Home Spiritualiteit De tarotkapel

De tarotkapel

Door Annick Van Damme

Denk jij meteen aan kaarten als je het woord tarot hoort? Geen wonder want de laatste 600 jaar zijn er duizenden kaartspellen met de symboliek uit de tarot gecreëerd. Toch kan je de symboliek uit de tarot ook terugvinden in bijzondere kunstwerken: gedichten, schilderijen, glasramen in kerken, sculpturen enz.
Een heel bijzonder kunstwerk is de tarotkapel op het Domaine des Avenières in Cruseilles.
Asan Dina liet in 1914 zijn huiskapel decoreren met de 22 afbeeldingen van de grote arcana. En wie wil kan deze prachtige kapel nog steeds bezoeken. Even terug in de tijd ….

Mary en Marcelle

In 1905 bezoekt Mary Shillito samen met haar boezemvriendin Marcelle Senard een wijnbeurs in Genève. Ze besluiten een nabijgelegen domein te bezoeken die op dat moment te koop staat. Het valt hen erg in de smaak en Mary koopt het domein in 1906 voor 100 000 Franse Frank. Kort daarop sterft de vader van Mary en vanaf dan beschikt ze over een aanzienlijk fortuin. Ze laat vanaf 1907 op het domein een kasteel met drie verdiepingen bouwen. Marcelle krijgt de vrije hand in het decoreren van de ruimtes en het kiezen van de meubels. Beiden wonen samen op het kasteel. Regelmatig bezoeken ze Parijs, meestal om samenkomsten over esoterie en theosofie bij te wonen.
Op één van die bezoeken maken ze kennis met Assan Dina, een ingenieur met bijzondere interesse in esoterie en astronomie. Op uitnodiging van Mary bezoekt hij in juni 1913 het Chateau des Avenières en neemt er zijn intrek op de tweede verdieping. Tussen beide ontstaat een hechte vriendschap en na enkele maanden merkt Marcelle dat haar relatie met Mary is bekoeld. Marcelle verlaat Avenières.

Mary en Assan

In januari 1914 huwen Assan en Mary in stilte. Bij Assan groeit het plan om de kapel van het kasteel te decoreren met esoterische afbeeldingen in mozaïek om uitdrukking te geven aan zijn spirituele overtuiging.  Hij heeft duidelijk voor ogen wat hij wenst : een afbeelding van Brahma, van de Egyptische god Thoth en de 22 Grote Arcana uit de tarot. Voor het ontwerpen van de afbeeldingen doet hij (waarschijnlijk) beroep op de kunstenaar Julien Champagne.

De gouden kapel

De kapel bestaat uit twee delen. Waar het altaar staat laat hij het plafond goudkleurig decoreren met rechts een afbeelding van het ei van Brahma gedragen door het water van de Schepping en links een voorstelling van Thoth gezeten op een troon. Het symbool van de gevleugelde wereld boven Brahma wijst op de dualiteit in de wereld, yin en yang. In de zon zie je de zegel van Salomon, een symbool van eenwording en vereniging van dualiteiten. Onder Brahma een spreuk van Asan Dina: Het Universum is een Ei. Het Ei is een Universum. Tegenover Brahma en boven de ingang van de sacristie is een afbeelding van de Egyptische god Thoth. Hij zit op de wereld (kubus) in perfecte balans (acht vogels). Zijn belangrijkste taken zijn het zorgen voor regelmaat, het verloop van de tijd en de zonnegod Ra begeleiden tijdens de nacht.

De blauwe kapel

In de kapel met het blauwe plafond zijn de muren gedecoreerd met de afbeeldingen uit de Grote Arcana van de tarot. Onder elke afbeelding is een getal, een geometrische figuur en een Hebreeuwse letter. Bij de afbeeldingen staat een tekst met verzen uit het boek Genesis. Wie de afbeeldingen goed bekijkt ziet de invloed van Oswald Wirth en Papus.

Bezoek het kasteel van Avenièreschapelle bleu avenières sol et luna

Vandaag wordt het kasteel van Avenières uitgebaat als hotel en is de kapel enkel te bezoeken door de gasten die er verblijven. Wie wil kan een kamer boeken in dit luxe hotel op een prachtig domein, ergens op het Franse platteland tussen Annecy en Genève.

Blog

Wie meer foto’s wil bekijken van deze prachtige kapel kan mijn blog Tarot Cirkel bezoeken. Op mijn blog vind je meer dan 100 blogartikels over de symboliek in de tarotkaarten, de geschiedenis van dit bijzonder kaartspel en praktische tips over hoe je de tarotkaarten kan gebruiken.

Boekentip Inspirerend leven: Tarot voor iedereen

Wil je graag hulp bij het interpreteren van de symbolen van de tarot kaarten? Annick van Damme schreef Tarot voor iedereen waarin je stap voor stap leert hoe het werkt en wat je legging betekent. Bestel jouw exemplaar bij onze webshop Boekenwereld.com voor € 10,-.


Wil je meer weten over tarot, lees dan Annick van Damme’s blog Tarot Cirkel, een inspirerende blog over tarot en symboliek

Leave a Comment