Home Bewustzijn Ben jij bang om als egoïstisch beschouwd te worden? Redenen om dit los te laten en meer aan jezelf te denken!

Ben jij bang om als egoïstisch beschouwd te worden? Redenen om dit los te laten en meer aan jezelf te denken!

Door Chantal van Veen

Graag een helpende hand, een luisterend oor of een schouder om op te huilen bieden en anderen altijd op de eerste plaats zetten. Dit zijn voorbeelden van kenmerken waarin degenen die geneigd zijn te pleasen zich zullen herkennen. Een ander kenmerk is de angst om als egoïstisch te worden beschouwd. In dit artikel lees je waarom het belangrijk is om deze angst los te laten en om juist eens aan jezelf te denken.

De pleaser-definitie van egoïstisch

De pleaser-definitie van egoïstisch omvat alle dingen die iemand doet die betrekking hebben op het Zelf. Denken aan het Zelf, zorgen voor het Zelf en zelfs praten over het Zelf wordt als egoïstisch beschouwd. Doordat je als pleaser zo bang bent om egoïstisch gevonden te worden, kan je makkelijk gemanipuleerd worden door mensen die zeggen dat je egoïstisch bent wanneer je niet doet wat hij of zij van je verlangt. Hierdoor kun je (onterechte) schuldgevoelens ontwikkelen.

Wanneer ben je eigenlijk egoïstisch?

De vraag is echter wanneer je nu eigenlijk egoïstisch bent. Vaak wordt egoïstisch zijn geassocieerd met denken aan het Zelf, maar niets is minder waar. Denken aan het Zelf is namelijk niet egoïstisch. Je gevoelens voor en over het Zelf zijn niet egoïstisch. Bijna niets is gezonder dan verliefd worden op het Zelf zodat je geniet van zijn gezelschap, zijn essentie koestert en altijd in zijn nabijheid wil zijn. Iets voor het Zelf doen is niet egoïstisch. Het Zelf verlangt dat we die dingen doen want anders zijn we niet langer verbonden met het Zelf. Wie authentiek leeft, handelt helemaal vanuit het Zelf.

Waarom we meer zouden moeten leven vanuit het authentieke Zelf

Wie op zoek gaat naar het authentieke Zelf en van hieruit leeft, volgt de weg van de held. Het kan zijn dat je jezelf tijdens deze reis moet aansporen om voor jezelf op te komen tegenover mensen waarvoor je jarenlang bang bent geweest. En misschien moet je mensen achter je laten die een giftige werking hebben of die jou of anderen hebben gekwetst. Het kan ook zijn dat je van baan verandert en kiest voor werk waar je blij van wordt.

Maar als je die risico’s eenmaal hebt genomen en de identificatie met het authentieke Zelf een feit is, zal je leven compleet veranderen. Je leeft dan vanuit je eigen verlangens, passie en compassie. Je vertrouwt erop dat de juiste antwoorden op jouw vragen omhoog zullen komen.

Misschien heb je het Zelf je hele leven genegeerd, maar toch spreekt dit innerlijke Zelf voortdurend tegen ons. Het spreekt via emoties, intuïtie, lichamelijke gewaarwordingen, het diepe verlangen naar mededogend handelen, via de behoefte aan vreugde en vrede en via onze honger naar vitaliteit. Probeer ernaar te luisteren en vanuit het Zelf te leven.

Boekentip: Stop met pleasen

Stop met pleasen van Andrea Mathews is het antwoord in boekvorm op een probleem waar ontzettend veel mensen mee worstelen: zij zetten altijd anderen op de eerste plek in plaats van zichzelf. Een vermoeiende manier van leven, die voor velen van ons helaas maar moeilijk te veranderen is. Dit nuchtere boek helpt je met helende inzichten, tips en technieken, zodat je leven weer van jou wordt. Je mag jezelf vanaf nu schaamteloos en zonder schuldgevoel op nummer 1 zetten!

Bestel nu jouw exemplaar in onze webshop Boekenwereld.com voor € 22,50 met gratis verzending.

 

Leave a Comment