Home Geen categorie De 7 sleutels tot geluk

De 7 sleutels tot geluk

Door redacteur

Weinig mensen in mijn omgeving hebben mij boos gezien. Ik ben wel eens geirriteerd, maar dat is zelden aan de buitenkant te zien en het duurt nooit lang. Ik was me dan ook van geen kwaad bewust, totdat Deepak Chopra me in De 7 sleutels tot geluk uitnodigde om mijn lichaam te observeren en mijn emoties te observeren en mijn gedachten te observeren. Observeren zonder te oordelen. Het is even oefenen, maar dan gaan de gordijnen open en komt het licht naar binnen.

Waar stop je je boosheid?

Eerst werd ik me meer bewust van de spanningen in mijn lijf, maar al snel kwam ik steeds beter in mijn vel te zitten. En dat slechts door observatie en begrip, zonder te oordelen. Nu pas realiseer ik me, hoe ontzettend boos ik eigenlijk ben en hoe vaak ik me erger aan grote en kleine dingen. Je zou er kwaad van kunnen worden. Boosheid die ik wegstop – en wat blijkt, al die boosheid stop ik in mijn buik. Daar kom je dus achter als je je lichaam observeert. Bewustwording zonder oordeel. Dat zouden meer mensen moeten doen. Je boosheid observeren, bedanken dat hij er is en loslaten. Begrip tonen voor de situatie waar je zo boos over werd en met begrip vanuit je hart reageren. Prachtig.

Wil je altijd je gelijk halen?

Een andere sleutel, waar ik meer moeite mee heb, gaat over niet altijd gelijk willen hebben. Ik ben me ervan bewust dat je de werkelijkheid van meerdere kanten kunt bekijken en dat tegenstellingen op een niveau hoger verenigbaar zijn, oftewel dat beide partijen gelijk hebben. Maar dat mijn ego vindt, dat ik een beetje meer gelijk heb dan die ander, is moeilijk af te leren. Hoe om te gaan met een weerbarstig ego, wordt ook duidelijk uitgelegd in het boek. Wil je nu eindelijk van je verslaving af? Deepak Chopra geeft de oplossing, die wel werkt. Ook een hele mooie sleutel is er een die je leert om in het hier en nu te leven. En gek genoeg is dat dus iets anders dan de huidige situatie. De moeite van het proberen meer dan waard. Je wordt er zo heerlijk rustig van.

Wordt ook wereldverbeteraar!

Dit boek geeft in aansprekende bewoordingen de oplossing voor alle persoonlijke problemen en uiteindelijk alle wereldproblemen, zoals het spreekwoord zegt: Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Ik ben aan het grote werk begonnen.

2 comments

Avatar
Assertiviteitstraining 10 december 2012 - 11:57

Het kunnen omgaan met emoties is een verrijking van je leven. Als je je boosheid, stress in bedwang kan houden of het gevoel van geluk tot je kunt nemen, dan sta je een stuk fijner in het leven. Inspirerend stuk over “gelijk halen”. Zit zeker een kern van waarheid in. Ieder partij denkt zo het zijne erover en houden niet altijd rekening met de feiten.

Reply
Avatar
Aradia 11 augustus 2013 - 15:02

Het boekje (of een verkorte versie ervan) zat als extra bij de Happinez. Wauw, wat een interessant boek om te lezen. Ik ga zeker meer van Deepak Chopra lezen.
Ik ben nu alleen bij de zesde sleutel, “zie de wereld in jezelf”, heb het al meerdere keren gelezen, maar kan niet begrijpen, bevatten wat er bedoelt wordt.

Reply

Leave a Comment