Home Bewustzijn De kracht van klein wonen

De kracht van klein wonen

Door Gwendolyn Frijns

Wonderlijk hoe veranderlijk de behoeftes van een mens zijn. Vorig jaar stond ik nog driftig te zoeken naar een huis met meerdere slaapkamers, maar nu sta ik geduldig te wachten tot ik mag tekenen voor een woning met zo min mogelijk kamers.

Kinderen willen bij je zijn

Voor ik mijn zoon kreeg was ik zo overtuigd dat elk kind een ‘eigen plek’ moesten hebben, dus een eigen slaapkamer. Maar nu ik al 18 maanden samen slaap in onze familieslaapkamer merk ik steeds meer dat mijn kind geen behoefte heeft aan afstand. En na 6 jaar wonen op 30m2 wat gelijkvloers is uitgesmeerd, moet ik bekennen dat ik het allemaal wel lekker overzichtelijk vind. Ik steek mijn hoofd om de hoek en zie precies wat er gebeurd en kan elk geluid in mijn huis plaatsen. Mijn zoon achtervolgt me door het hele huis of speelt rustig terwijl hij mij in zijn ooghoek ziet. Een tweede voordeel is het samen slapen, wat ik buitengewoon héérlijk vind! Terwijl ik voel en hoor hoe diep hij slaap, lees ik ondertussen lekker mijn boekje. En wanneer ik slaap, kan ik ook echt diep slapen, omdat ik mijn kind dichtbij mij voel (en dus niet onbewust 1000 vragen hoef te bedenken hoe het met hem is aan de andere kant van de muur). En heeft hij behoefte aan een slokje moedermelk en begint hij in zijn slaap te wiebelen, op zoek naar de borst, dan kan ik hem half slapend geruststellen met een warme slok. Geen huilende baby, niet opstaan, gewoon slaapdronken voeden en weer verder slapen!

Overzichtelijk huishouden

Hebben we dat nu eigenlijk nodig, zo veel binnenruimte? Al die spullen? Elke keer nieuwer, beter, groter en sneller? Staat jouw leefomgeving in dienst van jou of jij in dienst van jouw leefomgeving? Het afgelopen half jaar heb ik veel spullen door mijn handen laten gaan en mij afgevraagd waarom ik het nu eigenlijk in huis heb. Had het geen functie in mijn huis, dan bracht ik het weg naar de kringloper, gaf het weg of verkocht het zodat iemand anders er gebruik van kon maken. Ik kan je niet uitleggen hoe veel energetische ruimte het heeft gegeven in mijn huis! Zo stond er een piano in huis met de stille wens dat ik ooit weer mijn pianospelen op zou pakken. Maar elke dag keek ik ernaar met een pijnlijke weemoed – een reminder van alle dingen die waren. Sinds mijn piano plaats heeft gemaakt voor een fijne leesbank, stroomt er weer een gemoedelijke energie door mijn huis en voelen mijn zoon en ik ons weer ontspannen in de huiskamer. Maar ook het uitmesten van drie kasten resulteerde in een kleine ladekast en een overzichtelijke kleding en linnen collectie van prettige spulletjes.

Kleinere voet, grotere avonturen

Ik spreek met grote regelmaat ouders die zich genoodzaakt voelen om gelijk te gaan werken na de geboorte van hun kind, omdat ze het zich niet kunnen permitteren om niet te werken. Mensen die graag een jaar met hun kind zouden willen reizen of moeders die gewoon het eerste jaar met de kleine thuis zouden willen blijven voor goede hechting. Maar ze zijn slaaf geworden van hun levensstandaard en op één inkomen leven wordt tegenwoordig als een luxe gezien. Voor je roept ‘maar het is ook gewoon onhaalbaar!’ zou ik je uit willen nodigen of hoe je leeft nu eigenlijk wel is wat je nodig hebt. Maakt het je gelukkig? Ga je met plezier naar je werk of werk je jezelf rot om de maand rond te krijgen? Hoe is de sfeer thuis? Ben je een familietaxi? En heb je fijne mensen om je heen waar de kinderen óók terecht kunnen? Zoals lekker op donderdag eten bij buurvrouw Jannie, want die maakt zo’n lekker Hollands potje. Leven jullie met name binnen ‘hij zit ook altijd achter een scherm geplakt’ of trekken jullie er lekker op uit in de buitenlucht? Oftewel: waar hecht jij waarde aan in dit leven?

Van huis naar huisje

Wij leven graag buiten, een beetje rommelen op de hei, in het bos en onze moestuin. We worden graag vies terwijl we door de wildernis fantaseren, verzamelen mooie onderdelen om zelf gave dingen mee te bouwen en werken graag 1 op 1 met de natuur met aarde onder onze nagels. Door ons huisje klein te kiezen en onze buitenruimte groot, heb ik het huishouden zo gedaan, blijven de kosten laag, kunnen we zelf veel dingen maken en repareren, hoef ik geen hoog inkomen te genereren, blijft er veel tijd over om lekker te spelen, ontdekken en spontane dingen te doen en kunnen we dicht bij de natuur leven. En wanneer we de juiste plek hebben gevonden zullen we zelfs een Yurt of een zelf een klein huisje bouwen en recht op de aarde leven. Het brengt ons in verbinding met de natuur en onze natuur. Kleiner leven geeft ruimte!

Leave a Comment