Home Bewustzijn Achter de ellende zit een enorme schittering

Achter de ellende zit een enorme schittering

Door Marianne Williamson

Ieder mens komt in zijn of haar leven periodes tegen waarin de pijn van het bestaan bijna ondraaglijk lijkt te worden. Voor sommigen komt dat maar zelden voor, en is de pijn relatief mild. Voor anderen geldt echter dat ze gebukt kunnen gaan onder kwellende ellende waar nauwelijks enig soelaas voor te vinden is. En dan val je steeds dieper in je eigen tranendal, in een donkere put die geen bodem lijkt te hebben. Je vraagt je af waar al deze pijn vandaan komt. En ook of er ooit een einde aan zal komen.

Als jij, of iemand die jou lief is, nu door zo’n periode heen gaat – het gevoel hebbend dat de volgende ademhaling, nóg een dag leven, nauwelijks het overwegen waard is – dan ben ik blij dat je dit* aan het lezen bent. Wellicht vind je een paar stukjes van de puzzel, stukjes die je nog niet onderzocht hebt. Een mysterie. Misschien wel een wonder.

Dat wil niet zeggen dat je zelf geen moeite hoeft te doen. Het wil niet zeggen dat je geen werk hoeft te verzetten voor jezelf. Wonderen zijn geen snelle of gemakkelijke oplossing, geen doekje voor het bloeden. Ze activeren echter een geestelijke kracht die het goddelijke gezag heeft jou te helpen. God is aanwezig, zelfs op dit punt, in het diepst van jouw ellende. En als jij contact zoekt met Hem, zoekt Hij het met jou.

Denk eens aan de mogelijkheid dat alles, echt álles, kan. Ik vraag je niet dat te geloven, alleen dat je in overweging neemt dat dat inderdaad waar kan zijn, dat álles mogelijk is. Alleen al die gedachte – dat er wonderen kunnen gebeuren – effent de weg naar verbetering en genezing méér dan je je kunt voorstellen. Hij opent de deur naar een rijk van onbegrensde mogelijkheden, wat er ook achter je ligt of waar je ook maar doorheen gaat op dit moment.

De ellende waar je nu in zit, is niet bepalend voor je toekomst; je toekomst wordt bepaald door wie jij bent terwijl je je verdriet doormaakt. Daarmee wil ik de intensiteit van je leed niet in twijfel trekken. Dat leed is absoluut echt, in de sterfelijke wereld. Maar de werkelijkheid waarin jij bent verwikkeld is op zich niet wat hij lijkt te zijn, en jij bent evenmin degene die je op dit moment denkt te zijn. We kunnen de definitie van wie jij bent uitbreiden, en ook de definitie van de wereld – en dan gaat je leven veranderen. Jouw menselijke ik kan zich op dit moment in de hel bevinden, maar je goddelijke ik is letterlijk onaangetast door jouw leed. En dat goddelijke ik ben je echt.

Je onbewuste heeft weet van jouw grotere werkelijkheid en zal de rol op zich nemen je die ook te laten zien zodra jij daar klaar voor bent. Het is een proces dat een van de grote ontwikkelingen van je leven is, want je gaat dingen zien die je niet eerder zag, en dingen begrijpen die je niet eerder wist. Je gaat je tranen, je wanhoop, je angst, je boosheid, je schuldgevoel, je verontwaardiging, je spijt, je paniek niet afdekken, verdringen of ontkennen. Je gaat ze niet oplossen door ze in het donker te laten zitten, maar door ze aan het licht te brengen. En zodra je dat doet, zie je achter die ellende zo’n enorme schittering – in jezelf en in de wereld – dat je jouw reis door de narigheid daadwerkelijk een zegen zult noemen, omdat die je bij jezelf heeft gebracht, en bij de zin van je leven. Spirituele genezing zit hem niet in het ontkennen van je pijn, maar in het volledig doorvoelen ervan en het overdragen aan God.

En dan beginnen de wonderen …

*dit is een fragment uit Troostrijke tranen van Marianne Williamson

Troostrijke tranen van Marianne Williamson

Marianne Williamson laat ons zien dat we echt alleen maar verder komen in ons leven als we de pijn aangaan en er de tijd voor nemen om uit te vinden wat we ervan kunnen leren. Het is een warm en liefdevol boek, dat je op een krachtige manier ondersteunt om door je pijn en verdriet heen te gaan, zodat je er als een veerkrachtiger persoon uit kunt komen en als herboren door kunt met je leven.

Ben je benieuwd naar het boek? Voor € 20,- met gratis verzending bestel je jouw exemplaar bij onze webshop Boekenwereld.com.


 

Leave a Comment