Home Geen categorie De grens over: Sporen in Nederland – 90

De grens over: Sporen in Nederland – 90

Door redacteur

HannoverWe kampeerden vannacht op een eiland naast de sluis van Hannoversch Münden, daar waar Werra en Jena in de Weser stromen. Alles strak geregeld: Campers rechts tussen een soort veehekken, tenten op de weide en daaromheen caravans. ’s Avonds was het bomvol met veel fietskampeerders. We liepen door het stadje aan de overkant van de sluis. Huizen uit 1500, vakwerk met spreuken in goud op draagbalken, een plein met kerk, terrasjes vol met toeristen. Gerommel werd sterker, lucht grijs. Onweer met hagelstenen!

Sprookje

Door het land van de gebroeders Grimm loopt vandaag de weg. Op het land dunne nevel die kleuren poederig maakt. Een sprookje!

RuhrgebiedIndustriekultur

Die weg  loopt over de rivier de Diemel, waarvan iemand het streepje door getrokken heeft. Onder  een brug door waar staat: ‘Ich bin eine von Wir’, zo de Industriekultur* van  het Ruhrgebied in. Bijzonder wat daar gebeurt: oude verloederde fabrieksterreinen werden/worden om ‘getoverd’ in musea , monumenten en parken. Idee voor Roemenië??

Thuis

Dan zijn we thuis. De tuin wat wild, de post gestapeld. Buren komen binnen. We bellen familie dat we thuis zijn: het leven herneemt zich, gaat door. *metropoleruhr erih.net (European Route of Industrial Heritage) www.industriecultuur .nl  

Leave a Comment