Home Mindfulness Compassie voor beginners: de voordelen van compassie voor jezelf

Compassie voor beginners: de voordelen van compassie voor jezelf

Door Redactie

Ieder mens wordt geboren met een vermogen tot compassie. Maar we zijn bang om gebruikt te worden door anderen of om een slappeling te worden. Daarom ligt het voor de westerse mens niet voor de hand om zijn compassie-spier te trainen. Wetenschap, psychologische inzichten en het levensverhaal van Thupten Jinpa wijzen echter uit: als je deze spier traint, ervaar je minder stress en verbetert je gezondheid. Maar wat is compassie eigenlijk?

Wat is compassie?

Ruim geformuleerd is compassie een gevoel van betrokkenheid dat ontstaat als we geconfronteerd worden met het lijden van een ander en we graag willen dat dat lijden wordt verlicht. De Latijnse wortel van het woord compassie betekent letterlijk ‘medelijden’. Compassie geeft ons de mogelijkheid om op lijden te reageren met begrip, geduld en liefde, in plaats van met bijvoorbeeld angst en afkeer. Compassie maakt dat we open kunnen staan voor de realiteit van het lijden en er verzachting van kunnen zoeken. Compassie is de verbindende factor om ons te kunnen inleven in daden van vriendelijkheid, ruimhartigheid en andere uitdrukkingsvormen van altruïsme. Compassie geeft ons een doel dat onze dagelijkse onbeduidende obsessies overstijgt. Het maakt ons hart lichter en vermindert de stress. Het maakt ons geduldiger met en begripvoller voor onszelf en anderen. Het geeft onze geest een alternatief voor woede en andere reactieve emoties. En compassie maakt ons minder eenzaam en minder bang. Als aardige bijkomstigheid zorgt compassie er ook voor dat we meer profijt hebben van de vriendelijkheid die andere mensen ons tonen.

De voordelen van compassie voor jezelf

Sommige mensen zeggen dat we zonder compassie voor onszelf geen compassie voor andere kunnen voelen. Onze eigen behoeften verwaarlozen kan op de lange duur tot een emotionele burn-out leiden, waardoor we ons opgebruikt voelen en uitgeput raken. Hieronder vind je drie voordelen van compassie voor jezelf.

1. Je hulpbronnen aanvullen

Ik zie de ontwikkeling van compassie voor jezelf graag als bron waaruit je vriendelijkheid en compassie in jezelf kunt aanvullen. Om een modernere metafoor te gebruiken: het is alsof je je innerlijke batterij oplaadt zodat je er meer vriendelijkheid en compassie uit kunt halen voor anderen. Met meer compassie voor jezelf bescherm je je tegen burn-out, pessimisme en vertwijfeling als je de soms enorme problemen van het leven het hoofd moet bieden.

2. Realistische doelen stellen

Wanneer je je meer bezighoudt met je echte behoeften en welzijn dan met wat de maatschappij of sommige mensen van je denken of verwachten, kun je doelen stellen die zowel voor jezelf meer zin hebben als beter bereikbaar zijn. Bovendien is het zo, dat hoe meer een doel voor je betekent, des te meer je je ervoor inzet.

3. Leren van je ervaring

Met meer compassie voor jezelf loop je minder gevaar verstrikt te raken in veroordeling van jezelf en moedeloosheid wanneer je tegenslagen te verwerken krijgt. Compassie voor jezelf laat nog eens goed zien hoe je reageert op onvermijdelijke teleurstellingen en mislukkingen en bevrijdt je daarmee van de onmogelijke taak om een leven zonder teleurstellingen en mislukkingen te construeren. Compassie voor jezelf is bemoedigend en wanneer je minder bang bent voor je fouten, kun je die beter onder ogen zien, leren wat ervan te leren valt, en verder gaan met het streven naar grotere doelen. Compassie voor jezelf maakt dat je beter opgewassen bent tegen de problemen die zich voordoen. En het begrip, de aanvaarding en het gevoel van proportie in je relatie met de wereld dat je door compassie voor jezelf krijgt, is op zich al een vorm van wijsheid.

Wil je meer lezen over compassie? Lees hier het eerste hoofdstuk uit: Compassie voor beginners – voor een leven met meer moed en geluk van Thupten Jinpa.

*Dit is een fragment uit het boek: Compassie voor beginners – voor een leven met meer moed en geluk van Thupten Jinpa

1 comment

Avatar
angel 3 april 2016 - 14:49

Ik heb zelf ervaren dat ik wel compassie kan ervaren in een zeer moeilijke situatie en er toch nog mee zit. Ik ervaar begrip en mededogen en toch ben ik nog boos en wil ik niets meer met die persoon te maken hebben omdat het voor mij té erg is geweest. Ok, ik heb er dingen uit geleerd maar toch. Ik wil geen slachtoffer van het verleden zijn, mijn kracht niet uit handen geven maar toch. Ik krijg het niet verwerkt. Telkens ik op een of andere manier met die persoon geconfronteerd word voel ik boosheid. Om de zoveel tijd tovert ze ook iets nieuws uit haar mouw waardoor ik er ook niets meer mee te maken wil hebben en ook keer op keer grenzen moet stellen.

Reply

Leave a Comment