Home Dossier: burn-out, stress en een leven in balans

Dossier: burn-out, stress en een leven in balans

Ben je op zoek naar meer informatie over burn-out en stress? Neem dat eens een kijkje in ons burn-out & stress dossier. Om de weg voor jou simpel te houden (want we houden nu eenmaal niet van uren zoeken op een website!) hebben we een overzicht met alle onderwerpen die worden besproken op Inspirerend Leven. Je vindt hier gemakkelijk de informatie die je zoekt.

Waar ben je naar opzoek?

Wat is jouw situatie of waar wil je meer over weten? Dit zijn de onderwerpen op Inspirerend Leven. Klik op het onderwerp waar je benieuwd naar bent en vervolgens op het artikel dat je wil lezen.

  1. Op het randje van burn-out
  2. Persoonlijke verhalen
  3. Informatie over burn-out
  4. Tijdens de burn-out
  5. Het leven na een burn-out
  6. Over stress en gezonde patronen
  7. Ouderschap en drukte
  8. Boekentips: meer lezen als je te maken hebt met burn-ot

1 Op het randje van burn-out

Merk je aan jezelf dat het niet lekker gaat? Deze artikelen gaan over hoe je goed voor jezelf kunt zorgen, maar ga vooral een gesprek aan met je huisarts of andere hulpverlener.

2 Persoonlijke verhalen

Burn-out kan heel eenzaam voelen, maar je bent niet de enige! In deze artikelen delen bloggers van Inspirerend Leven hoe zij het hebben ervaren.

3 Informatie over burn-out

Wil je iets meer weten over hoe je je burn-out kunt zien, hoe je brein werkt en hoe je levensfase ermee te maken heeft?

4 Tijdens de burn-out

Het liefste wil je het voorkomen, maar als je er in zit… Dan zit je er middenin. Onze bloggers deelden hun ervaringen en hoe een burn-out je dwingt om met jezelf aan de slag te gaan. Wellicht vind je hier inspiratie en een beetje verlichting.

5 Het leven na een burn-out

Eenmaal achter de rug blijft een burn-out invloed hebben op je leven. Je bent er immers achter dat je niet meer terug kunt naar je oude patronen! Lees hier hoe je je missie kunt gaan vinden en hoe je weer je leven in handen kunt gaan nemen.

6 Over stress en gezonde patronen

Voordat je overspannen raakt, heb je al te maken met veel stress. In deze artikelen delen bloggers van Inspirerend leven hoe je meer kunt ontspannen en welke gezonde patronen je helpen om je grenzen te bewaken. Voorkomen is beter dan genezen!

7 Over ouderschap en drukte

Het is niet altijd makkelijk om ouderschap met een druk leven te combineren. Lees hier de tips van de bloggers van Inspirerend Leven.

8 Boekentips

Meer lezen over burn-out? Deze boeken zagen we langskomen bij Inspirerend Leven. Op de boekenplank staat bijvoorbeeld het ervaringsverhaal van Mieke Lannoey, die veel blogt op Inspirerend Leven, maar ook een pleidooi voor rust en een boek over het bepalen van jouw nieuwe richting.

Burnout: het begin van verandering – Mieke Lannoey

Bestel jouw exemplaar op Boekenwereld

Burn-out van Mieke Lannoey is een persoonlijk verhaal over burn-out. Zij vertelt over wat burn-out raken voor haar heeft betekend en gebruikt ze haar eigen verhaal als uitgangspunt. Maar Burn-out is zeker geen ‘ego-document’! Het is een verkenning op weg naar verandering, die voor heel veel mensen in dezelfde situatie herkenbaar en inspirerend zal zijn. Want zoals Mieke zelf zegt: verwelkom je burn-out, het kan je leven redden!

