Home Kleur je leven Blue Monday: ontdek de kracht van kleuren tijdens mindere dagen

Blue Monday: ontdek de kracht van kleuren tijdens mindere dagen

Door Anne-Lies
blue monday

Wist je dat kleuren invloed hebben op je humeur? Kleur is overal om ons heen, is sneller dan woorden en communiceert op magische wijze. Denk maar aan het rode verkeerslicht, reken maar dat je alert bent. Een politieagent die in een roze pak het verkeer regelt heeft niet zoveel invloed op jouw volgzaam gedrag terwijl donkerblauw dat zeker wel doet. Zo zijn er talloze voorbeelden te vinden in de psychologie van kleur. Vandaag is het blue monday* en ook die kleur is van invloed, denk maar aan het spreekwoord de blues hebben, van te veel malen, tobben en niet lekker in je vel zitten.

Kleur voor mindere dagen

Misschien vind je iets van Blue monday en misschien ook niet maar feit is dat we in de winter te weinig kleur ervaren of zien en dat geeft vaak een somber gevoel. Het maakt je minder open, verdraagzaam en het doet iets met je gezondheid. Wat kun je daar nu aan doen op deze dag en de komende tijd met een paar simpele tips?

In dit artikel geef ik je de betekenis van een aantal kleuren. Kijk eens welke kleur jou een fijn gevoel geeft. Kijk eens of je dat kan doen met je gevoel en je hoofd even buiten spel laten. Die kleur die dat fijne gevoel geeft zou wel eens de kleur van positiviteit voor je kunnen zijn. Je opkikker, je zachtmaker, je balansbrenger of je vrijheid-blijheid kleur. In ieder geval de kleur van een goed gevoel en die wil je in je omgeving hebben, toch?

Kijk voor jezelf eens hoe je die kleur deze week naar je toe kunt halen. Kleding, bloemen, collages, screensavers of gewoon eens een uurtje die kleur zoeken en fotograferen. Lekker koken met kleur.

Feeling blue?

Pak jezelf bij de kladden en maak het verschil voor jezelf. Het is absolute selfcare en overal aanwezig. Bij jou geen kleur te bekennen en zeker niet in je omgeving? Sluit een poosje je ogen en laat de kleur op ploppen. Check nu in bij de onderstaande kleuren:

Kies je roze?

Dan ben je dol op zacht en zorgen, je vertroetelt graag en houd van schoonheid. Charme en een beetje gekkigheid maken het leven leuk. Het is belangrijk voor je om onvoorwaardelijk liefde te kunnen geven en ontvangen.

Kies je rood?

Dan ga je voor actie, staat vooraan met nieuwe plannen en je bent niet bang om aan te pakken. Je voegt graag daad bij het woord en neemt de verantwoording voor je leven. Het is belangrijk voor jou de dingen in het leven met passie te kunnen doen.

Kies je oranje?

Dan bruis je van levenslust en ben je dol op plezier maken. je doet niets liever dan verbinden, samen werken, samen eten en leven en alles met enthousiasme. Het is belangrijk voor je te doen waar je geboren voor bent en iets achter te laten.

Kies je geel?

Dan ben je nieuwsgierig en stond je vooraan bij het uitdelen van positiviteit. Je hebt zelfvertrouwen en doet niets liever dan bewust je doelen bereiken. Het is belangrijk voor je om kennis te vergaren en je wereld te vergroten.

Kies je groen?

Dan ben je altijd op zoek naar harmonie en Kies je rust en ruimte. Je weet balans te brengen en je bent hulpvaardig. Het is belangrijk voor je regelmatig de stilte op te zoeken en je bezig te houden met hartzaken.

Kies je turkoois?

Dan stroom je over van creativiteit en is je vrijheid je lief. Je gaat het liefst je eigen gang en je ziet het leven als een avontuur. Het is belangrijk voor je om vorm te geven aan je originaliteit, je eigen wijze.

