Home Geen categorie Authenticiteit

Authenticiteit

Door Annick Van Damme
Naar aanleiding van het thema van de Maand van de Spiritualiteit 2012 in België , nl ECHT, heb ik een blog gemaakt over authenticiteit, spiritualiteit en tarot. Ik ben namelijk een grote liefhebber van de symboliek en esoterische boodschap die de tarot uitdraagt.

Het woord authenticiteit doet denken aan puurheid, de essentie, waarheid, schoonheid…. Als spiritueel zoekende mens zal authenticiteit waarschijnlijk op je verlanglijstje staan. Het woord heeft immers een sterke positieve connotatie. Levend in een wereld die gekenmerkt wordt door dualiteit komt men ook onauthenticiteit tegen. Een woord dat je waarschijnlijk een onbehaaglijk gevoel geeft. Mij in elk geval wel. Toch ben ik me bewust dat ik onauthentiek ben en misschien meer dan me lief is. Totale authenticiteit houdt immers in dat je jezelf vrijmaakt van culturele normen. Dat je de navelstreng met de maatschappij doorknipt om vanuit absolute vrijheid te handelen. De ervaring van afscheiding en (tenzij je op een onbewoond eiland leeft) druk vanuit de maatschappij om te leven binnen de grenzen die cultureel als normaal worden beschouwd, is overweldigend. Absoluut één-zijn is wellicht daarom de meest verwarrende ervaring die je als mens kan hebben. Het comfort van bevestiging door anderen valt weg en dit kan als zodanig onplezierig ervaren worden dat het lijkt alsof je leven in ademsnood komt. Dat het lijkt alsof je bestaansrecht aan een zijden draadje hangt. Al spartelend grijp je naar een houvast, zekerheid, acceptatie en kies je voor een onauthentiek leven. En laten zo ons Zelf los, want Al-één is maar alleen. Gelukkig hoef je die absolute keuze niet te maken. Bewust van de onmogelijkheid absoluut authentiek te zijn kan je wel authenticiteit nastreven, ook al is die niet tenvolle realiseerbaar. Net door dit streven naar eenheid binnen de veelheid, door jezelf te ont-wikkelen, verandert de kijk op jezelf en de A/ander en daaruit voortvloeiend je manier van handelen. Het volledig artikel kan je lezen op mijn website Tarot Cirkel P.S. als afbeelding heb ik gekozen voor de tarotkaart De Magiër uit de Rider Waite (Smith) tarot, voornamelijk omdat het de eerste kaart in het tarotdeck is en o.a. eenheid en verbondenheid uitstraalt.

2 comments

Avatar
Yael 17 augustus 2012 - 11:41

Beste Annick,

Als iemand die zich erg verwant voelt met zuiverheid/authenticiteit en daar als ervaringsdeskundige haar werk van maakt, wil ik graag reageren.

Authenticiteit staat voor mij voor zuiverheid van handelen. De weg van authenticiteit heeft te maken met gevoel hebben bij wie je bent en wat daarbij hoort, de kracht van wat dat teweegbrengt en de beleving van wat het met je doet. Een weg van groei die uiteindelijk zal leiden tot het – zoals jij het samenvat, denk ik – jezelf vrijmaken van culturele normen.

Eens dat het nastreven van authenticiteit een keuze is. Evenwel die keuze is tevens een proces. Gaandeweg je eigen ont-wikkeling maakt het sterker wordende verlangen naar verbinding met jezelf dat je afscheiding ervaart en meer en meer zult kiezen vóór dat wat verbinding geeft. Gaandeweg die ontwikkeling zal de druk vanuit de maatschappij en omgeving om te leven binnen de grenzen die (cultureel) als normaal worden beschouwd tegelijkertijd niet meer ter zake doende worden, omdat je meer en meer intrinsiek kiest voor dat wat klopt voor jezelf.

Rumi vat de weg van authenticiteit mooi samen, vind ik:
Ware liefde komt niet aangewaaid,
het is een alchemistisch proces, waarbij de ziel,
gemangeld door verdriet, onvervulde verlangens en teleurstelling,
zich ontdoet van de smet van het ego, kleinzieligheid van het ik,
zich bevrijdt van alles wat zuiverheid van haar essentie heeft bezoedeld.

Op jouw, mijn en ons aller weg, Yael

Reply
Avatar
Annick Van Damme 27 maart 2013 - 12:02

Bedankt voor je reactie, Yael!

Reply

Leave a Comment