Gezondheid

Blaasontsteking & voeding: wat kan je doen om het vanaf nu te voorkomen?

Door Marjolein Dubbers
Blaasontsteking & voeding: wat kan je doen om het vanaf nu te voorkomen?

Ik krijg iedere week wel een mail van een lezeres die me vraagt of ik goede tips heb tegen terugkerende blaasontstekingen. Vorige week ontmoette ik Karin, die hiervoor inmiddels tientallen (!) antibioticakuren achter de rug heeft en het spuugzat is: zowel haar blaasontstekingen als de antibioticakuren. Daarom hoog tijd voor een goed artikel (wat staat er veel onzin hierover op het web!) met werkende tips, vooral ook ter preventie, want dat is toch wat we willen: gewoon nooit meer een blaasontsteking!

Wat is een blaasontsteking?

Een blaasontsteking of cystitis is een ontsteking van het slijmvlies aan de binnenkant van de blaas en de plasbuis door darmbacteriën. Omdat bij vrouwen onze plasbuis heel dicht bij onze anus ligt kunnen die bacteriën vanuit de darm makkelijk richting vagina en plasbuis verhuizen. Onze korte plasbuis zorgt er vervolgens voor dat deze bacteriën makkelijk omhoog kruipen naar onze blaas.

Zoals iedere vrouw weet, ligt ook de ingang van onze vagina hier dichtbij in de buurt en kan de huishouding van de vagina daardoor ook makkelijk uit balans raken. De huishouding van de vagina bezit normaal gesproken veel goedaardige bacteriën die ons beschermen tegen ongewenste bezoekers uit de darm.

Als je een goede weerstand hebt en je immuunsysteem dus goed werkt, dan zullen de goedaardige bacteriën de zuurgraad van je vagina en plasbuis in balans houden en ervoor zorgen dat een ongewenste bacterie geen kans krijgt. Maar als je vagina om welke reden dan ook niet zuur genoeg is, dan grijpt de desbetreffende bacterie al gauw zijn kans en zorgt voor een ontsteking. Meestal is dit de Escherina coli bacterie (E coli), oftewel de poepbacterie, maar het kunnen ook ander bacteriën zijn.

De symptomen van een blaasontsteking (van de huwelijksreis)

Bijna iedere vrouw heeft wel eens een blaasontsteking gehad. Ik had ze regelmatig als kind. Typische symptomen zijn pijn bij het plassen, steeds aandrang om te plassen terwijl er maar een paar druppels komen (au au au!), met soms wat bloed erbij. De plas ruikt sterk, is vaak troebel en de ontsteking kan gepaard gaan met buikpijn of pijn in de onderrug.

Pijn bij het vrijen ontstaat als ook het slijmvlies van de vaginawand is ontstoken. Veel vrijen kan zelfs de oorzaak zijn van een blaasontsteking! Door het vrijen verplaatsen bacteriën zich vrolijk van anus naar plasbuis en vagina. Feest voor je bacteriën, maar achteraf niet altijd feest voor jou. Dit wordt ook wel de honeymoon cystitis genoemd ofwel blaasontsteking van de huwelijksreis: laten we zeggen de enige blaasontsteking waar in ieder geval veel plezier aan vooraf is gegaan! Menige vrouw ervaart dat zelfs een enkele vrijpartij, vooral met een nieuwe partner met onbekende bacteriën, al aanleiding kan zijn voor een blaasontsteking.

Is je weerstand niet groot genoeg? Pak dan de wortel aan

Bij het ouder worden wordt het slijmvlies van de vaginawand dunner en droger waardoor de verdediging tegen de ongewenste bacteriën vermindert en de kans op een blaasontsteking toeneemt. Heb jij als jonge vrouw al veel last van blaasontstekingen, dan is het dus absoluut zaak om dit bij de wortel aan te pakken en niet alleen de symptomen te bestrijden met een antibioticakuur. Of tien.

Veel blaasontstekingen gaan gelukkig vanzelf over met veel water en kruidenthee drinken, maar als je niets verandert aan je voedings- en leefstijl is de kans groot dat ze terug blijven komen. Blijkbaar is je weerstand niet groot genoeg om zelf deze infectie te voorkomen. Waarom zou je weerstand over zes maanden wel groot genoeg zijn? Zie een blaasontsteking als een signaal van je lichaam dat je weerstand te laag is en dat het jouw hulp nodig heeft. Gelukkig is er heel veel wat je zelf kan doen.

Over drink- en plasgewoontes

Het lijkt tegenstrijdig om veel te drinken als het plassen zo pijnlijk is, maar toch is dit echt het beste advies dat ik kan geven. Deel je gewicht door 30; dan krijg je het aantal liters dat goed is om per dag te drinken. Iedere dag, dus niet alleen bij een blaasontsteking! Dus weeg je 60 kilo dan is dat 2 liter. Voel je een blaasontsteking opkomen, drink dan een halve tot één liter extra. Je wilt deze bacteriën uit je lichaam hebben, dus drink en spoel ze eruit. Met drinken bedoel ik water of kruidenthee. De rest telt niet.

