Home Geen categorie Blog voor klein geluk: Hulp vragen

Blog voor klein geluk: Hulp vragen

Door redacteur

We regelen, zorgen, koken, ruimen op, werken, voeden kinderen op en doen nog veel meer. Daar kun je soms moe van worden en kun je opeens enorme behoefte hebben aan ruimte, tijd, vrijheid en geluk voor jezelf. Deze blogs geven je de komende weken recepten uit het Handboek voor klein geluk van Maria Grijpma en Inge Jager. Deze week een bijzonder recept: Hulp vragen! Hulp vragen Behoefte aan: steun, zorg Wie: jijzelf en niemand anders Waar: kan overal Benodigdheden: niets Tijdsduur:  hangt ervan af In onze maatschappij worden we vooral opgevoed tot zelfstandige individuen. Individualiteit en zelfstandigheid zijn de pijlers onder onze opvoeding, zelfredzaamheid komt daar in de loop van ons leven bij. We denken dat dit ons onafhankelijk maakt. Als we iets niet alleen kunnen (of willen) doen, voelen we ons afhankelijk. En afhankelijk zijn associëren we direct met zwak of slap. Op twee manieren zijn deze gedachten niet kloppend. Allereerst zijn we namelijk gewoon afhankelijk! We kunnen niet zonder elkaar. Heel simpel hebben we de boer en de bakker nodig om brood te kunnen eten en als de mensen eromheen ook. Als je kijkt vanuit een breed perspectief zijn we onderdeel van een groot net van met elkaar verweven relaties. Wat wij dus op kunstmatige wijze blijven proberen te bewijzen met het ‘zelf doen’, dat kan helemaal niet. Ten tweede associeren we hulp vragen met zwakte. Terwijl het in feite van kracht en zelfinzicht getuigt om te beseffen dat wij elkaar nodig hebben, hoe dan ook. Terwijl wél om hulp durven vragen eigenlijk een uiterst krachtige daad is: Dit ben ik en ik vraag jou om hulp’. Recept:

  • Sta stil bij hoe jij om hulp vraagt. En bij wat jij voelt als een ander jou om hulp vraagt.
  • Bedenk iets waar je eigenlijk hulp bij nodig hebt, bijvoorbeeld een verfklus of een zoom in een broek zetten. Of misschien heb je er behoefte aan dat iemand aandachtig naar je luistert. Vraag in het laatste geval gewoon om een half uur luistertijd. NB: Moeders met kinderen hebben vaak veel ervaring bij het vragen van hulp, hoewel dat vooral hulp voor hun kinderen is en niet voor henzelf. Nu gaat het echt om hulp voor jouzelf.
  • Probeer het maar en kijk hoe het voelt en vooral hoe het de relatie tussen jou en de ander beïnvloedt.

Voor meer informatie over het boek en de auteurs, kijk op hun site Meer lezen over hulp vragen? Lees  het boek De Verbinding van Lynne McTaggart

Leave a Comment