Home Gezondheid Altijd moe…

Altijd moe…

Door Anne-Christine Staals

Heden ik van Renate Dorrestein was het eerste boek dat ik las over chronische vermoeidheid. Lange tijd heb ik gedacht dat dit niet zo’n goede keuze was, maar nu, in retrospectief, begin ik daarover te twijfelen.

Chronische vermoeidheid: je wil het niet horen

Op dezelfde dag dat mijn huisarts mij doorverwees naar een internist om te kijken of ik mogelijk chronische vermoeidheid (CVS) had, maakte ik een afspraak met een homeopathisch natuurarts. Ik liet me namelijk nog liever zeggen dat mijn darmen dubbel positief gereageerd hadden op de bloedtest en dat mijn bloeddruk zo laag was dat ik eigenlijk ter plekke zou moeten omvallen, dan dat ik wilde horen dat ik chronische vermoeidheid had. Niet dat ik veel van de ziekte wist. GTolle denoeg om er een heleboel vooroordelen over te hebben, dat wel. Ik zag de bui alweer hangen. Het verhaal dat niemand wist waar de klachten vandaan kwamen, dat het aantal patiënten de laatste jaren explosief groeide, heel raar, en dat dokter zus of zo zich afvroeg of het niet tussen de oren zat. Het bekende riedeltje dat ik al van diverse (fysio-)therapeuten had gehoord over mijn lage rugklachten, voordat bleek dat ik een hernia had.

Behandeling van chronische vermoeidheid: liever een dieet

Dan liever een streng, maar concreet dieet zonder suiker, gist en zuivel. Helaas hielp het nauwelijks tegen mijn vermoeidheid. De maanden regen zich aaneen en na een half jaar kon ik bij de internist komen. Een serie onderzoeken verder had ik in ieder geval niets gevaarlijks en verwees de man me door naar het Nijmeegs Kenniscentrum voor Chronische Vermoeidheid (NKCV). Weer een wachtlijst van een paar maanden. Nog een kans om beter te worden voor ik daar terecht kon. Ik hield mijn dieet stug vol en probeerde ook andere alternatieve therapieën uit. Niets leek echt te helpen.

In maart kon ik op gesprek bij het NKCV. In mei werd ik getest. En in juni kreeg ik te horen dat ik volgens de criteria van het kenniscentrum CVS had en dat ik in september met de behandeling kon beginnen. Twee dagen later zag ik Heden ik bij de kringloopwinkel liggen. Het boek kopen was toegeven dat ik aan CVS leed. Kon ik nog anders?

Heden ik: heel herkenbaar

Heden ik is grappig en heel herkenbaar: de emoties die Dorrestein beschrijft, de frustatie, de tocht langs de alternatieve therapeuten. Het boek stelde me niet gerust over de ziekte en de verhalen die erover de ronde doen. Integendeel, de schrijfster maakt wat mee aan vernederende ervaringen. Mijn angst voor wat me boven het hoofd hing, groeide er alleen maar door. Daarbij gaf het happy end me een stevige kater, want Dorrestein schrijft dat ze geneest door hetzelfde dieet dat mij nauwelijks geholpen had.

Wat me echter bij het lezen het meest tegenstond, was de zogenaamde zelfspot. Heel effectief om de lachers op je hand te krijgen, maar toch wordt Heden ik er niet lichter door. Want onder die zelfspot voel je de boosheid, de verontwaardiging. Ik zag mijn eigen verontwaardiging, mijn eigen slachtofferschap zo uitvergroot dat het me ging tegenstaan. Dit wilde ik niet, dit zielige gedoe over de onrechtvaardigheid van het bestaan. Eén ding wist ik zeker, als ik zo mijn behandeling bij het NKCV in zou stappen, kon ik er net zo goed niet aan beginnen.

Heden ik: blessing-in-disguise

Een jaar later, na een succesvolle behandeling, vraag ik me plotseling af of Heden ik uiteindelijk toch een blessing-in-disguise voor me is geweest. Heeft het boek zo goed mijn neiging tot zelfmedelijden weten te spiegelen en me daarmee zo met mijn neus op mijn blinde vlekken geduwd, dat ik van de weeromstuit voor een andere tactiek heb gekozen? De tactiek van open de realiteit verwelkomen en gewoon doen wat je doen kunt. In dat geval ben ik Renate Dorrestein dankbaar, want die nieuwe tactiek, die werkt een stuk beter.

4 comments

Avatar
SPhoenixB_Saskia 26 december 2010 - 23:06

Beste Anne-Christine,

Veel dank voor je reactie, ik ga meteen even kijken.
Ik moet lachen om je associatie met de herberg van lang geleden.
Groet, S

Reply
Avatar
SPhoenixB_Saskia 26 december 2010 - 23:41

Anne-Christine,

heb je het artikel over Phil Parker misschien ergens online staan? Dank voor je mooie tips. Ik herken veel in het Alexander Concept, de beschrijving van je boek Spiritualiteit werkt bij vermoeidheid, en ben ook benieuwd naar je artikel over Phil Parker. Fijn om zo bevestigd te worden dat ik op de goede weg zit.
Ik vind het idee zo fascinerend dat waar je jezelf ziek kunt denken, je jezelf ook beter kunt denken.

Groet, Saskia

Reply
Avatar
Anne Christine 27 december 2010 - 10:13

Hoi Saskia,

het artikel over Phil Parker komt in februari op mijn site te staan. Ik heb de logische afspraak dat zolang het nummer van Onkruid in de winkel ligt, ik hem niet op internet plaats. Ik weet niet hoe je Engels is, maar kijk anders eens op http://www.lightningprocess.com. Of geef me je email adres.

Ik zou het trouwens niet zo zeggen dat je jezelf ziek of beter kunt denken. Dan doe je geen recht aan het ingewikkelde proces dat je denken onbewust beinvloedt. Het helpt denk ik niet veel als je voortdurend denkt: ik word beter. Het is meer zinvol om op zoek te gaan naar de onbewuste overtuigingen die voortdurend doorsijpelen in je gedachten en die je ziek kunnen maken omdat ze je lichaam bepaalde signalen geven. Iets soortgelijks staat op: http://www.lightningprocess.com/How-does-it-work/

succes en groeten,

Anne-Christine

Reply
Avatar
Mark 22 september 2017 - 09:21

Beset Anne,

Wat was jouw succesvolle behandeling?

Reply

Leave a Comment