Home Boekentips De stilte die nodig is om gevuld te kunnen worden met aanwezigheid

De stilte die nodig is om gevuld te kunnen worden met aanwezigheid

Door Tobias Reijngoud
beken vullen

Voor mijn boek Levenskracht & Levensvragen sprak ik met mensen die over meer levenservaring en levensjaren beschikken dan ik. Het ging om mensen zoals Jan Terlouw, prinses Irene, Herman Wijffels, Huub Oosterhuis en rabbijn Soetendorp. De centrale vraag in de gesprekken was: waar gaat het in het leven eigenlijk om?

Kalender aan de muur

Een van de meest indrukwekkende gesprekken was dat met zangeres Lenny Kuhr. Ze sprak openhartig over een aantal visioenen die ze kreeg, en die grote invloed hadden op haar leven. Ze zei: “Een voor mij heel belangrijk visioen was die waarin ik met mijn ogen dicht de muur van mijn slaapkamer zag. In mijn visioen hing er een kalender aan de muur– een kalender die er in de slaapkamer zelf niet hing. Onder aan de kalender was een strook leeg, blanco papier.”

Schrijven op de lege strook

Op een gegeven moment verscheen er een hand in een soort handschoen, vertelde Kuhr. “Hij hield een kroontjespen vast en begon te schrijven op de lege strook. Ik weet nog dat ik dacht: ik wil weten wat je schrijft maar je hand zit er voor, ik kan het niet lezen. Toen werd mijn bewustzijn tot op het papier van de kalender getrokken, en las ik wat er werd geschreven. Er stond: laat je beker steeds opnieuw vullen.”

Jezelf ontdoen van weetjes

“Dat is voor mij een belangrijke, leidende en richtinggevende boodschap geweest in mijn leven sindsdien. Die beker, dat ben ik zelf. Dat zijn wij zelf. Je steeds opnieuw laten vullen betekent dat je je eerst moet legen. Het betekent dat je je steeds opnieuw moet ontdoen van weetjes, feitjes, vooringenomenheid en interpretaties. Het betekent dat je je moet ontdoen van ideeënverzamelingen en overtuigingen over jezelf, van meningen, en van ‘dit ben ik’.”

Innerlijk verstillen

“Dat ledigen schept de ruimte en de stilte die nodig is om gevuld te kunnen worden met aanwezigheid, met scheppende kracht. Het schept de ruimte die nodig is om gekust te worden door de eeuwigheid. De eeuwigheid waar de onvoorwaardelijke kracht vandaan komt die alles laat groeien. Die kracht, die bron – noem het God zo je wilt, of de schepper – die ís er. En wie innerlijk verstilt, kan hem ervaren.”

Boekentip van Inspirerend Leven:
Levenskracht & Levensvragen van Tobias Reijngoud

Waar gaat het om in het leven? Deze vraag hield Tobias Reijngoud bezig. ‘Levenskracht en levensvragen’ bevat tien prachtige interviews met bekende en minder bekende Nederlanders over ‘de vragen van het leven’.  De geïnterviewden zijn:  Jan Terlouw – Prinses Irene – Herman Wijffels – Lenny Kuhr – Huub Oosterhuis – Awraham Soetendorp – Pim van Lommel – Anne Gaay Schouwenaar – Asse Aukes en Reid de Jong.

Leave a Comment