren. Die behoefte heb je waarschijnlijk ook, dus geef er maar lekker aan toe. In deze periode mag je jezelf rust gunnen, en nieuwe plannen maken voor de komende maand.
Wat wil je gaan doen, met wie wil je zijn, wat wil je anders? Jezelf deze vragen stellen en beantwoorden zorgt ervoor dat je straks zo ‘schoon’ mogelijk aan je nieuwe cyclus kunt beginnen.
Lente – het meisje
In de week na je menstruatie ben je mentaal op je helderst. In deze periode ben je rationeel en communicatief, waarbij het denken de overhand heeft op het voelen. Je bent praktisch en speels. Dit is dan ook hét moment om te genieten van seks, want je voelt je lekker in je lijf.
Zomer – de moeder
In de derde week van je cyclus ben je op je vruchtbaarst, meestal ovuleer je op de 13e of 14e dag na de eerste dag van je menstruatie. Je bent in deze periode daarom empathisch, gevoelig en sensueel. Een sterke behoefte aan romantiek is nu logisch, luister daar gerust naar.
Herfst – de heks
Tja, helaas. Zo rond de 20e dag van je cyclus komt onze innerlijke heks ingevlogen. En slaat je stemming om. Alles en iedereen komt knetterhard bij je binnen, maar zelf ben je ook niet bepaald the light of the party.Weet waar je onrust en de ‘drama’s’ vandaan komen. O, en blijf weg bij zoetigheid en snacks, want daar heb je nu behoefte aan. Let er daarnaast op dat je een beetje vriendelijk blijft naar je omgeving. Je kunt nogal, ehm, direct zijn in deze week. Het is maar dat je het weet hè, Eucalypta 😉
Boekentip van de redactie: claim je cyclus
Claim je cyclus van Alexandra Pope en Sjanie Wurlitzer is een baanbrekend boek over je menstruatie, hormonen en je maandelijkse cyclus. Het idee dat je altijd maar op een constant niveau moet presteren doet vrouwen geen recht. We hébben nu eenmaal die maandelijkse cyclus en we zíjn iedere maand ongesteld! Er is een andere weg: leven in het ritme van je cyclus.
Bestel nu jouw exemplaar in onze webshop Boekenwereld.com voor € 22,50 met gratis verzending.
Lees ook deze artikelen:
-
Claim je cyclus: iedere week kent haar eigen superkrachten en kwetsbaarheden
-
Menstruele cyclus & hormonen: zo zorg je het beste voor jezelf tijdens elke fase
4 reacties
Mooi artikel. Het heeft bij mij heel lang geduurd voordat ik er achter kwam waar die stemmingswisselingen vandaan kwamen. Zelf nu ik al ver in de overgang zit moet ik alert blijven op de innerlijke heks. Wel goed om het te kunnen herkennen en accepteren.
Goedendag, Voordat je het woord heks gebruikt, zou ik me eerst eens gaan verdiepen in de betekenis van wat een heks werkelijk is!!. Kijk op de site van de Wolderse Heks, en het e.e.a word U wel duidelijk!!!
Met een lieve Heksen Groet Dimphie
Ik vind jullie artikelen regelmatig erg inspirerend maar wat mij betreft slaan jullie deze keer, of de schrijvers van het boek waarnaar wordt gerefereerd, echt volledig de plank mis. De periode voor menstruatie is het heks archetype; serieus? Ik moet er hard om lachen! Verdiep je eerst even in wat een heks echt betekent, zeker als jullie echt staan voor het leven vanuit vrouwelijke wijsheid 😉
Jammer van de ondoordachte reacties hierboven.. ze hadden misschien liever monster gehad ipv van heks^ Is maar kwestie van hoe je het bekijkt.
Leuk artikel