Home Tips voor thuis Composteren kun je leren!

Composteren kun je leren!

Door Gwendolyn Frijns

Ahhhhh, ruik je het? Voel je het? Proef je het? Lente, ze is hier! Terwijl ik ‘s ochtends de vogels hoor fluiten open ik deuren en ramen om de lente binnen te laten en schiet ik mijn tuin in om met mijn handen in de aarde te zitten. Ja, zelfs ‘s avonds kijk ik uit naar mijn uitstapjes voor nieuwe plantjes, bloemen, zaden en ander spul. Tijdens mijn heerlijke uren in de tuin, vul ik mijn kliko braaf met tuinafval. Maar is dat niet zonde? Kun je er geen compost van maken?

Wat is compost?

Elke dag zorg ik dat ik uitgebalanceerd eet en mijn lichaam ondersteun met supplementen zodat ze alles heeft wat nodig is voor een gezond functionerend lichaam. Zoals mijn lichaam niet slechts van aarde en lucht kan leven, kan de aarde dat ook niet. Om haar vruchtbaarheid te behouden, zorgen we dus dat de aarde altijd voorzien is van voldoende voedingsstoffen. Zo krijgt alles wat groeit een bloeit een supergezond immuunsysteem + zijn daarmee minder vatbaar voor ziektes = het gebruik van bestrijdingsmiddelen tot een minimum beperken en dus bemesten we onze tuin. Er zijn drie soorten mest: compost, dierlijke mest en kunstmest. 1. Kunstmest belast het milieu het meest, heeft de juiste voedingsstoffen, maar verbetert niet de bodemstructuur en is daarom in mijn huishouden geen optie. 2. Dierlijke mest bevat de meeste voedingsstoffen en verbetert de bodemstructuur, maar voor goeie (biologische) kwaliteit dierlijke mest -die ala slowfood haar voedingsstoffen langzaam vrijgeeft- zou ik naar de boer moeten. En dan is er optie 3. Compost: de milieuvriendelijkste optie van allemaal. Ze verbetert de bodemstructuur, barst elke compostering weer van een variatie aan voedingstoffen en wanneer je het het zelf maakt heb je een gesloten kringloop. Recyclen op zijn best dus! Om te weten wat jouw grond nodig heeft -en denk ook aan wat voor voedingsstoffen de beplanting afzonderlijk nodig heeft- kun je HIER een grondsoort check doen.

Zelf aan de slag!

Nu kun je denken dat dit hele artikel niet op jou slaat, omdat je helemaal geen tuin hebt maar niets is minder waar, want wie niet kan composteren (verrotten), kan altijd nog met bijvoorbeeld een Bokashi nog keukenresten (stankvrij) fermenteren (verzuren)! Ga je toch voor compost? HIER is een heerlijk boek van de groene superheld Bob Flowerdew die je alles leert over composteren, maar dit artikel van Milieu Centraal en dit korte filmpje helpen je alvast op weg. Waarom composteren? Behalve dat ik er ontzettend van geniet om dingen zelf te doen, maakt het me ook gelukkig dat ik dankbaar teruggeef aan de aarde die zorgt dat ik elke dag uit mijn eigen tuin kan eten. En de kleintjes? Die helpen natuurlijk mee, want composteren is niet alleen leerzaam, maar ook buitengewoon interessant!

1 reactie

Avatar
Linda Saanen 15 mei 2015 - 13:14

Wat een leuk artikel. Ben toevallig net begonnen met mijn compost box, dus erg handig dit artikel met de filmpjes!

Reply

Laat een bericht achter