Home Geen categorie Als lekker lastig is

Als lekker lastig is

Door Marjan van Druenen

Als lekker lastig is van Judith van Gaalen is een zeer toegankelijk boek, geschreven voor een breed publiek. Het boek heeft als ondertitel: Bevrijd jezelf van vervelende gewoonten, irritante afhankelijkheden en ongezonde verslavingen. Hierdoor is het helder dat er niet alleen geschreven wordt over bekende verslavingen zoals alcohol en drugs, maar dat ook alle andere vormen van verslavingen worden belicht. Denk daarbij aan verslaafd zijn aan aandacht of kopen of bijvoorbeeld nagelbijten.

Verslaving is een middel…

Van Gaalen slaat de spijker meteen op de kop met de uitspraak: verslaving is een middel om te ontsnappen aan de stress, de leegte, de angst en de overtuiging dat je een minderwaardig wezen bent”.  Ze gaat ervan uit dat elke verslaving te genezen is en geeft in chronologische volgorde aan hoe het ontstaat, hoe je jezelf ervan kunt bevrijden en aan het eind tips om het ontslaven vol te houden. In de 3 bijlagen achterin het boek vind je alle informatie van internetsites die je nodig zou kunnen hebben tijdens je ontslavingsproces. Denk daarbij aan alle vormen van zorg, informatie voor naasten en speciaal informatie voor jongeren.

Boeiend van begin tot eind

Er wordt gebruik gemaakt van een flinke dosis (Jungiaanse-)psychologie, maar daar hoef je als lezer geen kennis van te hebben, omdat alles duidelijk uitgelegd wordt. Wellicht ben je als lezer geneigd om meteen naar hoofdstuk 11 (zelfhulptechnieken) te gaan en de voorafgaande hoofdstukken over te slaan, maar dan mis je de essentie van het hele boek en denk ik zomaar dat de technieken ook niet goed zullen werken. Niet doen dus! Het boek heeft mij van het begin tot het einde geboeid, mede doordat het zo compleet is met goed onderbouwde informatie. Ik vind het een absolute aanrader voor iedereen, verslaafd of niet, gevoelig of ongevoelig voor verslaving. Ik ben ervan overtuigd dat je na het lezen van dit boek een andere kijk zal hebben op ongezonde afhankelijkheden in de breedste zin van het woord. En een leuke bijkomstigheid is dat je na het lezen  een basiskennis hebt gekregen van hoe het menselijk onbewuste werkt, een soort inleiding tot de analytische psychologie!

Leave a Comment