Home Geen categorie Bezoek eens een biologische tuin

Bezoek eens een biologische tuin

Door redacteur
Op zaterdag 4 juni wordt er door VELT weer een open dag georganiseerd bij de Bio-Logische tuinen in Nederland en België.

Een van die tuinen is gelegen in Lekkerkerk in de Krimpenerwaard, op 2 meter beneden het NAP, tussen de rivieren IJssel en Lek. Dat is op nog geen half uur rijden van Rotterdam, in een stiltegebied nabij eendenkooi Bakkerswaal. De tuin van 2.800m² vloeit over in het omliggende polderlandschap met haar karakteristieke weilanden en sloten, en is omzoomd met knotwilgen en houtsingels.

De Groenling

De vrolijke moestuin beslaat ongeveer 300 m2 en is opgedeeld in meerdere tuintjes met een wisselteeltprogramma. Er is ook een kleinfruittuin met diverse soorten bessen en aardbeien, en een apart bed voor de aardperen omdat ze anders aan de wandel gaan, en asperges omdat die meerdere jaren op hetzelfde bed kunnen staan. Bij de moestuin is ook een broeikas waar het hele jaar door gebruik van wordt gemaakt. Het spreekt voor zich dat er een uitgebreid systeem van composthopen en een mesthoop is om al het afval te hergebruiken als compost in de tuin. Er is een kippenwei met hoogstamfruit. Her en der staan fruitbomen met verschillende klimplanten. In de hele tuin bevinden zich botanische plantensoorten passend in het landschap. Verder vind je overal in de tuin plekken voor de dieren zoals takkenrillen, vogelbroed- en voederplekjes, uilenkast, insectenhotel, paddenplaatsen, vleermuiskast met bewoners maar ook trapjes in de sloten zodat eenden en egels er gemakkelijk bij kunnen. Alle kanten blijven ruig voor verstopplekjes en wilde plantengroei voor de vlinders en bijen. De geurende kruidentuin biedt tot laat in het najaar de heerlijkste kruiden en bloemen waar de bijenvolken (zwarte bijen) dankbaar gebruik van maken.

4 juni open dag

Overal zijn zitjes waar men kan genieten van het prachtige landschap. Tijdens de open dag zullen er van 11-16 uur ook verschillende kraampjes zijn met natuurlijke producten en verkoop van biologische zaden en plantgoed. En er is uiteraard thee en sap uit eigen tuin met lekkers en koffie voor de liefhebbers. Welkom! Arike Mijnlieff Schuwacht 218 (ingang aan het Kooipad) 2941 EK Lekkerkerk 06 25524787 info@degroenling.net www.degroenling.net  

Leave a Comment