Mieke Lannoey onderzoekt onder andere de volgende vragen: wordt burn-out veroorzaakt door jarenlange overbelasting, voornamelijk op het werk? Of heeft het ook te maken met het feit dat je eigenlijk niet doet wat je werkelijk gelukkig maakt? En met een levensstijl vol stress in onze veeleisende maatschappij? Of met het gebrek aan harmonie en de innerlijke onrust die je ervaart? Neem je de tijd om na te denken over wie je bent en wat je wilt, of hol je maar door en negeer je alle signalen van je lichaam? Voel je een leegte die je met niets krijgt opgevuld? En ben je eigenlijk helemaal ‘klaar’ met jezelf? Je kunt alleen maar opbranden, als je ooit in vuur en vlam hebt gestaan. Je kunt enkel uitdoven, als je ooit vuur hebt bevat. Mieke ervoer dat haar burn-out er uiteindelijk voor zorgde dat haar vuur feller brandt dan ooit tevoren!

Maak kennis met de auteur: Introductie: Mieke Lannoey, auteur van ‘Burn-out: het begin van verandering’

Lees de lezersrecensie van een Inspirerend Leven lezer

Stress en burn-out voorkomen: ervaar weer flow in je leven – Anselm Grün

Stress en burn-out voorkomen Anselm Grün

Bestel jouw exemplaar bij Boekenwereld

Anselm Grün begeleidt veel mensen met een burn-out. In zijn nieuwste boek ‘Stress en burn-out voorkomen’ laat hij zien hoe eenvoudige rituelen en verbeeldingskracht stress verminderen, en het herstel na een burn-out bespoedigen.

Grün wijst de weg naar bronnen van innerlijke kracht. daaruit puttend kan een overbelast mens weer in een flow komen. De energie gaat stromen, effectiviteit neemt toe en werkplezier komt weer binnen handbereik.

Rust in uitvoering van Alex Soojung Kim Pang

Rust in uitvoering

Bestel jouw exemplaar bij Boekenwereld

‘Rust in uitvoering’ van Alex Pang is een pleidooi om meer rust te nemen. Meer rust is slim! Overwerken is het nieuwe normaal, rusten doe je wanneer het werk af is – maar het werk is nooit af. Door meer en doelbewust te rusten verhoog je je productiviteit, je krijgt meer energie, een scherpere blik, en vooral een beter leven.
‘Rust in uitvoering’ laat zien hoe je dat doet, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Welke ontspanning levert je het meeste op? Slaap? Vakantie? Alex Pang levert overtuigend bewijs dat je meer en anders moet rusten om werkelijk meer voor elkaar te krijgen. Vol met tips om je persoonlijke effectiviteit te vergroten.

Lees de lezersrecensie van een Inspirerend Leven lezer

Als je leven een cirkel is, waar sta je dan? van Inez van Oord

Als jouw leven een cirkel is Inez van Oord

Bestel jouw exemplaar bij Boekenwereld

Dit boek vol ideeën en inspiratie helpt je vragen te stellen om een nieuwe levensrichting te kiezen. Zeker wanneer je ineens onvrijwillig geen werk hebt of worstelt met een burn-out kan een goed gesprek de doorslag geven. Aan de hand van je levenspad en de levenslessen die je hebt geleerd leer je je waarden en idealen onder de loep te nemen en inzicht te krijgen in jouw levenscirkel. Zo kun je bezieling, verbeelding en verbinding weer in je leven verwelkomen.

Het gaat om de eenvoudige vraag: waarom doe ik wat ik doe? Gaat het alleen over ‘ik’, of ook over idealen, over verbinding maken? Hoe laat je je waarden zien in je doen en laten?

Als je op die manier naar je levenscirkel gaat kijken, wordt die cirkel een innerlijke richtingaanwijzer, een kompas. Niet om je naar het noorden of zuiden te sturen, maar naar het midden. Naar de essentie die in het midden te vinden is, de meest waardevolle plek waar alles samen komt. De mooiste plek om te zijn.

Lees het gratis leesfragment op Inspirerend Leven