Home Geen categorie Biologische Frietwinkel Utrecht

Biologische Frietwinkel Utrecht

Door ikbeniris

frietwinkelcollage Mijn fantasie werd geprikkeld toen ik van de week een aftands, vrij in verval geraakt pand passeerde dat eens een ‘ordinaire’ snackbar was. Op de gevel prijkt al enige tijd een bord ‘Te huur/Ter exploitatie’. Ergens in mij gingen alle deurtjes open en hardop sprak ik jolig uit: ‘Ik begin gewoon een snackbar.’ Al grappend tekende ik mijn toekomst als frietenbakker in mijn gedachten uit. Wiens alarmbellen nu op volle toeren beginnen te werken kan ik geruststellen. Laat vet druipende frieten, plastic bakjes en vorkjes, een knots van een vitrine vol diepvriessnacks en fabriekssauzen maar onmiddellijk in je mentale prullenbak verdwijnen. Zo’n snackbar moest het dus niet – ik herhaal: niet – worden.

Omfietsfriet

Wat moest het dan wel worden? Daar was ik snel uit: een frietwinkel met echt goede biologische, verse frieten en een klein assortiment aan authentieke snackjes en sauzen van lokale producenten, alles verpakt in mooi ouderwetse puntzakken van gerecycled papier. Kortom: een friet waarvoor iedereen zou omfietsen en waarvan de passie voor een goede friet vanaf spat; en niet het vet. Was ik nou zo’n creatieve ondernemer of is de realiteit van een steeds bewustere samenleving mijn fantasie mijlenver gepasseerd. Helaas voor mijn zelfbeeld het laatste, maar voor frietliefhebbers een groot geluk. Stel je de beelden die mijn visionaire fantasie produceerde maar meteen in levenden lijven voor in een gezellige straat in Utrecht. Want jawel, daar bevindt zich een heuse Frietwinkel! Tijd voor een interviewtje met Roderick Heijning, één van de eigenaren, die ooit begon met de Frietfiets en nu 7 Frietfietsen, 2 franche-Frietfietsen en een echte Frietwinkel heeft. frietwinkelcollage1

Een Frietfiets? Een Frietwinkel? Vertel!

Roderick: ‘Mijn vader zei jaren geleden eens: ‘Mocht mijn eigen bedrijf ooit failliet gaan, dat ga ik mijn eigen friet maken.’ Dat is later voor mij de aanleiding geworden om te beginnen met friet bakken. In 2012 kocht ik mijn eerste bakfiets die ik samen met mijn schoonvader heb omgebouwd tot Frietfiets. Ik deed dit allemaal naast mijn werk in de jeugdzorg, maar het sloeg zo aan dat ik besloot me volledig op het frietbakken te richten. In die tijd ontmoette ik Siem van Bruggen en hij was op dat moment toe aan iets anders. Nu runnen we samen onze biologische Frietwinkel. En sinds maart vorig jaar hebben we dapp bio food opgericht, een onderneming voor duurzame concepten, franchise en marketing, waar de Frietwinkel- en fiets onder vallen.’ Wat maakt jullie friet zo bijzonder? ‘Iedereen eet friet en wij maken friet voor iedereen, maar het is zo anders wat we doen. Onze friet wordt gemaakt van de beste aardappelen van het moment en heeft een heel uitgesproken aardappelsmaak. Alles is biologisch – van de olie en de aardappels tot het zout en de mayonaise – duurzaam en ambachtelijk bereid. Zo snijden we met de Frietfiets onze aardappelen op locatie en het voor- en afbakken ook. Allemaal heel transparant, zodat de klant weet waar zijn friet vandaan komt. En in de Frietwinkel gebeurt ook alles onder het oog van de klant.’ Wie eet jullie friet? ‘Aan de ene kant komen er mensen omdat de friet biologisch is en daarnaast heb je mensen die komen voor de smaak of gewoon de frietliefhebber. En natuurlijk toeristen. De reacties op onze friet zijn alleen maar positief. Dit is zo leuk en geeft zoveel energie.’ Wordt er ook gesnackt? ‘We verkopen 3 soorten bio kroketten, een rundvlees-, een geitenkaas- en een garnalenkroket. En vanaf vrijdagmiddag, tot het op is, moeders biologische stoofvlees. Ze maakt dat elke week zelf.’ 7 Frietfietsen, 2 franchise-Frietfietsen in Zwolle en Enschede én een Frietwinkel in Utrecht. Nog wensen? ‘Onze focus is nu gericht op winkels openen in andere steden. En ons ultieme doel is een tiende Frietfiets naar New York te brengen. Een droom moet je hebben hè. Het zou zo’n statement zijn om daar een Frietfiets te hebben.’ Laatste vraag: Eet je zelf nog weleens je eigen friet? ‘Best wel vaak nog eigenlijk, ja. Heerlijk!’ www.frietwinkel.nl

Leave a Comment