Neem de tijd om te plassen en ga rustig op het toilet zitten. Zorg altijd dat je je blaas helemaal leeg plast, vooral als je een ontsteking hebt: plas die bacteriën uit. Plas ook altijd voor het slapen gaan, direct na het opstaan en ook na het vrijen. Ja, niet altijd fijn, maar seks maakt de kans op een besmetting dus groter, dat snap je inmiddels.

En over poepgewoontes, ondergoed en hygiëne

Veeg je anus schoon van voor naar achteren. Het schijnt dat maar weinig vrouwen het zo doen, maar zorg ervoor dat die bacteriën uit je darmen niet de weg naar je plasbuis vinden. Ff wennen misschien, maar alles went. Behalve terugkerende blaasontstekingen.

Kies katoenen ondergoed. Vermijd strakke broeken, nauwsluitend nylon ondergoed en panty’s. Was dit alles bij voorkeur met 100% natuurlijke zeep.

Gebruik geen overdreven hygiënische maatregelen zoals ontsmettende zeep of vaginale douches: je vagina kan zichzelf prima reinigen. Spoelen met warm water is prima. Vermijd (geparfumeerde) massageolie bij je vagina en condooms met zaaddodend glijmiddel; dit kan de zuurgraad van je vagina aantasten.

Blaasontsteking behandelen met voedingsadvies? Jawel!

Ik heb uitgelegd dat je blaasontstekingen kunt krijgen als je weerstand laag is en de zuurgraad in je vagina en blaas niet hoog genoeg. Voeg daarom verspreid over de dag af en toe een scheutje vers citroensap, grapefruitsap of appelciderazijn toe aan een glas water. Dit kan je blaas beschermen tegen foute bacteriën. Een paar keer per dag een vitamine C-supplement (kies 1000 mg in niet ontzuurde vorm) kan ook en helpt tevens om je weerstand te verhogen. Ongezoet cranberrysap kan ook, maar vermijd de zoete variant, want die zoetigheid wil je juist niet.

Terugkerende blaasontstekingen kan betekenen dat jouw zuur/base evenwicht is verstoord. Een belangrijke stap is om voeding te vermijden die ontstekingen in de hand werkt en dus meer basisch/alkalisch te gaan eten. Sterk basisch zijn groenten, fruit en kruidenthee. Ook yoghurt, amandelen en zonnebloempitten zijn basisch. Vaak gaat het er echter nog meer om, dat je de sterk zuurvormende voedingsmiddelen meer vermijdt: suikers, vlees, kaas, granen, soja, witmeel, koffie en alcohol. Dit voedingsadvies is voor iedereen gezond trouwens, niet alleen als je last hebt van terugkerende blaasontstekingen.

Blaasontsteking? Zorg voor gezonde darmen en voed je bifido’s

Zorgen voor een gezonde darm is eigenlijk de beste manier om blaasontstekingen te voorkomen. Zie terugkerende blaasontstekingen dan ook als signaal dat je darmen wel wat hulp kunnen gebruiken; meestal is er sprake van een tekort aan gezonde bifidobacteriën in je darm.

Verhoog daarom je vezelinname met groenten, fruit, kokos, lijnzaad, chiazaad, vlozaad, ongebrande noten, zoete aardappel en peulvruchten. Rauwe, biologische kefir is ook een prima manier om de goede bacteriën in je darm te verhogen. Als je zure zuivel gebruikt (yoghurt of karnemelk) kies dan rauwe biologisch(dynamische) zuivel vanwege het fermentatieproces. Ook gefermenteerde producten zoals zuurkool, miso, tarami en tempeh zijn prima om goede bacteriën in je darmen te voeden.

Essentiële suikers ook belangrijk voor je blaas: D-mannose en Fucose

Nee geen suikers, ik bedoel essentiële suikers! Dat is iets heel anders dan suikers. Essentiële suikers zijn stoffen die belangrijk zijn voor je lichaam. Twee belangrijke essentiële suikers zijn d-mannose en fucose. D-mannose zit in linzen, groene bonen en allerlei groenten, bessen, ananas en paddenstoelen. Fucose zit in zeewier, kelp, algen, champignons en medicinale paddenstoelen. Als je shiitake eet (een paddenstoel) krijg je ze allebei binnen.

Uit onderzoek blijkt dat vooral D-mannose een positieve werking heeft op een blaasontsteking. D-Mannose zorgt voor een beschermend laagje op het baarmoederslijmvlies waardoor bacteriën zich niet goed kunnen hechten.

Ik weet het: dit is een hele waslijst. Waar het eigenlijk op neer komt is: eet een zo groot mogelijk variatie van onbewerkt voedsel met een focus op plantaardig. Dat is waar je darmen en de rest van je lichaam sowieso blij van worden. Maar wat als je al gezond en gevarieerd eet en toch regelmatig een blaasontsteking krijgt? Toch maar antibiotica?

Blaasontsteking—antibiotica—blaasontsteking—antibiotica? Zo logisch!

