Home Geen categorie De gave om een authentieke vrouw te zijn

De gave om een authentieke vrouw te zijn

Door redacteur

Wanneer ben je als vrouw authentiek? Daarvoor nodig ik je uit om eens al je bestaande  ideeën over vrouw zijn naast je neer te leggen. Inclusief de gebruikelijke ideeën dat we als vrouw vrouwelijke eigenschappen hebben, die ervoor zorgen dat we helemaal  in balans, vrouw kunnen zijn. De gangbare opvatting is dat we als vrouw zachtheid vertegenwoordigen, verzorgend zijn, sexy zijn,  kwetsbaar durven zijn en ons makkelijk kunnen overgeven aan allerlei situaties. En niet te vergeten: dat we goed zijn in relaties onderhouden. Laat al deze opvattingen nu eens los. Eén voor één of alles tegelijkertijd. Kies jij maar. Laat nu ook alle opvattingen los waarvan jij vindt dat ze vrouwelijkheid vertegenwoordigen. Laat vervolgens alle verwachtingen die jouw omgeving over jou heeft, nu ook los. En laat tot slot de verwachtingen die je aan jezelf stelt, ook los. Eén voor één of alles tegelijkertijd. Wees een moment stil om dit tot je door te laten dringen. Stel jezelf dan nu de vraag: “Wie ben ik als vrouw?” Ik ben benieuwd naar je antwoord. Kijk wat erin je opkomt. Negen van de tien keer zijn dit de kwaliteiten die jou authentiek maken. Die maken dat jij écht bent. Die maken dat jij JIJ bent.

De oude rollen

Ik ben ervan overtuigd dat alle eigenschappen die we normaal gesproken toedichten aan vrouwelijkheid en die we trouwens ook hoog waarderen in onze cultuur, gebaseerd zijn op hele oude rollen. Die rollen zijn we niet echt, maar we hebben ze collectief, van generatie op generatie, doorgegeven aan elkaar. Van moeder op dochter, al eeuwen lang. Dat is heel logisch natuurlijk. De twee sterkste rollen van moeder en minnares dienden een goed doel: we kregen kinderen en hadden hier de zorg voor. Dat is nog steeds zo, als je daarvoor kiest. Wanneer je geen kinderen hebt, heb je nog steeds veel eigenschappen die naar die moederrol te herleiden zijn. Ik heb zelf geen kinderen bijvoorbeeld, maar ik vind het heerlijk om alles om mij heen mooi te maken, mijn huis gezellig te maken, kortom: te zorgen voor mijn omgeving. Ik vind het fijn me mooi te kleden en complimentjes te krijgen over hoe ik eruit zie. Die rol van de minnares zit absoluut ook in mij. En dat is ook helemaal prima. Maar nu kom ik op het punt: Wanneer is het authentiek?

Wanneer ben je authentiek?

Mijn definitie van authentiek gaat wat verder dan de gangbare omschrijvingen van echtheid, jezelf zijn en je hart volgen. Authenticiteit in mijn ogen is het je bewust worden van alle persoonlijke en collectieve conditioneringen die ontwikkeling tegenhouden en vervolgens in vrijheid de keus maken wat je wilt brengen in de wereld, vanuit echtheid. Het zijn je puurste mogelijkheden, je diepste potentie van jou als mens. Dat wil naar buiten. Het zijn eigenschappen die zich niet laten beperken door verwachtingen van anderen, van familie, vrienden of collega’s.

Wat past in deze tijd?

Het is een collectieve conditionering dat we als vrouw zorgzaam zouden moeten zijn, aantrekkelijk, sexy of dat we minder zichtbaar willen zijn. Het is een gegeven dat we ons door de cultuur in al die eeuwen hebben laten beïnvloeden. Dat was ooit noodzakelijk omdat we in een overlevingsstand stonden. We hoeven nu niet meer te overleven. We kunnen ons zelfs bezighouden met bewustzijn en ontwikkeling. Dat is ook de richting die het meest natuurlijk is: dat we ontwikkelen. Als vrouw en vooral:  als mens. Er kunnen weer nieuwe rollen ontstaan. Is dat niet interessant? Het nodigt je uit om veel groter te denken dan je tot nu toe hebt gedaan. Met dit in je achterhoofd: herken je bepaalde rollen bij jezelf die je ook bij je moeder of je oma zag? Laat het, bij wijze van oefening, eens los en kijk wat er gebeurt. Mijn ervaring is dat er dan ineens vanuit het niets, iets nieuws kan gebeuren. Je reageert plotseling anders dan je normaal gesproken doet. Verbaas jezelf eens met nieuw gedrag. Het is een gave om een authentieke vrouw te zijn. Het vraagt wat lef, omdat je jezelf uitnodigt om opnieuw naar jezelf te kijken. Maar je bent hierdoor in staat om iets heel nieuws te laten zien. Iets dat nog niet eerder is gedaan. Experimenteer er eens mee. Dat is pas verfrissend en écht authentiek! Meer weten over deze nieuwe manier van kijken naar authenticiteit? Volg de basistraining authenticiteit op 26 en 27 september. Carla de Ruiter

Leave a Comment