Home Geen categorie Alcoholvrije zomerdrankjes met een kick!

Alcoholvrije zomerdrankjes met een kick!

Door redacteur

drankjesMet veel enthousiasme heeft Pierre Wind twee bewuste cocktails geïntroduceerd die voldoen aan de criteria van het Vinkje: de Happy Vink en Way of Life. Beide alcoholvrije zomerdrankjes bevatten minder dan 30 kilocalorieën.

Less Sugar, No Alcohol

De presentatie vond plaats tijdens het event Less Sugar, No Alcohol, bedoeld om mensen bewust te maken van hun drankkeuzes. Calorieën uit suikers dragen sterk bij aan overgewicht. Met name dranken bevatten soms ongemerkt veel suiker. Stichting Ik Kies Bewust adviseert te kiezen voor water, thee of een drank met weinig energie. Dranken met het Vinkje (blauwe cirkel), het Nederlandse keurmerk voor gezondere voeding, bevatten maar liefst een kwart minder suiker dan veel andere frisdranken. Voor wie deze zomer iets bijzonders wil, zijn de bewuste cocktails van culinair expert Pierre Wind een verantwoord alternatief.

Recepten

De verfrissende cocktail Happy Vink bestaat uit vanillewater en een dadelmengsel en de Way of Life is gemaakt op basis van maïswater en een mix van komkommer, bleekselderij en mint. Met het nodige rekenwerk zorgde Pierre Wind ervoor dat ze voldoen aan de richtlijnen van het Vinkje. “Mensen drinken van alles, vaak zonder dat ze weten wat er precies in zit. Suikerrijke dranken maken je dik, maar in mijn alcoholvrije cocktails zitten amper 20 kilocalorieën. Ze geven je een kick en zijn heel gemakkelijk thuis te maken met verse producten”, aldus Pierre Wind.

Happy Vink

Ingrediënten:

 • 3 verse dadels (of 1,5 gedroogde dadels)
 • sap van een halve citroen
 • een half, door de lengte gesneden vanillestokje
 • 80 milliliter water met bubbels

Garnituur:

 • een gesneden komkommer (in de V-vorm van het Vinkje)
 • een leeggeraspt vanillestokje
 • rietje
 • plakje citroen
 • een lange gesneden staaf van komkommer (optioneel)

Glas: Lang wijnglas of flute Bereidingswijze:  De Happy Vink bestaat uit twee delen: vanillewater en dadelmengsel. Het dadelmengsel maak je door de dadels te ontpitten en in stukjes te snijden. Voeg bij de dadels het citroensap en mix het geheel met de staafmixer tot een egaal mengsel. Het vanillewater is heel gemakkelijk te maken. Snijd het vanillestokje, door de lengte, in tweeën. Rasp met een mesje de binnenzijde leeg. Doe de rasp in een maatbeker met het bubbelwater. Roer de vanillerasp door het water en je bent klaar. Doe op de bodem van het glas het dadelmengsel. Giet daarop voorzichtig, via de zijkant van het glas, het vanillewater. Eventueel kun je ijsblokjes toevoegen (koud is de Happy Vink het lekkerst!). Plaats de garneringen op en in het glas. Nu is de Happy Vink serveerklaar. Roer het dadelmengsel en vanillewater in het glas voordat je het drinkt. En serveer een roerstaaf van komkommer erbij. Dat maakt het nog leuker! Tip: voeg aan het dadelmengsel een snufje kaneel toe!

Way of Life

Ingrediënten:

 • 20 gram komkommer
 • 10 gram bleekselderij
 • 3 grote blaadjes mint
 • sap van halve citroen
 • 25 gram maïskorrels (blik)
 • 140 milliliter water

Garnituur:

 • 3 cocktailprikkers met daaraan geregen maïskorrels
 • groen takje bleekselderij
 • rietje
 • partje citroen
 • lange gesneden staaf van komkommer

Glas: Longdrinkglas Bereidingswijze:  De Way of Life bestaat uit twee delen: maïswater en een mengsel van komkommer, selderij en mint. Het mengsel maak je door de mint, bleekselderij en komkommer in stukjes te snijden. Voeg hierbij dan het citroensap en 35 milliliter (1 borrelglas) water en mix het geheel met de staafmixer tot een egaal mengsel. Het maïswater is heel gemakkelijk te maken: doe de maïskorrels en 70-95 milliliter (2-3 borrelglazen) water bij elkaar en mix het met de staafmixer tot een egaal mengsel. Zeef het maïswater met een bolzeef, zodat er geen schilletjes meer in zitten. Doe op de bodem van het glas het mengsel van komkommer, selderij en mint. Giet daarop voorzichtig, tegen verschillende zijkanten van het glas, het maïswater. Zo krijg je vlekken van de twee mengsels in je glas. Eventueel kun je ijsblokjes toevoegen (koud is de Way of Life het lekkerst!). Plaats de garnituur op en in het glas. Prik daarvoor de maïsstokjes in de schil van het partje citroen en plaats het partje op de rand van het glas.

Meer alcoholvrije cocktails?

Het is een nieuwe categorie in het alcoholvrije aanbod: Happy Drinks. Het is geen fris, het is geen alcohol, het is alcoholvrij met een kick.  Kijk op www.happydrinks.nl  

Initiatief van het Vinkje en Trimbos

hetvinkje-blauw Less Sugar, No alcohol is een initiatief van de Stichting Ik Kies Bewust en Trimbos Instituut. Stichting Ik Kies Bewust probeert de gezondere keuze voor consumenten gemakkelijk te maken. Het Vinkje staat op producten met minder verzadigd vet, suiker of zout. Er zijn twee kleuren: een groene cirkel voor gezondere producten uit de Schijf van Vijf en de blauwe cirkel voor bewuste producten van buiten de Schijf van Vijf. Het Trimbos Instituut maakt zich met Happy Drinks sterk voor mooie en alcoholvrije dranken die een kick geven. Happy Drinks stimuleert horeca en andere aanbieders het aanbod van alcoholvrije dranken te versterken.  

Leave a Comment