Home Boekentips Boekenladder: 4x lezen over de overgang & ouder worden

Boekenladder: 4x lezen over de overgang & ouder worden

Door redacteur

Het is de Week van de Overgang: tijd om meer aandacht te besteden aan deze bijzondere tijd waar alle vrouwen mee te maken krijgen. De menopauze is de laatste menstruatie die je gemiddeld op je 51ste krijgt, maar de overgang is de hele periode daaromheen en duurt van 5 tot 12 jaar. Dus niet zomaar eventjes! Om een goed beeld te krijgen: er zijn in Nederland 1,6 miljoen vrouwen tussen de 45 en 60 die in de overgang kunnen zitten. Bijna iedereen merkt er wat van (80%), en eenderde krijgt last van stemmingsklachten.

Maar eigenlijk hebben we het er niet zo vaak over. Daarom hebben we deze week vier boeken op een rij gezet die vier aspecten van de overgang op een rij zetten: de overgang als onderdeel van je spirituele ontwikkeling, medische en wetenschappelijke misvattingen over de overgang, je jong voelen in een ouder wordend lichaam, en tot slot hoe je je voeding kunt aanpassen op je nieuwe hormoonhuishouding.

1. De beste tijd van je leven van Lisette Thooft

De overgang, een lastige periode, vol ongemak en opschudding. Maar ook het begin van de beste tijd van je leven. Je kunt de overgang zien als een tijd van afbraak, van opvliegers, slecht slapen en een slecht humeur. Voor De beste tijd van je leven interviewde Lisette Thooft tientallen vrouwen over de overgang. Uit deze persoonlijke verhalen kwam een helder beeld: na de overgang vind je jezelf. Wil je vast een kijkje nemen binnenin? Lees hier een fragment uit De beste tijd van je leven. Of bestel jouw exemplaar voor € 17,99 in onze webshop Boekenwereld.com.

 


2. Ondergeschikt van Angela Saini

In Ondergeschikt laat Angela Saini zien hoe weinig men in de geschiedenis eigenlijk wist over vrouwen. Haar laatste hoofdstuk is gewijd aan de overgang: hoe komt het dat de mens een van de weinige diersoorten is die de overgang kennen? Waarom krijgen vrouwen de overgang? En waarom zijn de symptomen van de overgang zo lang als iets vreselijks bestempeld? Ook vertelt ze over de ‘grootmoeder hypothese’: dankzij onze oergrootmoeders na de overgang kon  de mens voor het eerst uit Afrika wegtrekken om zich over de aarde te verspreiden. Over powervrouwen gesproken! Wil je het hele boek lezen? Hier kun je even door het boek heen bladeren. Ook kun je jouw exemplaar bestellen voor € 19,99 (met gratis verzending) bij onze webshop Boekenwereld.com.


3. De ziel kent geen leeftijd van Thomas Moore

Ouder worden is een ‘hot item’. We willen allemaal ouder worden, maar het niet zijn. Ouder worden betekent niet het afscheid nemen van mooi zijn, van je sterk en krachtig voelen of van het uitdragen van een eigen levensstijl. Ouder worden is juist een proces waarin we er steeds meer achter komen wat het beste bij ons past. Thomas Moore laat in De ziel kent geen leeftijd zien: ouder worden is worden wie je inessentie bent.  Lees hier vast een stukje uit zijn boek of bestel direct jouw exemplaar voor € 24,99 met gratis verzending bij onze gecertificeerde webshop Boekenwereld.com.


 4. Het Energieke vrouwen voedingskompas van Marjolein Dubbers

Voeding en hormonen hebben alles met elkaar te maken. Wanneer je in de overgang zit, veranderen je hormonen en je voedingsbehoefte. Marjolein Dubbers schreef  Het Energieke Vrouwen Voedingskompas als richtingwijzer naar eten waar je energiek van wordt. Dit boek geeft je invloed op hoe je je voelt. Je hoeft niet te accepteren dat je vitaliteit vanaf je 40ste achteruitgaat. Marjolein Dubbers biedt op een praktische manier inzicht in de werking van de vrouwelijke hormonen. Lees hier een fragment over hoe Marjolein Dubbers het aanpakt. Of bestel het boek direct in onze webshop Boekenwereld.com.


 

Deze artikelen vind je vast ook leuk

Laat een bericht achter