Bleekselderij is een van de groenten die ik altijd in mijn koelkast heb liggen. Het is veelzijdig, erg gezond en is makkelijk te gebruiken in verschillende keukens. Rauw bij de borrel, om mee te dippen, in kleine stukjes door een salade, in de bolognesesaus, noem het maar op. Maar het past ook prima in een groene smoothie. Maar wist je eigenlijk dat bleekselderij eigenlijk al zo oud is al de mensheid? En het gezonde aspect ervan ook al eeuwen bekend is? In de traditionele Chinese geneeskunde is al duizenden jaren bekend dat bleekselderij, of selderij, de knol ervan, bloeddrukverlagend werkt. En de Egyptenaren, Grieken en Romeinen ontdekten bleekselderij door het doorkweken van selderij en werd het voornamelijk als medicijn gezien. Pas in de Middeleeuwen werd bleekselderij niet alleen als een medicijn gezien maar ook als een culinaire groente gebruikt. In de 18e eeuw durfde men het pas aan bleekselderij rauw te eten. In onze huidige keuken wordt bleekselderij voornamelijk rauw gegeten. Bleekselderij bevat veel vitamines, met name vitamine C en B. Verder zit er veel kalium in bleekselderij. Kalium helpt het voorkomen van hoge bloeddruk en verbetert het functioneren van je zenuwstelsel en de spieren. Bovendien werkt bleekselderij doordat het kalium bevat evenals asperges ook vochtafdrijvend. Het eten van bleekselderij werkt cholesterol verlagend en past uitstekend in een afslankdieet omdat het weinig calorieën bevat. Grappig is dat je bleekselderij zelk kan opkweken uit de stronk die overblijft als je alle stengels ervan gesneden hebt. En je hebt eigenlijk geen reden om het niet te doen, want het is te eenvoudig. Je plaatst de stronk in een bakje met een klein laagje water en zet het op de vensterbank in de zon. En voila, het groeit vanzelf! Smakelijk!