Home Persoonlijke verhalen Angst is persoonlijk

Angst is persoonlijk

Door Wendy Geuverink

Af en toe heb ik een ladies’ night out samen met mijn twee onderbuurvrouwen. De een is Japans en de ander komt uit Venezuela. We zijn allemaal in de zomer verhuisd naar Berlijn en wonen in hetzelfde nieuwbouw appartementencomplex in de wijk Kreuzberg. Op zo’n avondje uit gaan we naar een van de vele leuke restaurantjes in de stad en kletsen we over onze nieuwe levens, over wat we missen van ons eigen land, fantastisch vinden aan Berlijn of juist belachelijk vinden hier in Duitsland. Ondanks onze totaal verschillende achtergrond en cultuur blijken we veel dingen precies hetzelfde te ervaren en kunnen we samen lachen en klagen over de hobbels die een internationale verhuizing nou eenmaal met zich mee brengt.

Toch blijkt er al op onze eerste ontmoeting iets te zijn wat hen van mij onderscheidt. Zij zijn bang voor dingen waarvan ik niet eens voel dat ze me zouden kunnen bedreigen. En dat is niet omdat ik nu zo’n held ben. Verre van dat zelfs. Maar zij delen een angst die ik niet ken en die vrij onhandig is in een appartementen complex dat nog niet af is, namelijk voor werklui die onaangekondigd voor de deur staan. Ze laten allebei de schilder of de loodgieter niet binnen als die aanbelt en er geen afspraak is gemaakt. ‘Waarom niet?’ vraag ik ze. Ze kijken me niet begrijpend aan. Hoe weet je zeker dat hij de schilder is? vragen ze me. ‘Misschien omdat hij een witte overall met verfvlekken aan heeft en een pot verf bij zich heeft’ opper ik. Dat is niet voldoende voor hen. Straks is hij binnen en verkracht hij je. Ik moet er hartelijk om lachen. ‘Ik ben juist blij als er eindelijk iemand komt om dat laatste wandje te schilderen’ zeg ik. Ze vinden het onverantwoord van mij en raden me aan deze mannen niet meer zomaar binnen te laten.

Dan realiseer ik me opeens dat dit precies lijkt op wat ik beschrijf in mijn boek In mijn familie waar het gaat om de kans om borstkanker of eierstokkanker te krijgen als je, zoals ik, draagster ben van een erfelijk borstkanker gen (BRCA2). Ook dan blijkt de angst om ziek te worden per persoon enorm te verschillen en zijn mensen veelal niet rationeel in hun inschatting van het werkelijke gevaar. Hoe bang je voor iets bent hangt vaak helemaal niet samen met hoe groot de kans echt is dat het jou, nu of op korte termijn zal overkomen. Factoren als cultuur, dat wat jezelf hebt meegemaakt en je karakter spelen allemaal een rol bij ons oordeel of iets gevaarlijk is of niet. Veel meer dan statistieken of cijfers.

Ik neem me voor daar nog eens aan denken als mijn man niet thuis is en ik alleen in bed plotseling een vreemd geluid hoor. Hoe groot is de kans dat er een enge man onder mijn bed ligt nou eigenlijk?

In mijn familie

Wendy Geuverink is auteur van In mijn familie: Moeilijke medische keuzes rond ziekte en erfelijke aanleg. Zij is drager van het erfelijke borstkankergen BRCA2 en beschrijft in dit boek wat dit voor haar en haar gezin betekent en welke ingrijpende keuzes zij maakt om in haar gezonde lijf diverse malen preventief in te grijpen. Ben je benieuwd naar haar verhaal? Bestel jouw exemplaar bij onze webshop Boekenwereld.com voor € 17,50.


 

Leave a Comment