Home Bewustzijn Accepteren en loslaten

Accepteren en loslaten

Door Lenny Vaessen

Accepteren en loslaten. Het zijn van die begrippen die zo lastig zijn om uit te voeren. En het zijn ook precies die twee die bij elkaar horen. Accepteren is loslaten en … loslaten is accepteren. Maar waarom is het zo lastig dit toe te passen? 

Accepteren en loslaten

Als je ze bij elkaar zet zijn het elkaars tegengestelden, maar ook als je ze los van elkaar zet hebben ze iets tegenstrijdigs. Accepteren kun je namelijk zien als iets aannemen. Je neemt het in ontvangst. Je haalt het dus naar je toe. Loslaten is ergens vanaf willen. Je opent je hand en wil dat het weg gaat. Het is dus iets van je afhouden. En dan is het eigenlijk best logisch. Wil je iets kunnen loslaten, dan moet je het eerst in ontvangst hebben genomen. Maar het lastige is nou juist, dat het precies de dingen zijn die je niet in ontvangst wil nemen. Een relatie die uit is, een ruzie, eigenschappen of gedrag van jezelf of een ander, een ziekte of een overlijden. Nee dankjewel, zou je willen zeggen.

Visualisatie

Iedere keer als ik iets had om te accepteren dan haalde ik die tegengestelden erbij en maakte ik het visueel. Hetgeen wat ik in ontvangst moest nemen zette ik voor me neer en probeerde ik naar me toe te halen. Ik bracht het dan naar mijn hartstreek of buik. De tegenzin die je kunt voelen is echt enorm. Weerzinwekkend zelfs. Soms duurt het dagen voordat je je ertoe kunt zetten. Je legt je vinger ook niet in een brandende kaars. Je automatische reactie is om die ervan af te trekken. Dat geld ook voor zo’n visualisatie. Daarom is het moeilijk om te doen. Het voelt zo gek om pijn naar je toe te halen. Je duwt het juist weg, met als gevolg dat het iedere keer weer opnieuw voor je neus staat.

De eerste stap

Dus, haal je maar gewoon naar je toe en dan kun je het letterlijk van je af voelen glijden. Soms duurt het dagen of zelfs weken dat je opeens beseft, ik heb het losgelaten. Dus geaccepteerd. Dat mechanisme heeft soms lange tijd nodig om echt door te dringen in je systeem. Maar als jij de eerste stap zet, dan volgt de rest vanzelf. Go for it!

Leave a Comment