Home Nine Star Ki & Yi De Nine Star Yi Astrologie van 16-25 mei 2018: Kijk niet Achterom

De Nine Star Yi Astrologie van 16-25 mei 2018: Kijk niet Achterom

Zoals de wind het verre zand uit de Sahara kan overbrengen, zo kunnen wij soms ook onverwachts worden bezocht door emoties uit het verleden. Onverwachts, omdat je het als volmaakt uitgesloten had beschouwd. Toch heeft het al die tijd slechts onder een heel dun vernislaagje geleefd, sluimerend wachtend tot het weer werd opgelaaid – en jouw kant op waaide…

De Tijd heeft de Tijd

Het hexagram dat deze maand actief is, het Zachtmoedige, is opgebouwd uit twee keer hetzelfde trigram, namelijk trigram Wind. En dit trigram gaat over de gestage processen van het leven, processen die vrijwel altijd ongemerkt plaatsvinden maar toch diepgaande invloed uitoefenen, zoals het langzame groeien en vertakken van een wortelstelsel.

En zo gaat dat soms ook met onze gedachten of met onze emoties, de dingen uit het verleden die wij als afgesloten hadden beschouwd: ongemerkt groeide het door, het had gewoon iets meer tijd nodig. Want zoals je een laag beton over een wortelstelsel kunt gieten (maar na verloop van tijd de wortels er weer dwars doorheen drukken) – zo zullen vroeg of laat ook onze oude vertrouwde emoties weer de kop opsteken.

Geduld en Aanpassingsvermogen

In de tijd van het Zachtmoedige, het hexagram van deze maand, kunnen dit onder meer gevoelens van vertwijfeling, boosheid of frustratie zijn, waarbij er in de komende periode – 16 tot 20 mei, de derde lijn van het hexagram – sprake kan zijn dat je hierbij niet echt objectief bent, maar vasthoudt aan je eigen visie, ongeacht wat een ander ervan zegt of vindt.

De derde lijn van een hexagram wordt namelijk ook wel de ‘ambitie-lijn’ genoemd. En daarmee is dit niet echt een nederige positie, iets wat juist in de tijd van het Zachtmoedige van belang is. Om je dienstbaar op te stellen. Je aan te kunnen passen. Maar bovenal: niet ongeduldig te zijn. De I Tjing formuleert het bij de 3de lijntekst van het Zachtmoedige aldus:

Herhaald indringen. Beschaming.

Er is namelijk een Chinees spreekwoord wat luidt als volgt: ba miao zhu zhang 拔苗助长, ‘aan de plantjes trekken om ze te helpen groeien.’ Zoals veel Chinese spreekwoorden is dit verhaal gebaseerd op een oude anekdote: een boer wilde zijn rijstplantjes sneller laten groeien door ze omhoog te trekken. De volgende dag waren alle plantjes dood.

Het ‘herhaalde indringen’ waar deze lijn over spreekt gaat over een opdringerige vorm van ongeduld waarbij men zelf door roekeloosheid, het niet willen wachten op de juiste tijd en omstandigheden, in een neerwaartse spiraal terechtkomt. Als men doorgaat ondanks het inzicht dat de gekozen handelswijze alleen maar tot problemen leidt is dit zonder meer beschamend. De tijd van dit hexagram vraagt zoals gezegd om geduld en aanpassingsvermogen. Wie dit niet kan opbrengen maakt het zichzelf onnodig moeilijk.

20 – 25 mei, 4de lijntekst:

Berouw verdwijnt.
 Op de jacht vangt men drie soorten wild.

De derde lijn in een hexagram is vaak de lijn van keuzes maken in een kritieke fase halverwege een lopend proces. Waar bij de vorige lijn de juiste tijd en omstandigheden werden genegeerd wordt hier – bij de vierde lijn – te midden van twijfel, onzekerheid en angst, korte metten gemaakt met berouw over het verleden: gedane zaken nemen geen keer.
Dit is een belangrijke stap tot het hervinden van eigenwaarde. Drie soorten wild vang je niet in één keer – elke soort wild heeft zijn eigen tijd, benadering en begrip van de leefwijze nodig.

Daarnaast heb je doorzettingsvermogen en vertrouwen in je eigen kunnen nodig, wil deze fase je verder brengen in je proces. Als je blijft hangen in spijt, wrok of andere belemmerende gevoelens kom je niet verder en zal angst en twijfel blijven overheersen. Maak je keuzes zorgvuldig en afgewogen, met de blik vooruit. Kijk niet achterom: alleen voor je ligt de weg naar je bestemming.

Wil jij weten wat jouw persoonlijke levensblauwdruk is vanuit Nine Star Yi? Lees meer
Meer weten over de I Tjing? lees meer

De I Tjing stap voor stap

Johannes Bloemsma en Harmen Mesker schrijven op Inspirerend Leven wekelijkse inzichten op basis van de I Tjing, Het Boek der Veranderingen. Ben je benieuwd hoe jij zelf de de adviezen van de I Tjing kunt interpreteren en in je leven toepassen?

Je kunt jouw exemplaar van De I Tjing stap voor stap van Harmen Mesker voor € 15,- bestellen bij onze webshop Boekenwereld.com.


Leave a Comment