Home Bewustzijn Ben je (bijna) burn-out? Doorbreek het patroon en zorg voor balans!

Ben je (bijna) burn-out? Doorbreek het patroon en zorg voor balans!

Door Lusanne Hogeweg

Burn-out, wat wil het zeggen?

Burn-out betekent letterlijk ‘opgebrand’. Je hebt het te ver laten komen, de balans is doorgeslagen.

Wie krijgt een burn-out? Meestal degene die hulpvaardig is en die hart voor de zaak en een sterk verantwoordelijkheidsgevoel heeft. Deze persoon heeft vaak moeite met grenzen aangeven en zegt niet makkelijk nee. En is derhalve degene bij wie extra (zorg)taken nogal eens terecht komen. Draaglast en draagkracht dreigen dan in onbalans te raken.

Als je altijd maar rekening houdt met anderen kan het zijn dat je je eigen gevoel of wensen negeert. Zo kan zelfs iets dat je leuk vindt een plicht worden. En als we ergens moe van worden is het van ‘moeten’.

Om hierin een balans te vinden, is het nodig dat je ook rekening leert houden met wat je aankunt en met jouw eigen verlangens. En dit ook uit.

Het patroon doorbreken

Dit is in de praktijk makkelijker gezegd dan gedaan. Want het blijkt dat het vastgeroeste patronen zijn om te voldoen aan verwachtingen van anderen. Om aardig gevonden te willen worden. Uit angst om anders buiten de groep te vallen. Het zijn overlevingsmechanismen die we als kind zijn gaan hanteren in situaties die we het hoofd moesten bieden.

Deze patronen doorbreken is op zich al een heel proces. Want het gaat erom inzicht te krijgen in je overtuigingen, en angsten en andere emoties te doorleven. En zo de belemmerende patronen te transformeren naar gedrag dat recht doet aan wat je nodig hebt. En dit aan te geven.

Het gaat erom een voor jou juiste balans te vinden tussen belasting en draagkracht. Tussen inspanning en ontspanning. Tussen zorgen voor de ander en voor jezelf.

Word je daarom bewust van patronen die jou belemmeren en transformeer ze naar nieuw gedrag dat jou ondersteunt. Zodat je in evenwicht kunt zijn.

© Lusanne Hogeweg

Meer lezen? Op www.via-u-coaching.nl vind je het gratis e-book De boodschap van burn-out, met 3 belangrijke tips om burn-out te voorkomen.

Leave a Comment