Home Boekentips Catfulness: wat katten ons leren over mindfulness (+meditatie)

Catfulness: wat katten ons leren over mindfulness (+meditatie)

Door Anouschka van Wettum

Wie een kat heeft of goed kent, weet dat het beestje de Meester van Ontspannen & Chillen kan zijn. Vooral volwassen katten kunnen onze drukte aankijken met grote afkeuring. Het is dan ook niet gek dat we steeds vaker boeken zien over hoe een kat ons iets leert over mindfulness en meditatie.

Zo vertelt Kat Tansey (ja, echt waar) in Boeddha op schoot: Zen door de ogen van een kat hoe haar kat haar belangrijkste zenmeester was. Of wat dacht je van Doe en denk als een kat van Stephane Garnier, waarin we veertig kwaliteiten kunnen leren van ons knorrige huisdier, om een levenslustig, stressvrij, trots en charismatisch iemand te worden. En dan is er nog Catfulness: Hoe een kat ons kan leren gelukkig en mindful te leven, geschreven alsof een kat ons een zevenwekenprogramma aanbiedt om eindelijk eens minder te hoeven.

Wat kunnen we van katten leren?

Wat is het precies dat katten ons kunnen leren? De schrijvers van deze boeken zijn het er allemaal over eens dat het begint met kijken naar wat een kat doet. En dat is heel vaak… Heel weinig. Een kat heeft geen volle agenda, geen moeite met nee zeggen en grenzen stellen, en heeft het over het algemeen prima naar zijn zin. En dat kunnen we een beetje afkijken.

Dus is je schoot weer eens gekaapt door je pluizige vriend en kom je het komende halfuur niet meer van je plek? Heeft je katje streken uitgehaald en heb je behoefte aan een beetje mindfulness? Of ben je gewoon fan van katten en vind je het leuk om over ze te lezen? Dan is deze meditatie uit Catfulness echt iets voor jou:

Doe even niets en ontspan

Als je je hele leven maar denkt en doet,
en doet en denkt, is het alsof je niet hebt geleefd.
Waarom zou je niet eens even nietsdoen, ontspannen
En kijken wat er om je heen gebeurt?
Dan ontdek je dat de wereld gewoon doordraait
ook zonder jou, en zonder jouw angsten
en zorgen: aanschouw
en bewaar een zekere afstand, zoals ik,
vanaf de hoogste boekenplank in de woonkamer.
Dan pas zul je echt geleefd hebben.

Catfulness: Hoe een kat ons kan leren gelukkig en mindful te leven

Meer lezen over Catfulness? Bestel dan jouw exemplaar bij onze betrouwbare webshop Boekenwereld. (Ook een leuk cadeautje voor je kattenvriend(in)…)

 

 


Meer lezen over zenkatten?

Boeddha op schoot

Ik heb met verschillende zenmeesters samengewoond, allemaal katten – Eckhart Tolle

Kan een kat je weerhouden van zelfmoord en je uit een diepe depressie trekken? Het antwoord van Kat Tansey is volmondig ja. Haar kat en geboren zenmeester, laat haar kennismaken met meditatie. Dat is volgens hem de enige manier om rust en vrijheid te vinden en uit haar kringetje van doelloos gepieker te raken. En het werkt! Als ode aan de kracht van meditatie schreef zij dit boek: een aanstekelijke spirituele gids met een verrassende invalshoek.

 

 

Doe en denk als een kat

Stéphane Garnier laat op een vrolijke manier zien wat wij van katten kunnen leren. Maakt een kat zich druk om haar pensioen? Of doet ze werk dat ze eigenlijk niet leuk vindt?

Nee, poezen zijn vrij, kalm, wijs, elegant, trots en onafhankelijk. In dit boek lees je hoe wij ons die bewonderenswaardige kattenkwaliteiten eigen kunnen maken. Stéphane Garnier heeft ongeveer veertig kwaliteiten ontdekt die onlosmakelijk met de kat verbonden zijn, maar die heel goed toe te passen in het dagelijkse leven van de mens. Doe en denk als een kat en word een levenslustig, stressvrij, trots en charismatisch iemand.

 

 

(Of bekijk onze boekenladder met boekentips voor dierenliefhebbers.) Beeld: Photo by Ludemeula Fernandes on Unsplash 

Deze artikelen vind je vast ook leuk

Laat een bericht achter