Home Geen categorie Alle ogen zijn gericht op Nederland

Alle ogen zijn gericht op Nederland

Door redacteur

We zijn collectief in de rouw vanwege de vliegtuigramp en iedereen uit dit op zijn of haar eigen manier. Ik vind het een afschuwelijke, persoonlijke ramp voor alle nabestaanden van al die prachtige mensen die er zo plotseling niet meer zijn. En ik kan alleen maar zeggen dat ik intens met hen meeleef en hoop dat zij na verloop van tijd dit grote verlies een plek kunnen geven in hun leven.

Positieve metingen over optreden regering

De reden dat ik nu schrijf, is omdat mij al dagen iets opvalt dat mij hoopvol stemt. Vandaag kwam er in het nieuws dat maar liefst 85 % van de Nederlanders positief is over het optreden van de regering na de vliegramp. Nooit eerder zijn er in de officiële peilingen zulke positieve geluiden gemeten over het optreden van Nederlandse bewindslieden.

Voorbeeldfunctie

Alle ogen zijn gericht op Nederland. Elke stap die gezet wordt, wordt op de voet gevolgd door onszelf, door buitenlandse media, maar ook door de leiders van andere landen. We zijn als klein land ineens verwikkeld in een strijd die zich al langer afspeelt tussen verschillende delen van de wereld. Nu is er een vliegtuig neergestort in een oorlogsgebied. In een land waar mensen op een andere manier denken, anders reageren dan wij en ook op een andere manier kijken naar dezelfde situatie. Het vraagt veel om dit te willen zien omdat we telkens vanuit onze eigen ogen onze werkelijkheid interpreteren. Nederland vervult momenteel een voorbeeldfunctie op wereldniveau met de manier waarop zij omgaat met deze situatie. Niet alleen door duidelijk te zijn, maar door transparant te zijn over wat we belangrijk vinden: Respectvol omgaan met de lichamen van de slachtoffers, ze zo snel mogelijk terugbrengen naar huis en gedegen onderzoek doen naar de oorzaken van de ramp. Bij elke stap ben ik blij dat het lukt. Misschien niet zo snel als wij zelf gewend zijn wanneer er in ons eigen land een ramp zou gebeuren, maar het gebeurt en er wordt naar ons geluisterd. Is dat omdat iedereen op de aarde zich een voorstelling kan maken bij hoe het is als je een kind, je partner, je vader of moeder ineens verliest? Misschien wel.  We zijn bovenal mensen.

De creatie van iets nieuws

Ik denk dat er naar ons wordt geluisterd omdat er iets nieuws is ontwaakt in ons allemaal. Een nieuw bewustzijn van verbondenheid. We zien ineens dat onze acties direct effect hebben. Onze fouten of onze vergissingen, kunnen de ander diep raken. Als land hadden we ook kunnen reageren door agressief direct een schuldige aan te wijzen. Hoe het dan af zou lopen, kunnen we zelf invullen. Een nationale dag van de rouw? Dat is nooit eerder gebeurd in zo’n situatie, maar premier Rutte geeft aan dat het nu nodig is en het niet belangrijk is, hoe we vroeger reageerden. Daarmee geeft hij een grote waarheid aan. “We kunnen geen problemen oplossen met dezelfde manier waarop we dachten toen de problemen ontstonden”, volgens Einstein. Deze situatie vraagt dus een nieuw bewustzijn. Ik ben me ervan bewust dat dit is wat we nu aan het doen zijn als land: iets totaal nieuws creëren in een situatie die we nog nooit eerder zijn tegengekomen. En ik kan me voorstellen dat het een enorme stretch is voor onze bewindslieden, die zich bewust zijn van elke stap die ze zetten. Een absoluut oncomfortabel gevoel, maar vanuit een enorme gedrevenheid om geen afbreuk te doen aan ons mens- zijn. Daar ben ik vandaag dankbaar voor. Onze regering heeft gekeken naar wat er nodig is, niet alleen voor ons land, maar ook voor de effecten op andere landen en situaties. Er is gekeken wat dan de meest passende, juiste stap is. Wanneer je dat grotere geheel recht doet, is dat ook respectvol naar jezelf en ons eigen land. Dus ja, het stemt mij hoopvol dat er nu een nieuw geluid als voorbeeld mag dienen. Met elkaar creëren we nieuwe waarden en een nieuwe cultuur die gebaseerd kan zijn op verbondenheid en wederzijds respect. De eerste stap is nu gezet en ik weet zeker dat de effecten groot zullen zijn. En ja. Daar zijn we met elkaar verantwoordelijk voor en ook jij kunt daar een steentje aan bijdragen. Carla de Ruiter

Leave a Comment