Home Doelen & Succes Business spiritualiteit: om een held te worden moet je ego afbrokkelen

Business spiritualiteit: om een held te worden moet je ego afbrokkelen

Door Ruud Poels

De beste spiegel die ik coachees voorhoud, is het model Heroes for Dummies. Dit is geen game, maar een cyclus van stappen in de echte wereld. Zeker in deze tijd van het Agile werken, slaat het model aan, want ik kan het heel eenvoudig op een whiteboard tekenen.

Model Heroes for Dummies

Kick-off

Zoals bij veel projecten begint het spel met een aftrap of kick-off. Al het werk vooraf is gedaan. De contracten zijn getekend en we beginnen met een feestje. Waarom ook niet? De verwachtingen zijn hooggespannen. Na alle felicitaties volgt de volgende fase in onze reis naar heldendom. Nu beginnen twijfels aan je te knagen. Kan ik het allemaal wel waar maken. Ben ik echt zo goed als ze zeggen?

Doubts

Je ziet deze ‘doubts’ vaak terug bij ‘Ik Vertrek’ op televisie. De Bed & Breakfast in Portugal is een leuk idee, maar we spreken de taal (nog) niet en we hebben nog nooit zelf een verbouwing gedaan. In deze fase van het project haken veel ‘wannabee heroes’ af.  Die staken hun reis, behouden hun baan en leven gewoon door.

Point of no return

De doorzetters bereiken de volgende halte. Een cruciale fase in het hele traject: het point of no return. Alles waar je over twijfelt, krijg je nu echt voor je kiezen. Het vakantiehuis stort voor je ogen in elkaar. Om je daadwerkelijk te mogen vestigen in Portugal zijn zo veel vergunningen nodig, dat een paard er de hik van krijgt. Maar het ligt uiteraard niet aan jou dat het helemaal mis gaat.

Stuggle

We geven de schuld liever aan omstandigheden buiten onszelf. Mijn collega’s deugen niet, de omstandigheden rondom het project zijn niet volwassen genoeg. Of nog een keer Ik Vertrek: andere landen houden zich niet aan Europese regels. Maar met al deze gedachten ga je de strijd niet winnen. Van de wrong struggle ga je door naar de right struggle. Je durft nu naar jezelf te kijken. Misschien moet ik iets in mijn communicatie veranderen om het team mee te krijgen. Kan ik zaken delegeren. Neem ik de tijd om te investeren in mijn collega’s?

Je zult nu wellicht denken dat je er bent. Dat heb ik een vervelende mededeling. Je bent nu exact op de helft van je reis. Het ergste moet nog komen, maar laat het voorafgaande rustig bezinken.

Beloftes

Met goede moed vervolgen we onze trip. Nu je het lef hebt gehad om ook naar je falen te kijken, mag je verwachten dat het werk gaat lopen. NOT. Hier gaan andere belanghebbenden zich met je bemoeien. ‘Houd nog even vol, we sturen versterking, we halen je van het werk af als we iemand anders hebben gevonden.’ Er wordt licht aan het einde van de tunnel beloofd.

Oh shit point

Helaas-Pindakaas is er helemaal geen uitzicht op verbetering. Sterker nog halverwege de tunnel zag je het licht al doven. De bestemming waar je naar onderweg bent noemen we het Oh shit point in onze reis. Je het hier vast ervaring mee. Het project waar je aan werkt, moet nu echt heel nodig bijgestuurd worden. Het is tijd voor Plan B.

Deep Shit Point

Net als bij het point of no return, kan ik je nu één ding verzekeren. Plan B werkt niet. Daarvoor is er al te veel gebeurd. Terugkeren naar Nederland is kansloos, want de B&B in Portugal is onverkoopbaar. Niemand van het team heeft lucifers bij zich in de donkere tunnel. Het is allemaal leuk bedacht, maar Plan B brengt je naar het Deep Shit Point.

Ego

Nu komen we ergens in onze reis. Hier brokkelt je ego af. En dat is noodzakelijk om een echte held te worden. Zonder dat je ego opspeelt, kun je de situatie beter overzien. Je raapt alle moed bijeen en je werkt toe naar een oplossing. Het maakt niet meer uit welke dat is.

Zijn we er nu? Bijna. Je hebt het certificaat van ‘heroes for dummies’ binnen bereik. Wat je moet leren is het ‘doorleven’ van het traject, zodat je je de volgende keer niet meer stoot aan deze steen. Maak een reële inschatting van projecten, ken jezelf, weet wat je goed kunt en wat niet, ga niet te ver mee met verwachtingen van anderen en leer vallen en weer opstaan. Zo zitten leven en werk nu eenmaal in elkaar. Welk plaatje er ook geschetst wordt.

Laat een bericht achter