Home Bewustzijn De kracht van schrijven – 7 voordelen

De kracht van schrijven – 7 voordelen

Door Redactie

Iedereen heeft af en toe last van saboterende gedachten en een rotgevoel, de kracht is dat je kunt registreren wat er gebeurt, zonder het anders te willen maken dan het is. Gedachten die je onderdrukt, blijven aandacht vragen en kunnen juist sterker worden. Maar ze beheersen jou niet langer als jij je bijvoorbeeld voorstelt dat je negatieve gedachten op een wolkje schrijft en er van een afstandje naar kijkt en ziet dat ze wegdrijven. Zo ontstaat er ruimte om je aandacht te richten op wat je werkelijke verlangens zijn.

De kracht van schrijven

Als je niet langer de speelbal wilt zijn van al die saboterende stemmetjes die om het hoogste woord vechten, dient observeren je tweede natuur te worden. Een belangrijke hulpbron om te leren observeren is op te schrijven wat je saboteur zegt.

De voordelen van schrijven:

  1. Het geeft rust in je hoofd.
  2. Door te schrijven houd jij de leiding en voorkom je dat je ineen roes raakt.
  3. Het schept een afstand tot de saboteur.
  4. Het geeft inzicht door het na te lezen.
  5. Je plaatst de saboteur buiten jezelf.
  6. De kracht van je echte ik neemt toe.
  7. Je ontdekt dat je veel meer bent dan je saboteur.

Net zoals je je tanden poetst om gaatjes te voorkomen, raad ik je aan om elke dag op een vast moment ten minste één van je innerlijke saboteurs op schrift uit te nodigen. Bij voorkeur bij de start van de dag, omdat die vaak bepalend is voor je gemoedstoestand en de wijze waarop zo’n dag verder verloopt.

Natuurlijk kun je niet voorkomen dat je af en toe toch een gaatje in je tanden hebt of toch beïnvloed wordt door een saboterende gedachte, maar je kunt de schade aanzienlijk beperken door je voorzorgsmaatregelen te nemen. Houd er rekening mee dat de kans bestaat dat je saboteur in gedachten een dialoog wil voeren, maar laat je hier niet toe verleiden. Je schrijft  op wat hij te melden heeft. Door op te schrijven wat die verhalenverteller te melden heeft, kan je je er steeds makkelijker van losmaken. *Dit is een fragment uit Mindful afvallen van Joanna Kortink


Leave a Comment