Bij een blaasontsteking wordt door de huisarts vaak een antibioticakuur voorgeschreven. Zo’n kuur maakt geen onderscheid tussen goede en slechte bacteriën en doodt dus ook de goede bacteriën in je darmen. Je hebt net gelezen hoe belangrijk je darmflora is, juist om een volgende blaasontsteking te voorkomen. Het is dus logisch dat veel vrouwen terechtkomen in die vicieuze cirkel van blaasontsteking, antibiotica en opnieuw een blaasontsteking: je darmflora blijft zo enorm kwetsbaar.

Gaat je blaasontsteking gepaard met koorts ga dan altijd naar de huisarts: dan kan er sprake zijn van iets dat ernstig is.

Hoe doorbreek je dit patroon?

Als jij last hebt van terugkerende blaasontstekingen (meerdere per jaar) overweeg dan het volgende om dit patroon te doorbreken:

  • Gebruik de komende (3 tot 6) maanden een goed probioticum. Dat wil zeggen een met veel verschillende stammen (minimaal 6) en een hoog aantal (minimaal 10 miljard) per capsule of sachet poeder. Zie dit als aanvulling op je voeding, je maakt hiermee je darmflora sterker.

Doe dit in combinatie met:

  • Inname van een goede kwaliteit D-mannose in de komende maanden om je blaasslijmvlies te versterken. Je kunt dit als supplement krijgen.

Dit natuurlijk naast alles wat ik hierboven al heb genoemd.

Een product waar ik zelf een goede ervaring mee heb is het supplement Vacramal van Nutriphyt. Dit is een combinatie van zowel een krachtig probioticum (10 miljard) met prebiotica, als ook goed opneembare D-mannose en cranberry-extract. Alles gecombineerd dus. Ik nam het zelf toen ik vorig jaar dacht een blaasontsteking te krijgen. Ik nam een dag lang iedere 4 uur 2 capsules. Daarna drie dagen 2 keer 2 capsules en afgebouwd naar 1 capsule per dag. De opkomende blaasontsteking verdween als sneeuw voor de zon en is niet meer teruggekomen.

Eet meer energie

Eet meer energie

Eet meer energie is de ultieme gids voor voor iedereen die op zoek is naar meer energie om een vrolijk en vitaal leven te leiden.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen van Marjolein Dubbers:

 

Deel dit artikel online
Marjolein Dubbers
Marjolein Dubbers

De website van Marjolein Dubbers, energiekevrouwenacademie.nl, wordt jaarlijks door meer dan 2 miljoen bezoekers bezocht. Marjolein is food- en lifestylecoach en heeft een passie voor de gezondheid van vrouwen.

Reacties
  1. Johanna 7 januari 2018 - 15:22
    Reply

    Goed artikel waar ik nog een aanvulling op heb. Kou heeft indirect wel terdege invloed op het ontstaan van blaasontsteking. Als het onderlichaam koud is daalt de weerstand waardoor de bacterien meer kans krijgen Het warm houden van het onderlichaam is heel belangrijk !! Niet alleen voor de weerstand maar ook voor de rug. Je ziet dat bepaalde typen mensen (vuur-en luchtmensen) veel meer last hebben van blaasontstekingen dan de water-en aardemensen. Vuur-en luchtmensen zitten hoog in hun energie, deze wordt weggetrokken vanuit hun onderlichaam, waardoor het onderlichaam vaak koud aan voelt. er is dus sprake van een flinke onbalans. In de Traditionele Chinese geneeswijzen is hier veel over terug te vinden. Balans is te herstellen door wandelen, warme voeding en massages. Een deel van blaasontstekingen is te wijten aan inlegkruisjes en maandverband. Deze zijn erg behandeld met chemicaliën waardoor de weerstand in de vagina erg verzwakt . Kies voor biologisch maandverband van katoen. Goed verkrijgbaar bij supermarkten (Albert Heyn merk Yoni) of Sanature bij Etos en het Kruitvat. Deze laatste is een stuk goedkoper dan Yoni. Terugkomend op het artikel van Inspirerend Leven, niet elke vrouw heeft last van blaasontsteking. Ik ben 77 jaar heb het nog nooit gehad. Het is mij opgevallen dat blaasontsteking bij vrouwen van mijn generatie veel minder voorkomt. Misschien een kwestie van leefstijl ?

  2. An 19 februari 2020 - 08:26
    Reply

    Foutje in de tekst. Uit onderzoek blijkt dat vooral D-mannose een positieve werking heeft op een blaasontsteking. D-Mannose zorgt voor een beschermend laagje op het baarmoederslijmvlies ⁉️ (Moet zijn blaaswandslijmvlies) waardoor bacteriën zich niet goed kunnen hechten

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Aura-energie
€ 20,00

Aura-energie

Alla Svirinskaya

Als je je vaak vermoeid voelt en klachten hebt, is de kans groot dat je aura is vervuild. Tijd om de balans te herstellen! In 'Aura-energie' laat Alla Svirinskaya je zien hoe.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?