Gezondheid

Ken jij deze 3 manieren om je spijsvertering en immuunsysteem te ondersteunen al?

Door Gastauteur
Ken jij deze 3 manieren om je spijsvertering en immuunsysteem te ondersteunen al?

Zolang het lijkt alsof de spijsvertering vlekkeloos functioneert, maken we ons er niet druk over. Het is vaak al te laat als er oproer in je buik is. Moeheid, boeren na het eten, brandend maagzuur, een problematische stoelgang of winderigheid laten zien dat we slimmer mogen gaan eten. Deze drie verrassend makkelijke tips ondersteunen je spijsvertering en immuunsysteem én kunnen moeheid voorkomen.

Waar zit je immuunsysteem?

Het spijsverteringssysteem is de poort naar energie en gezondheid en daarom moet we het in goede conditie houden. Ongeveer 80 procent van je immuuncellen bevindt zich in je spijsverteringsorganen. Dat is nogal wat. Ze nemen voedingsstoffen op en verwijderen onverteerbare elementen en gifstoffen. Dat is precies de reden waarom een aangetaste spijsvertering boven aan de lijst van energieverslinders en ziekmakers staat.

Het spijsverteringssysteem

Het verteringssysteem is een complex instrument en bestaat uit veel meer dan alleen ‘darmen’. Het omvat je mond, slokdarm (oesophagus), maag, alvleesklier (pancreas), dunne darm, dikke darm en endeldarm. Plus je lever en galblaas, de geheime sterren van de ‘verteringsscene’. Daar komen de mysterieuze bacteriën die in je mond en darmstelsel wonen nog bij. Dat zijn de onzichtbare dirigenten van je gezondheid en zij worden in hun geheel aangeduid met het microbioom. Als zelfs maar één onderdeel van dit door de natuur zo vernuftig uitgedachte systeem niet lekker meer meekomt, lijdt je hele lichaam daaronder.

Lees verder: Ben je vaak moe? Vermoeidheid door ongezonde darmflora

De spijsvertering begint in de mond. De prilste gedachte, aanblik of geur van eten stimuleert je speekselklieren. Zo wordt er op één dag een halve tot een hele liter speeksel verzameld. Het vergemakkelijkt het kauwen en bevat vlijtige enzymen die in de mond al aan de slag gaan om enkelvoudige koolhydraten (zetmeel) te splitsen en bruikbaar te maken voor het lichaam. Maar het voedsel wordt door het kauwen pas echt genoeg vermalen. In de ideale situatie is de voedselbrij zo goed gekauwd dat hij bijna vloeibaar is.

Versterk de spijsverteringshulpjes

1 Waarom goed kauwen zo belangrijk is

Slecht gekauwd en beroerd voorverteerd voedsel belandt in je darmen en bevordert de aangroei van ‘slechte’ bacteriën. Deze groeiende overmacht aan minder nuttige darmbacteriën schaadt de darmslijmvliesbarrière en verdrijft ‘goede’ bacteriën die belangrijke bouwstoffen produceren; bijvoorbeeld boterzuur, dat nodig is voor een intact darmslijmvlies. Slecht kauwen is dus een potentiële stimulans voor het ontstaan van een ongezonde darmflora en een poreuze darmslijmvliesbarrière. Dat kan uitmonden in vermoeidheid veroorzakende voedingsmiddelenintoleranties en auto-immuunziekten . Het devies is dus: K-A-U-W-E-N-! Het is een belangrijkere sleutel voor je gezondheid en energieniveau dan je denkt.

K-A-U-W net zolang tot je een brij in je mond hebt! Kauwen is een gratis en gemakkelijk gezondheidsinstrument:

  • De spijsvertering wordt er aantoonbaar mee ondersteund,
  • het zorgt voor een stabiel darmmilieu,
  • het draagt op die manier bij aan een gezonde energie.

Begin er vanaf je eerstvolgende maaltijd mee. Vermaal je eten in je mond. Laat je maaltijden werkelijk maal-tijden zijn!

2 Eet rauwe groenten voor enzymen

De spijsvertering wordt vooral ondersteund door levende culturen en natuurlijke enzymen uit rauwe groente en bladsla. Effectieve energie-verteringshulpen zijn papaja (het enzym papaïne) en ananas (het enzym bromelaïne), die veel proteasen bevatten, dat zijn enzymen die eiwit afbreken. Eet papaja of ananas als toetje of doe het tussen de middag door je rauwkostsalade.

3 Eet meer bitterstoffen

Je spijsvertering is bovendien gek op bitterstoffen uit levensmiddelen waardoor haar vlaggenschip, de lever, gestimuleerd wordt om gal aan te maken. Bittere helden zijn: slasoorten als witlof, rode sla, paardenbloem en rucola, maar ook bittere groenten als artisjokken en mierikswortel.

Tip: paardenbloemthee is als hulp bij de vetverbranding een must. Drink het regelmatig, bij voorkeur tussen de maaltijden. Deze thee is uitstekend te mixen met ontgiftende brandnetelthee (dat vind ik zelf ook lekkerder dan pure paardenbloemthee) en is verkrijgbaar in de apotheek, reformwinkel, drogisterij of gewoon in de natuur.

Je spijsvertering heeft een dagelijkse en grote behoefte aan bitterstoffen. Behalve dat ze de lever helpen bij de galproductie hebben ze een prebiotische werking, wat wil zeggen dat ze gezond- en slankmakende darmbacteriën verzorgen. Ze remmen snaaihonger en zijn daarom zeer geliefd. Ook in de vorm van spray of poeder is hun succes verzekerd. Let wel op kwalitatief hoogwaardige producten zonder toevoeging van alcohol of conserveringsmiddel.

Dit is een fragment uit het boek De gezonde weg uit het doolhof van vermoeidheid van Anne Fleck.

Boekentip: De gezonde weg uit het doolhof van vermoeidheid

Voel jij ook duidelijk dat je meer energie zou kunnen hebben? Met de tips en inzichten van Dr. Anne Fleck wijs jij die onverklaarbare vermoeidheid binnen een mum van tijd de deur!

Bestel jouw exemplaar bij Boekenwereld.com (of het e-book)

bestel nu

Versterk je immuunsysteem en spijsvertering verder met deze artikelen:

Boekentip van de redactie
Ik voel me op mijn ziel getrapt
Nu voor maar € 18,50

Ik voel me op mijn ziel getrapt

Bärbel Wardetzki

Iedereen kent dit gevoel wel: een kwetsende opmerking, een schimmige blik, een onaardig appje of iemand die je negeert en je bent compleet van je stuk gebracht. Terwijl die ander het misschien (waarschijnlijk!) helemaal niet zo bedoelde. Bärbel Wardetski onderzoekt in haar...

€ 18,50

Bekijk aanbieding

Deel dit artikel online
Gastauteur
Gastauteur

Inspirerend leven werkt samen met experts om je te inspireren. Gastauteurs bieden ons hun verhalen aan om met jou te delen.

Reageer op dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ik voel me op mijn ziel getrapt
Nu voor maar € 18,50

Ik voel me op mijn ziel getrapt

Bärbel Wardetzki

Iedereen kent dit gevoel wel: een kwetsende opmerking, een schimmige blik, een onaardig appje of iemand die je negeert en je bent compleet van je stuk gebracht. Terwijl die ander het misschien (waarschijnlijk!) helemaal niet zo bedoelde. Bärbel Wardetski onderzoekt in haar...

€ 18,50

Bekijk aanbieding