Home Bewustzijn Begin je eigen herfst journal: redenen om nu te beginnen met schrijven

Begin je eigen herfst journal: redenen om nu te beginnen met schrijven

Door Redactie

Nieuwe seizoenen brengen nieuwe fasen in je leven. De herfst is een seizoen van opnieuw beginnen, oogsten, en het omslaan van bladzijdes. Deze natuurlijke transformatie kan je creativiteit aanwakkeren. Ook kun je je anders gaan voelen en anders nadenken. Je kunt hiermee aan de slag gaan door met een bullet journal te beginnen. De journal kan een bewaarplek voor gedachten, gevoelens en observaties zijn.

In een journal kun je je heftige emoties kwijt en heb je een veilige plek om je gevoelens te onderzoeken. Het is niet per se een lijst van wat je dagelijks allemaal doet. Eigenlijk gebruik je je journal om dichterbij je gevoelens en emoties te komen door te schrijven. Deze gedachten kunnen de zaadjes zijn van creatieve ideeën die je later kunt gebruiken.

Een journal, dagboek, of notitieboek – hoe je het ook wil noemen – kan veel voor je betekenen. Het kan een plek zijn van zelfexpressie, een instrument om helderheid te krijgen, een opslagplaats van observaties, een bewaarplek voor gedachten, en een manier om je creativiteit te koesteren. Journals en dagboekschrijven worden vaak omschreven als je beste vriend of vertrouwenspersoon. Dagboekschrijven kan net zo kalmerend zijn als meditatie en kan je net zo goed laten aarden. Wanneer je begint met schrijven, kun je er een gewoonte van maken door het dagelijks te doen. Zodra het een gewoonte is, ga je vanzelf vaker schrijven: net wanneer je er zin in hebt. Zo kost het ook geen moeite meer om er aan te beginnen.

Dagboekschrijven is niet alleen een krachtig instrument van genezing, maar ook een fantastische manier om je creativiteit aan te wakkeren. Je kunt vage gedachten omzetten in concrete ideeën in zowel je persoonlijke leven als je creatieve inspanningen. De journal is een schatkist aan creatieve overdenkingen en persoonlijke anekdotes.

Wat moet je doen om een goede start te maken  met jouw eigen journal?

Vind een journal waar je gek op bent

Het is goed om er een gewoonte van te maken altijd een journal of notitieboekje bij je te hebben, want je weet maar nooit wanneer je ineens een goed idee krijgt. Je kunt je gedachten snel neerpennen op het moment dat je inspiratie krijgt en dan later teruglezen als je meer tijd hebt.

Kies een boekje dat goed voelt. Een boekje waar je je comfortabel bij voelt, die je graag oppakt en vasthoudt, en het liefst bij je persoonlijkheid past. Bij Inspirerend Leven hebben we een hele reeks notitieboekjes gemaakt met ringbandjes zodat je het boekje plat kunt leggen om er in te schrijven. Ook hebben we er spreuken en receptjes in gezet om je aan het denken te zetten. Ga je liever aan de slag met een leeg boekje? Dan hebben we natuurlijk ook onze eigen bullet journal.

(Artikel gaat verder na de banner)

Kies waar jij zelf behoefte aan hebt: een kleurige omslag, iets met een ringbandje of liever met een zachte kaft. Sommige mensen houden van lijntjespapier en anderen hebben liever de puntjes van de bullet journal of lege pagina’s om ook tekeningen te kunnen maken.

Ga op zoek naar het perfecte schrijfinstrument

Je pen moet prettig in je hand liggen en makkelijk schrijven. Of je nu van gelpennen houdt, gekleurde inkt, iets met glitters of een ouderwetse vulpen: vind wat het beste bij jou past en probeer van alles uit.

Zorg voor een goede werkplek

Of het nu een hoekje op de bank is, aan je bureau, of op een bankje in het park: vind een plekje voor jezelf. De Engelse schrijfster Virginia Woolf bedacht het concept ‘a room of one’s own’. Hiermee bedoelde ze ruimte voor jezelf nog meer dan je eigen kamer. Een plek waar je je veilig en op je gemak voelt. Zo is ook jouw journal plek, een plaats waar je het gevoel hebt dat je ongestoord een kwartiertje kunt schrijven.

Waar je over kunt schrijven

De lijst met onderwerpen is oneindig lang. De beste tip is om te schrijven wat er in je op komt. Waar denk je nu bijvoorbeeld aan? Waar zit je mee? Wat spreekt jou nu het meest aan? Lijf schrijven en maak je geen zorgen als de ene zin niet logisch in de volgende doorloopt. Probeer ‘vrij schrijven’ uit waarbij je een kwartier lang blijft schrijven zonder te stoppen. Zelfs als je geen punten, komma’s of een logisch verhaal hebt.

Ga mee met de flow van je gedachten.  Als je liever niet verder wil met een bepaalde gedachtenstroom, kras dat niet weg wat je hebt geschreven. Begin gewoon een nieuwe paragraaf. Alsof je op papier even je keel schraapt.

Ideeën om mee aan de slag te gaan

  1. Omschrijf de kleuren, geuren en gevoelens van de herfst. Beschrijf hoe ze invloed hebben op je humeur, emoties en hoe je naar het leven kijkt.
  2. Wat je je lievelingsherinnering aan de herfst? Schrijf op wat er gebeurde, hoe je je voelt over deze herinnering en wat voor invloed dit heeft gehad op je leven.
  3. Schrijf over de transformatie van de natuur in de herfst en hoe je dat merkt in je eigen ontwikkeling.

Misschien lijkt het alsof schrijven alleen nu iets voor je kan betekenen. Maar soms is het goed om later terug te kijken hoe je je voelde en wat je dacht om te zien hoe je bent veranderd.

Ben je benieuwd geworden naar de notitieboekjes van Inspirerend Leven? Kijk hier naar onze verzameling. Welke is jouw favoriet?


Tekst: gebaseerd op het Engelse artikel “Exactly what to journal about this fall to nurture your creative spirit” van Mindbodygreen

1 comment

Avatar
Inge Maes 2 november 2017 - 13:24

Schrijven kan inderdaad heel inspirerend werken. Ik ben er een jaar geleden mee begonnen. Het helpt me er aan te herinneren om vaker voor mezelf te kiezen en het wakkert mijn creativiteit aan. Ik heb er uiteindelijk zelfs een blog van gemaakt:
sweet-flight.com. Op zoek naar de zoete smaken van het leven…

Reply

Leave a Comment