Home Bewustzijn De herfst als detox van je leven – 4 tips

De herfst als detox van je leven – 4 tips

Door Vanessa
ontgiften

Detoxen, ontgiften, reinigen of loskomen van alles wat overbodig is. Een hot item dezer dagen. Het begin van de herfst is het ideale moment om los te komen van alles wat we niet meer nodig hebben. Ontgiften kan je op vele manieren. De bekendste van allemaal is een detoxkuur voor je lichaam en hiermee je lichaam ontgiften van alle schadelijke stoffen die we niet nodig hebben. Maar weet je ook hoe je op andere manieren je leven kan reinigen?

4 tips: de herfst als detox van je leven

1. Detox je woning

Zoals de natuur zich ontdoet van alles wat overbodig is, kan je dit ook doen met je woning. Herken je dat gevoel van een kast opruimen (‘schommelen’ zoals we dat in het West-Vlaams zeggen). Het geeft mij altijd een heerlijk ontspannend gevoel. Het schept ruimte en rust, niet alleen in mijn woning, maar ook in mijn hoofd. De herfst is de ideale periode om al wat je niet meer nodig hebt, weg te schenken of weg te gooien. Opgeruimd staat netjes en maakt ruimte voor iets nieuws.

2. Detox je gedachten

Ook je gedachten kan je ontgiften, door je bewust te zijn van welke ons niet langer verder helpen. Welke gedachten nemen je meer energie weg dan dat ze je energie geven. Buig je negatieve gedachten om naar positieve (zie mijn vorig artikel: Ombuigen van je negatieve gedachten). Wees je bewust van de kracht van je gedachten! Door je te focussen op een positieve geest, reinig je je denkwereld en schep je ook hier ruimte voor nieuwe ideeën.

3. Detox je social life

Je sociale leven reinigen, kan je op verschillende manieren doen. Ontdoe je bijvoorbeeld eens een paar dagen van sociale media en voel wat dit met je doet. Vaak zijn we verslaafd aan op-elk-moment-willen-weten-wat-de-ander-aan-het-doen-is. Maar helpt je dat verder in jouw leven? Bedenk je maar eens hoeveel tijd er vrijkomt wanneer je sociale media even links laat liggen. Tijd voor jezelf, tijd voor je gezin, familie, vrienden, passies en hobby’s,… Ook je vrienden – en kennissenkring kan vaak een detoxkuur gebruiken (op sociale media kan je ze zelf letterlijk verwijderen). Dit klinkt misschien cru, maar door stil te staan wie allemaal deel uitmaakt van die kring, ontdek je al snel dat er mensen zijn die je haast plichtsbewust trouw blijft. Probeer deze contacten niet krampachtig vast te houden, maar laat ze los en kijk wat er gebeurt.

4. Detox je verleden en houd van het heden

Je verleden loslaten is geen gemakkelijke klus, zeker niet als je te maken kreeg met trauma’s of verlies. Toch blijft het ook hier belangrijk er niet in te blijven hangen. Voel je dat dit toch gebeurt, dan lijkt dit het moment om ermee aan de slag te gaan en eventueel hulp te zoeken van buitenaf. Kijk naar waar je vandaag staat en waar je dankbaar voor kan zijn. Ik ben overtuigd dat iedere mens minstens 10 zaken kan noteren waar je vandaag dankbaar voor bent. Vertrek hieruit en houd van je heden. Een hele boterham niet? Doe de zaken stap per stap en wees lief voor jezelf. Elke stap die je zet, is een stap richting een ‘schoner’ leven.

Boekentip Inspirerend Leven: Spirituele detox

Wil je meer lezen over detox je verleden en houd van het heden? Aan de hand van voorbeelden uit zijn eigen reis naar binnen toe leert Jesse van der Velde je hoe je je op een geheel nieuwe manier met jezelf verbindt. Dit doet hij aan de hand van drie stappen: Dichter bij jezelf komenHet helen van wat oud is en Je leven creëren. Spirituele detox is een praktische gids voor bewustwording, helen en leven in 3 stappen.

Bestel nu jouw exemplaar in onze webshop Boekenwereld.com voor € 20,00 met gratis verzending.

9 comments

Anita W
Anita W 29 september 2015 - 12:26

Mooie woorden ter overdenking!

Reply
Avatar
angel 4 oktober 2015 - 18:55

Inderdaad, ik ben al een tijdje mijn kleerkast aan het opruimen, op sociale media zit ik niet om allerlei redenen, ik heb veel te doen ook (gitaar en notenleer aan de muziekacademie, tekenacademie, kalligrafie, helende massages, lezen enz…),

Ik denk ook positief, maar sommige dingen uit het verleden loslaten is moeilijk, zelfs met hulp van buitenaf.

Reply
Avatar
Vanessa 4 oktober 2015 - 19:06

Je verleden loslaten is niet gemakkelijk, ik denk ook niet dat je dat zomaar kan. Wat je wel kan doen is sommige zaken op een andere manier bekijken en hier kracht uithalen om er nu in het heden te staan! Je bent met veel creatieve dingen bezig en je verleden heeft je gevormd tot wie je nu bent… Houd van je verleden, het is een deel van je, maar leef in het nu!!!

Reply
Avatar
Hanifje 8 oktober 2015 - 13:49

Ik Ben al een tijdje mee bezig Voor mij is belangrijk om actie te ondernen dat koste wat kost bewerkstelligen!!!

Heb meer support nodig op dat gebied…

Het is absolut een prachtige artikel het heeft wat beweging in mij gebracht…

Dankjewel

Reply
Avatar
Vanessa 29 oktober 2015 - 20:16

Dank je wel voor het compliment!
Iedereen heeft iemand nodig die je steunt en support geeft. Succes.

Reply
Avatar
Vanessa 29 oktober 2015 - 20:16

Dank je!

Reply
Avatar
Grietje 17 september 2017 - 06:13

Het idee dat de herfst en de natuur zich on doet van overbodige dingen klopt niet. De natuur geeft vrucht .de herfst is de voltooing.
Denk aan voedsel. Ook het blad en alles wat het last vallen is niet overbodig. Het diend tot voedsel en mest. De natuur kent geen overbodig heid. Herfst is ook maar binnen gaan en waarnemen en bezinnen. En vrucht plukken.

Reply
Avatar
Vanessa 18 september 2017 - 17:42

Dank je voor dit nieuwe inzicht!

Reply
Avatar
Véronique 17 september 2017 - 06:24

Ik ben jullie allemaal ontzettend dankbaar voor het moois dat ik elke zondagochtend kado krijg, ditheeft al ongelooflijk veel in mijn hoofd opgeruimd!!!! DANK JE WEL !!!!

Reply

Leave a Comment