Kies je blauw?

Dan staat eerlijk en oprecht zijn bovenaan in je top 3. Op nummer 2 staat communicatie en op 3 zelfexpressie. Je bent in staat een gevoel van vrede en veiligheid te creëren. Het is belangrijk voor je om te luisteren naar je gevoel en daar in alle rust uiting aan te geven.

Kies je bruin?

Dan vind je het heerlijk om het thuis gezellig te maken. Tradities en een veilige haven voor de hele familie bieden is waar jij je aandacht het liefst aangeeft. Warmte, eenvoud, nuchter en betrouwbaar zijn, is de basis in je bestaan.

Kies je paars?

Dan ben je niet bang je eigen route te bepalen, kun je verder zien dan de meeste mensen kunnen kijken en doe je er graag toe. Je bent vastberaden en een denker. Het is belangrijk voor je om naast belangrijk voor de ander te zijn ook zelf open te staan voor wat jij nodig hebt.

Kies je wit?

Dan ben je dol op ruimte, eenvoud en alles openhouden. Je bent niet bang om jezelf te laten zien en te denken in mogelijkheden. Het is belangrijk voor je om zonder oordeel te kunnen leven.

Kies je grijs?

Dan staat kwaliteit en professionaliteit bovenaan je prioriteitenlijstje. Betrouwbaar en geloofwaardigheid zijn deugden die je sieren. Steeds met je eigen mening strooien en geneuzel is niet je ding. Voor jou is rust, neutraliteit en objectiviteit van grote waarde.

Kies je zwart?

Dan ben je niet bang om vol kracht en zelfverzekerdheid je eigen weg te gaan. Je geeft om ceremonieel en zet indrukwekkende zaken neer. Het is voor jou belangrijk de ander een beetje op afstand te houden om enigszins reserves te hebben en ruimte voor jezelf. Ruimte voor jouw mysteries, dat wat je nog niet bloot geeft.

Wat is jouw kleur van kwaliteit? Ik zou het heel leuk vinden je reactie te lezen. Vraagt kleur al langer je aandacht en is het tijd dat je dat nu eindelijk eens gaat bekennen? Check dan vandaag nog in voor de kleuropleiding. We starten 5 februari 2020.

*Blue Monday (deprimaandag) is een naam, gegeven aan een datum voor de zogenaamd meest deprimerende dag van het jaar. De vader van ‘blauwe maandag’ is de Britse psycholoog Cliff Arnall. Hij bedacht in 2005 een, naar zijn zeggen, wetenschappelijk verantwoorde formule waaruit zou blijken dat de maandag van de laatste volle week van januari de dag is waarop de meeste mensen zich treurig, neerslachtig of weemoedig voelen.[1] Dit zou te maken hebben met het feit dat goede voornemens mislukt zijn en de vakanties ver weg lijken. Daarnaast zijn de dagen nog donker en is de maandag voor veel mensen de eerste dag van de werkweek. Arnall werd in academische kringen overladen met kritiek, maar desondanks wijden veel grote kranten en andere media jaarlijks kritiekloos aandacht aan het fenomeen

Lees hier meer over de psychologische betekenis van de kleur: oranjeroodmagentagroengeelturkooisrozeblauwwitindigo.

Boekentip: Ben jij benieuwd wat voor invloed kleur op je heeft?

Dan is De verbazingwekkende invloed van kleuren van Jean-Gabriel Causse misschien wel wat voor jou! We zijn ons er vaak niet van bewust, maar kleuren hebben een effect op hoe we de wereld zien en welke keuzes we maken. Alles wat je te weten komt, zal van pas komen en zomaar een kleur kiezen is vanaf nu verleden tijd.

Bestel jouw exemplaar bij onze betrouwbare webshop Boekenwereld.com voor € 14,99.

 

 

Lees ook: Wat is jouw lievelingskleur en wat zegt dit over jou? 

Laat een bericht achter